A Szentendrei Teátrum idei szezonja igazán rendhagyó lesz: a 2020-as évad augusztusban, két ősbemutatóval indul, a programsorozat azonban a nyár végével sem zárul le. A kőszínházi évadban további premierek és előadások várják a közönséget Szentendrén.

A színházi élet augusztustól indul be: a friss, színes kulturális eseménysor 2020. augusztus 7. és 30. között várja az érdeklődőket Szentendrén. A kamaradarabok mellett jazzkoncert, koncertszínház, kortárs magyar drámák, gyerekteátrumi programok szórakoztatják majd a közönséget. Az idei Teátrum házigazdája Nagy Dániel Viktor színművész lesz, akit Vasvári Csaba színművésszel Didier Caron Hamis hang című, fordulatokban gazdag, izgalmas darabjában láthatnak majd a nézők. Az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a Szentendrei Teátrum magyarországi ősbemutatójára augusztus 22-én, a Ferenczy Múzeum udvarán kerül sor, a francia kamaradarabot a Liza a rókatündér és az X – A rendszerből törölve című nagy sikerű filmek rendezője, Ujj Mészáros Károly állítja színpadra.

Für Anikó a „Magyar hangja” című lemezbemutató koncert hangbeállásán (Fotó: Horváth Judit)

A Szentendrei Teátrum Szabad terek – nyitott lelkek címmel rendhagyó évadnyitó gálával ünnepli a közönséggel való újbóli találkozást augusztus 7-én. A gálán meghívott vendégművészek lépnek fel, többek között: Bartos Ágnes, Csernák Norbert, Für Anikó, Hámori Ildikó, Hernádi Judit, Hrutka Róbert, Nagy Dániel Viktor, Papp János, Podlovics Laura, Szulák Andrea, Tompos Kátya, valamint a tehetséges, fiatal szentendrei szaxofonosok kvartettje, a Saxy4U.

Augusztus 14-én, ősbemutatóként lesz látható a Függöny című darab, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum közös előadása, amely olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy egy kaotikus világban mi értelme a színháznak és vajon hátradőlhetünk-e, miközben pusztul a világ körülöttünk? A produkció rendezője Sardar Tagirovsky, a szövegkönyv Moliére, Bulgakov, Szophoklész, Racine, Mnouchkine, Mandel és Shakespeare művei, valamint a szereplők és alkotók improvizációi alapján íródott.

Jelenet a Megyek utánad című előadásból (Fotó: Révész Róbert)

A MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE produkciójában Grecsó Krisztián 2014-es nagysikerű regényének színpadi adaptációja is bemutatásra kerül. A Megyek utánad főhőse leltárt készít: miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam.” A szerelmi leltár szereplői: Mészáros Béla, Kurta Niké és Baki Dániel.

Az idei gyerekteátrumi programok a hagyományokhoz híven, vasárnap délelőttönként, a Dunaparti Művelődési Ház udvarán lesznek láthatóak. A három vidám, interaktív előadás, a Babszem Jankó a Majorka Színházzal, a Farkasbarkas és Rókakoma az Aranyszamár Színházzal és az ismert magyar népmese, A kutyácska Nyáry Dettivel várja a gyerekeket.

A zenei kínálatban két különleges előadás fogadja a közönséget. A Dunaparti Művelődési Ház udvarán, augusztus 22-én a népszerű Borbély Műhely jazzformáció lép fel, vendégük Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész. A Szentendrei Teátrum nyári évadát a Garázsbanda önironikus és rendkívül szórakoztató koncertszínházi előadása zárja. A DEKK Színház, a FÜGE és a Kőszegi Várszínház produkciójának szereplői: Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András.

Garázsbanda (fotó: Bruszán Sándor)

A 2020-as évad ősszel is folytatódik Szentendrén: a Teátrum tervezett bemutatói között szerepel Kurt Weill – Bertolt Brecht Koldusoperája Brasch Bencével a főszerepben, Fehér Balázs Benő rendezésében, ezt követően egy izgalmas krimivel, az Idegenek a vonaton című Craig Warner-darabbal várják a nézőket. A Rózsavölgyi Szalon, a Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum közös produkcióját Szarka János állítja színpadra, Józan László és Őze Áron főszereplésével. Sardar Tagirovsky álmodja majd színre Csehov nagy klasszikusát, a 3 nővért, amelyben a teátrum ko-produkciós partnere a Soltis Lajos Színház lesz. Az SZFE-vel együttműködésében kerül bemutatásra Wolfram Lotz Nevetséges sötétség című drámája, Dohy Balázs rendezésében.

A kőszínházi idényben pótolják majd a Szentendrei Tavaszi Fesztivál nagy érdeklődéssel kísért, elmaradt előadásait is, valamint újra látható lesz a Rózsavölgyi Szalon népszerű, Táncórák című darabja, a KV Társulat-Trafó előadása, a Médeia, és a Noir Színház Hamupipőke mesejátéka.

Kiemelt kép: Nagy Dániel Viktor, a Szentendrei Teátrum házigazdája 2020-ban a sajtótájékoztatón (fotó: Deim Balázs)