A Gyulai Várszínház Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházában, a város utcáin és terein várja nézőit július 3. és augusztus 29. között.

A Gyulai Várszínház 2020-as évada július 3-án indul: a hagyományos, ünnepélyes megnyitót Acsai Roland Farkasok című darabjának ősbemutatója, valamint a „Shakespeare hétvége” követi. Az összművészeti programsorozat most is a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít nyáron művészeti élményeket, tartalmas és felemelő szórakozási lehetőséget, hiszen – ahogyan a színház szlogenje is szól – a Gyulai Várszínház az a hely, „ahol a művészet felszabadít”. Látványos történelmi drámák, kortárs prózai darabok, musicalek, rockopera, operett, kortárs táncjáték, gyermek- és bábszínházi előadások, valamint koncertek is helyet kaptak a repertoáron, a legnevesebb hazai művészek mellett pedig nemzetközi sztárok is fellépnek Gyulán a nyár folyamán.

Pillanatkép a Gyulai Várszínház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: Gyulai Várszínház)

A Várszínház igazgatója, dr. Elek Tibor és csapata a teátrum legrégebbi hagyományai (történelmi tematikájú előadások, kortárs szerzők műveinek bemutatása) mellett az elmúlt évek újabb kezdeményezéseit is folytatja. A rendezvénynek évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi és más határon túli területek magyar színházaival. Ezeket az ismeretségeket az utóbbi időben még tudatosabban ápolták, így az idei program összeállításánál hangsúlyozottan figyeltek arra, hogy mivel 2020 a Nemzeti összetartozás éve, ezért több külhoni társulatot, illetve előadót is vendégül lássanak. Az Erdélyi Hét fellépőin túl többek között a vajdasági Tanyaszínház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is meghívást kapott a nyári rendezvény-sorozatra. Trianon 100. évfodulója alkalmából négy előadással készülnek: érkezik a Fehér szarvas (Udvari Kamaraszínház), a Feketeszárú cseresznye (József Attila Színház), Szilágyi Enikő Ez már feltámadás című estje, valamint Hubay Miklós Elnémulás című darabja.

Idén immár harmadik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hét színházi fesztivált, amelynek keretében minden nap más-más határon túli színház előadását nézhetik meg a nézők. Augusztus 1-jén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös bemutatójaként láthatják az érdeklődők Visky András Pornó – Feleségem története című darabját Árkosi Árpád rendezésében. Másnap, a kamarateremben Bartis Attila Amikor című művének premierére kerül sor a marosvásárhelyi Spektrum Színház művészének, Bogdán Zsoltnak az előadásában, a várszínpadon pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hattyúk tava újratöltve című produkciója debütál. Augusztus 3-án a Lila ákác (nagyváradi Szigligeti Színház), 4-én a Tóték (gyergyószentmiklósi Figura Stúdió) lesz látható, de aznap délután Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes Parancsolatok című darabja is bemutatkozik. 5-én az erdélyi származású Szilágyi Enikő önálló estje („Ez már feltámadás” – Trianon 100 ), 6-án a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Alice című összművészeti szuperprodukciója érkezik Gyulára. Az Erdélyi Hét zárásaként, 7-én a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadásával idézik fel az erdélyi szászok XX. századi történetét.

Hegedűs D. Géza a Hallgatni akartam című előadásban (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Augusztus 16. és 18. között az idén 120 éve született Márai Sándorra emlékeznek: 16-án a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutatójaként láthatja a közönség A kassai polgárokat Szabó K. István rendezésében. Különleges kapcsolódási pont, hogy Sík Ferenc éppen harminc évvel ezelőtt rendezte meg a veretes drámát a vár előtt ácsolt színpadon, idén a várszínpadon lesz látható az előadás. A Gyulai Várszínház kamaratermében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata „…én fáradt vagyok Európától” címmel Márai verseiből, prózáiból ad elő egy válogatást. Másnap, 17-én Élet, bor, humor, avagy az ismeretlen Márai címmel Hirtling István és Mészáros Tibor estje következik, majd a kassai Thália Színház mutatkozik be a Kaland című darabbal. A harmadik napon, 18-án a Vígszínház produkciójaként a Hallgatni akartam című Márai-mű színpadi adaptációja lesz látható a kamarateremben, Hegedűs D. Géza előadásában, a záróelőadás a Spirit Színház produkciója, az Eszter hagyatéka lesz.

A Gyulai Várszínház vezetése egyik missziójának tartja a történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását.  Idén a történelmi tematikát képviseli a már említett Trianonra emlékezetető, valamint Máraihoz kapcsolódó előadások mellett A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája vagy az Eltűntek. A kortárs szerzőket tekintve többek között Acsai Roland (Farkasok), Andrási Attila (Fehér szarvas), Lénárd Róbert (Y-elágazás), valamint Mundurczó Kornél és Bíró Yvett (Nehéz istennek lenni) nevével is találkozhatunk.

Jelenet az Y-elágazás című darabból (fotó: Vajdasági Tanyaszínház)

A legfiatalabbakat ingyenes bábszínházi előadásokkal várják a vár mögötti téren, a kicsit idősebbek számára pedig Gombóc Artúr, a nagy utazó című mese jelenthet felhőtlen szórakozást. A kamaszkor és a felnőtté válás különleges, látványos zenés színpadi műve lesz az Alice, a fiatal felnőttek pedig bizonyára nagy örömmel nézik majd a vajdasági valóságshowba ágyazott Y-elágazás című zenés drámát, a Hair musicalt vagy a Zenta, 1697 című rockoperát. A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelen lesznek különböző zenei és táncos produkciók: a Shakespeare hétvége Desdemonium című előadása a kortárs tánc, zene és az opera világát ötvözi, lesz kisoperett (Fekete Péter) és musical (My Fair Lady), valamint Francia sanzonest is Csemer Boglárka, Kárász Eszter és Szalóki Ági előadásában. Azok számára, akik szeretik Bach, Bartók és Beethoven műveit, Rákász Gergely Lords of the Organ IV. című különleges orgonahangversenye adhat feledhetetlen élményt a gyulai Várszínpadon.

Az augusztus 22-i Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál idei fellépői között láthatjuk majd Herczku Ági és Bandáját, a Malek Andi Soulisticot és a Szirtes Folk Bandet. Az augusztus 23-án, immár 28. alkalommal megrendezésre kerülő Gyulai Vár Jazz Fesztiválon pedig olyan hazai és nemzetközi sztárok szerepelnek, mint a Silhouette&Vinx, Dominique Di Piazza és Vincent Mascart a Nagy János Trióval, és a Hadrian Feraud/Borlai Gergő Project.

Kiemelt kép: Gyulai Várszínház – Tószínpad (fotó: Gyulai Várszínház)