Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a teátrumok sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A tavalyi évadhoz hasonlóan az Újszínház a 2020/21-es szezonban is három új bemutatóval várja majd nézőit. Az első premierre már szeptember 25-én sor kerül, Zilahy Lajos Fatornyok című drámáját Csiszár Imre rendezi. Zilahy nevét, ha máshonnan nem is, az 1922-ben megjelent (majd 1939-ben megfilmesített) Halálos tavasz kapcsán ismerhetjük, de hasonlóan fontos szerepe van a most ismét bemutatásra kerülő drámának is a szerző életében. A Fatornyok 1943. december 12-én debütált a Nemzeti Színház Kamaraszínházában, azonban három hónappal később, Magyarország német megszállása után, 1944. március 19-én erősen náciellenes eszméi miatt betiltották. A mű szimbolikus jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a felszabadulás után a Vígszínház kamaraszínháza, a Pesti Színház ezzel a történettel kezdte meg újra működését. A történet egyik főhőse a vegyészmérnökként dolgozó Kriegs Rudolf, aki példás családban, jólét közepette él. De a történelem beleszól a család látszólag megbonthatatlan életébe: Németországból érkezik a felkérés, hogy térjen haza és német földön kamatoztassa tudását. Ekkor veszi kezdetét a csata a házastársak között, hiszen az asszony nem akar elmenni, a férfit viszont a rég-felejtett gyökerek is csábítják. Kriegs elszánja magát a távozásra, miközben mindketten tudják, hogy ez a családjuk szétszakításával jár. Az apját bálványként szerető Árpád, elindul ugyan Rudolffal, de az állomáson nem tud felszállni az idegenbe vezető vonatra, így visszatér édesanyjához. A darabban a Kriegs család történelmi választás elé kerül, s ki-ki a saját alkatának, jellemének, gyökereinek megfelelően éli meg a saját történetét.

Dörner György, az Újszínház igazgatója (fotó: index.hu)

December elején érkezik majd Gyurkovics Tibor Császármorzsa című darabja, a teátrum igazgatójának, Dörner György rendezésében. Érdekesség, hogy az 1994-es Nemzeti Színházban tartott ősbemutatón a főszereplőt, Tomit Dörner játszotta. Az abszurd tragikomédia főhőse, a Férfi, aki azt hiszi, hogy az igazi teljességet csak úgy őrizheti meg a szerelemben, ha minél több variációját megismeri. Eközben a teljesség helyett önmagát is elveszíti, de aztán groteszk módon mégis föltámad.

Az évad utolsó bemutatója a Szegény gazdagok című Jókai-regény alapján íródott Fatia Negra című musical lesz, melynek zenéjét Kocsák Tibor, szövegkönyvét Miklós Tibor írta. A zenés darab ősbemutatóját 2010 júniusában tartották a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ezt követően a József Attila Színházban volt látható évekig. A magyar irodalom kiemelkedő alkotásában egy izgalmas bűnügyi történet fonódik össze egy szívszorítóan szép szerelmi történet szálaival. A Szegény gazdagok egy máig ható példázat hűségről, szenvedélyről, becsületről és árulásról, a gazdagságot megkeserítő lélektelenségről, a szegénységet is boldoggá tehető érzelmi gazdagságról. A musical áradó melódiái, szenvedélyben és humorban is gazdag sorai méltóak Jókai szellemiségéhez. A darabot az ősbemutatót is rendező Nagy Viktor álmodja színpadra 2021 áprilisában.

Az Újszínház bemutatói:

Zilahy Lajos: Fatornyok (dráma, bemutató: 2020. szeptember 25., rendező: Csiszár Imre)
Gyurkovics Tibor: Császármorzsa (dráma, bemutató: 2020. december 4., rendező: Dörner György)
Jókai Mór – Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Fatia Negra (musical, bemutató: 2021. április, rendező: Nagy Viktor)