Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a teátrumok sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A vírushelyzet az esztergomi Babits Mihály Színház terveit is jelentősen befolyásolta: a Bubik Színpad március 7-i felavatása után előadások tucatjai maradtak el, a tervezett tavaszi Hamlet bemutatót pedig őszre halasztotta a teátrum. A társulat ugyanakkor a karantén alatt is sikeresen működött: több mint 30 vers- és prózafelolvasó videóval könnyítették meg a távoktatást, május 24-én pedig több ezren tekintették meg első online karatén-bemutatójukat, amely Vörös István Hegel halála című drámájának felolvasószínházi előadása volt.

A társulat már felkészült a Hamlet nyári próbáira, az olvasópróbát július elsején tartják, a bemutatót pedig a Bubik Színpad első teljes évadának nyitányaként, szeptember első heteire tervezik Esztergom nemrég megalakult első önálló kőszínházában. Shakespeare híres drámáját Kaj Ádám, a teátrum igazgatója rendezi, a főbb szerepekben Viczián Ottó (Claudius), Bánföldi Szilárd (Hamlet), Faragó András (Polonius), Kazári András (Laertes, Rosencrantz, Horatio), Kéner Gabi (Gertrud) és Orosz Csenge (Ophelia, Guildenstern) lesz látható, és mint, ahogyan kitűnik, a színészek többsége több, kisebb-nagyobb szerepet fog alakítani. A soron következő bemutató a Hollós Gábor rendezte Hübrisz Hotel című, a görög mitológia inspirálta tantermi előadás lesz, majd Kaj Ádám álmodja színre Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című előadását monodrámaként. Az évad zárásaként a cseh Vladislav Vančura Szeszélyes nyár című művének átdolgozása érkezik a színházba.

Az esztergomi Babits Mihály Színház színpada (fotó: hidlap.hu)

Az új bemutatókon kívül az évad első felében felújításra kerül a társulat korábbi nagysikerű előadása, a Presszó-szonáta, valamint, ha lehetőségük lesz rá, még ezen a nyáron ismét bemutatásra kerül a nagyközönség számára is a Hegel halála Esztergomban, és a budapesti Óvóhely kultúrbunkerben is. Az évad során a Bubik Színpad minden hétvégén saját és befogadott produkciókkal várja majd az érdeklődő közönséget a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium szuterénjében. A Sörgyári capriccioHruscsov pincére voltamAz influencerHogyan legyünk boldogtalanok?Jónás könyve című előadások továbbra is műsoron maradnak.

Az esztergomi Babits Mihály Színház bemutatói a 2020/21-es évadban:

William Shakespeare: Hamlet (dráma, bemutató: 2020. szeptember, rendező: Kaj Ádám)
Hollós Gábor: Hübrisz Hotel (tantermi előadás, rendező: Hollós Gábor)
Ödön von Horváth: Istentelen ifjúság (monodráma, rendező: Kaj Ádám)
Vladislav Vančura: Szeszélyes nyár (színmű)

Kiemelt kép: Kaj Ádám, az esztergomi Babits Mihály Színház igazgatója (fotó: Kaj Ádám Facebook oldala)