Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A játék, a könnyed szórakozás és a vidámság lesz az egri Gárdonyi Géza Színház 2020/21-es évadának legfőbb jellemzője. A május 26-án tartott évadzáró társulati ülésen közölte az új évad tematikáját Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója. A hagyományokhoz hűen most is teljesen új téma szerint választották ki a következő évi bemutatókat, amelyek idén ősztől a vidámságot, a szórakoztatást és a reményt keltő pozitív gondolatokat képviselik majd. „Mindezt talán ki is követelik az elmúlt hónapok eseményei” – jegyezte meg az igazgató a járványhelyzetre utalva.

Az évadot az idén elmaradt Csiky Gergely A nagymama című vígjátékával nyitják reményeik szerint október elején. A nagyszínpadi bemutatók között pedig szerepelni fog Kálmán Imre, Julius Brammer és Alfred Grünwald A montmartre-i ibolya című operettje, Eisemann Mihály, Baróti Géza és Dalos László Bástyasétány 77. című zenés játéka, a Sissi című romantikus táncjáték és Tóth-Máté Miklós Aranyrandevú című romantikus retró komédiája.

Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója (Fotó: színház.org)

A teátrum ezeken kívül a gyerekeknek is készül új előadásokkal: bemutatásra kerül majd a Babszem Jankó Gyermekszínházzal közösen készülő Rigócsőr király, Az ezeregyéjszaka meséi és A rátóti csikótojás című népmese is. A stúdiószínpadon pedig egy Beethoven V. szimfóniájára készült táncjátékkal és a szeptember 23-27. között megrendezésre kerülő IX. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivállal várják majd a nézőket.

A társulati ülésen Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám is részt vett, aki elmondta, hogy idén a város mintegy 250 millió forintot szán saját költségvetéséből a színház működésének támogatására. A polgármester kihangsúlyozta, hogy a járványhelyzet nehézségei okán a helyi önkormányzat mindent megtesz, hogy biztosítsa a színház számára az anyagi stabilitást, ennek érdekében pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen keresik a megoldást, amely biztosítani fogja a korábbi években megszokott feltételrendszert az egri Gárdonyi Géza Színház számára.

Az egri Gárdonyi Géza Színház bemutatói:

Csiky Gergely: A nagymama (vígjáték)

Kálmán Imre – Julius Brammer – Alfred Grünwald: A montmartre-i ibolya (operett)

Eisemann Mihály – Baróti Géza – Dalos László: Bástyasétány 77. (zenés játék)

Sissi (romantikus táncjáték)

Tóth-Máté Miklós: Aranyrandevú (romantikus retró komédia)

Rigócsőr király, Az ezeregyéjszaka meséi és A rátóti csikótojás (népmese)

Kiemelt kép: Az egri Gárdonyi Géza Színház (Fotó: visiteger.com)