Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Tegnap tartott évadbejelentő sajtótájékoztatót a Weöres Sándor Színház, amelyen részt vett Jordán Tamás, a teátrum igazgatója, Németh Károly, produkciós manager és Horváth Soma, Szombathely város alpolgármestere, aki bevezetőjében megköszönte a kulturális szektor minden dolgozójának, hogy a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben is kitartottak, és maximális alázattal szolgálták a közönséget.

Németh arról beszélt, hogy az idei bérletesek elmaradt előadásait amint lehet, pótolják, az új évadra szóló bérletek értékesítését pedig csak augusztusban kezdik el, amikor már bővebb információik lesznek az őszre vonatkozó működési rendről. Így az újranyitás után biztosan látható lesz a Liliomfi, a Kishölgy a Maxime-ból és az Equus is, illetve gőzerővel zajlanak az évad két utolsó bemutatójának próbái is (Brian Friel: Pogánytánc, rendező: Valló Péter; Anders Thomas Jensen: Ádám almái, rendező: Czukor Balázs), amelyek premierje szintén őszre tolódik.

Pogánytánc olvasópróba a Weöres Sándor Színházban (Fotó: Unger Tamás)

Jordán Tamás ismertette a társulatból távozók névsorát: ősztől nem találkozhatnak majd a nézők Trokán Péterrel, Bajomi Nagy Györggyel, Gonda Katával, Kálmánchelyi Zoltánnal, Kenderes Csabával és Matusek Attilával, ám újonnan csatlakozik a szombathelyi társulathoz Lábodi Ádám, Major Erik, Hermann Flóra, Hajmási Dávid, Róbert Gábor és Hajdú Péter. A teátrum igazgatója sokak számára váratlan bejelentést tett az évadterv ismertetése közben: nem pályázza meg újra a Weöres Sándor Színház vezetői posztját, 2021. január 31-én távozik a direktori székből.

Ettől függetlenül nagy erőkkel indul majd meg a munka nyár végén Szombathelyen, hiszen négy nagyszínpadi és két kamaratermi premierre készül a társulat. A sort A Pál utcai fiúk nyitja, Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián nagy sikerű musicaljét Réthly Attila értelmezésében, Máté Gábor színműs osztályának közreműködésével láthatják majd a nézők. Ezt követi novemberben Mohácsi János rendezésében Caragiale Farsangja. Zsótér Sándor Samuel Beckett drámáját, A játszma végét állítja színpadra a Márkus Emília teremben, amely egyben Jordán Tamás elköszönése is lesz a szombathelyi közönségtől, hiszen a január 29-i premier után 2 nappal jár le a mandátuma.

A következő bemutató Mike Leigh Abigail bulija című műve lesz, amelyet Czukor Balázs rendez a nagyszínpadon. Ezt követi Máté Gábor izgalmas színházi kísérlete: a Katona József Színház igazgatója egy olyan darabot állít színpadra, amely arról fog szólni, hogy manapság mit kellene játszani a közönségnek, szövegkönyve pedig a benne szereplő színművészek improvizációiból áll majd össze a próbafolyamat során. Az évad utolsó premierjének a Márkus Emília terem ad majd otthont, Edward Albee Nem félünk a farkastól című vígjátékát Réthly Attila rendezi.

Repertoáron marad A padlás, a Haragossziget, A Grönholm-módszer, a Weöres Kaviár, illetve Szókratész védőbeszéde Jordán Tamás előadásában.

A Miskolci Nemzeti Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk (rendező: Réthly Attila)

Ian Luca Caragiale: Farsang (rendező: Mohácsi János)

Mike Leigh: Abigail bulija (rendező: Czukor Balázs)

Máté Gábor rendezése: a társulattal közös improvizáció útján készülő mű

Márkus Emília Terem:

Samuel Beckett: A játszma vége (rendező: Zsótér Sándor)

Edward Albee: Nem félünk a farkastól (rendező: Réthly Attila)

Kiemelt kép: Németh Károly, Jordán Tamás és Horváth Soma (Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)