Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója azzal kezdte a mai évadismertető sajtótájékoztatót, hogy megköszönte az előző vezetésnek, hogy egy ilyen hektikus helyzetben is stabil anyagi háttérrel adta át a teátrumot, illetve beszélt arról is, hogy mennyire hálás a minisztérium elegáns támogatásáért, és a társulat megelőlegezett bizalmáért.

Beszélt arról is, hogy ugyan régen állt a Vígszínház színpadán utoljára, de szerette volna megosztani ezt a különleges érzést a sajtó képviselőivel is, hiszen ahogy fogalmazott: „aki nem állt még itt, annak valami fontos hiányzik az életéből!”. Rudolf Péter rövid köszöntőjét követően ismertette a 2020/21-es évadban jubileumi, 125. születésnapját ünneplő Vígszínház bemutatóit: 3 nagyszínpadi, 3 Pesti Színházi és két Házi Színpadi premier vár a közönségre.

Október 3-án Friedrich Dürrenmatt műve, Az öreg hölgy látogatása debütál elsőként a teátrum igazgatójának rendezésében. A két főszerepet Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza játssza, akik színházi pályafutásuk alatt immáron több mint tizedik alkalommal alakítanak házaspárt. A Jászai Mari-díjas színművésznő elmondta, hogy szerencsésnek érzi, hogy 52 évesen „beleért” ebbe a szerepbe, partnere pedig arról beszélt, hogy minden közös munka igazi izgalmakat rejt, hiszen Börcsök kiszámíthatatlansága és öntörvényűsége garancia arra, hogy valami szokatlan és újszerű szülessen a színpadon. Ezt követi október 16-án Florian Zeller komédiája, Az apa, amelyet Valló Péter rendez majd a Pesti Színházban. A kortárs darab főbb szerepeiben Kern András és Bach Kata lépnek majd színpadra.

A Vígszínház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó: Zsigmond László)

A következő premierre november végén kerül sor szintén a Pestiben, Marius von Mayenburg A kő című színdarabját a színházba már sokadik alkalommal visszatérő Michal Dočekal fogja színre vinni. Az előadásban Szilágyi Csenge, Majsai-Nyilas Tünde és Nagy-Kálózy Eszter is játszik majd. Ezzel párhuzamosan fog próbálni ifj. Vidnyánszky Attila a nagyszínpadon, idén a Szerelmek városa című francia filmet adaptálja állandó alkotótársaival, Vecsei H. Miklóssal és Kovács Adriánnal színpadra. A Junior Prima díjas színész-rendező a sajtótájékoztatón nem tudott részt venni, de hangüzenetében elmondta, hogy nagyon boldog, amiért Rudolf Péter felkérte a rendezésre, amellyel A nagy Gatsby alatt elkezdett utat kívánja folytatni. A darab főbb szerepeit Waskovics Andrea, Wunderlich József és Gyöngyösi Zoltán játsszák majd.

2021 februárjában ősbemutatóra készülnek a Pesti Színházban, Yasmina Reza Bella figura című darabját Török Ferenc rendezi, aki először dolgozik majd ebben a közegben, hiszen őt alapvetően filmes alkotóként tartja számon a szakma. A különleges családtörténet főbb szerepeit Halász Judit, Wunderlich József, és a szülés után visszatérő Petrik Andrea játsszák majd. Ezt követi a nagyszínpad utolsó premierje: Béres Attila a Kabarét rendezi, amely a társulat új tagjával, Brasch Bencével, illetve Szilágyi Csengével és Seress Zoltánnal készül majd.

A Házi Színpadon két bemutatót tartanak: a Csáth és démonait Vörös Róbert, Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című művét pedig Paczolay Béla rendezi majd.

Waskovics Andrea a Vígszínház évadismertető sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

A Vígszínház bemutatói a 2020/21-es évadban:

Nagyszínpad

Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (r.: Rudolf Péter)

Szerelmek városa (r.: ifj. Vidnyánszky Attila)

Kabaré (r.: Béres Attila)

Pesti Színház

Florian Zeller: Az apa (r.: Valló Péter)

Marius von Mayerburg: A kő (r.: Michal Dočekal)

Yasmina Reza: Bella figura (r.: Török Ferenc)

Házi Színpad

Csáth Géza: Csáth és démonai (r.: Vörös Róbert)

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak (r.: Paczolay Béla)

Kiemelt kép: Börcsök Enikő és Rudolf Péter (Fotó: Zsigmond László)