Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A két hónapos kényszerszünet után újraindult a művészeti munka a Veszprémi Petőfi Színházban: a múlt héten már olvasópróbát is tartottak, pénteken pedig bejelentették a 2020/21-es évad bemutatóit. A jövő évi szezon kapcsán Kellerné Egresi Zsuzsanna, igazgatóhelyettes kiemelte, hogy „a bérletezés pszichológiája szerint fontos, hogy egy évad első és utolsó előadása olyan legyen, amelyre a nézők a legjobban vágynak”. Így elsőként Eisemann Mihály, Éri-Halász Imre és Békeffi István közkedvelt operettje, az Egy csók és más semmi kerül bemutatásra, Lendvai Zoltán rendezésében. A nagyszínpadon ezt követi Aldo Nicolai Hárman a padon című darabja, Deák Krisztina Érdemes művész rendezésében, három Kossuth-díjas művész: Bálint András, Szilágyi Tibor és Oszvald Marika főszereplésével. Nem maradnak musical nélkül sem a veszprémiek: a 2019 decemberében bemutatott Titanic után (ami a Szegedi Szabadtéri Játékok után itt volt először látható kőszínházban) Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas rendező egy igazi sikermusicalt, Lévay Szilveszter és Michael Kunze Mozart!-ját álmodja színre. A következő nagyszínházi bemutató klasszikus magyar alkotás lesz: Bródy Sándor A tanítónő című darabját mutatják be Bori Réka és Szalay Bence főszereplésével, Oberfrank Pál, Jászai-díjas, Érdemes művész, a teátrum igazgatójának rendezésében. Az ötödik premier Funtek Frigyes rendezésében Michael Frayn itthon is nagy sikerrel játszott vígjátéka, az Ugyanaz hátulról lesz (a darabot az utóbbi időben Függöny fel! címmel játsszák a színházak.)

Ovádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna a Petőfi Színház jövő évadát ismertető sajtótájékoztatón (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatót terveznek: a sorozat Gyökössy Zsolt A második teríték című színjátékával kezdődik a szerző rendezésében. A második premier Carol Rocamora Kezed örökké szorítom című színdarabja lesz, amely egy páratlan színháztörténeti kincsen – Anton Csehov és Olga Knipper levelezésén – keresztül enged bepillantást az orosz színházi világ egyik legtermékenyebb időszakába. A folytatásban az ifjú tehetség, Pásztor Márk mutatja be Frontátvonulás című Cseh Tamás-estjét. Ezt egy újabb önálló est követi: Piros Ildikó, Abigél titkai – Töredékek az írónő életéből című előadása, amely Szabó Magda életművét írásain keresztül idézi meg, és vall az írónőhöz fűződő személyes emlékeiről is. Az évad végén Lengyel Nagy Anna írói sorozatából, az Élet.történetek.hu-ból egy kettős darab érkezik: A mi Józsink (játssza: Epres Attila, rendező: Keresztes Tamás) és az Erzsike (játssza: Lázár Kati, rendező: Pelsőczy Réka).

A színház kiemelten fontosnak tartja a gyermek és az ifjúsági közönséget is, éppen ezért több darabot is nekik ajánlanak. A következő évadban folytatódik az együttműködés a Kabóca Bábszínházzal, amely a Csillaglépő Csodaszarvassal érkezik a gyermekszínházi kínálat részeként. Hedry Mária Kukamese című zenés mesejátékának középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés áll. Csukás István életműve előtt két írásával is tisztelegnek, a Diótörőcske című mesejátékkal, valamint a nagyobbaknak szóló Keménykalap és Krumpliorr színpadi változatával. Bagaméri szerepében Kőrösi Csabát láthatja a közönség, a darabot Oberfrank Pál rendezi. Két produkciót mutat be a Dvorák Patka Színház Örkény István Egypercesek, illetve „De szeretnék gazdag lenni…” címmel. Emellett folytatódik zenés beavató bérletük, a BonBon Matiné is.

Kőrösi Csaba (Keménykalap és krumpliorr) fagylaltosztása az évadbejelentő sajtótájékoztatón (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

Számos népszerű előadás marad műsoron jövő évadban is, így továbbra is látható lesz a Titanic, a Pillangó, az Égigérő fű, a Nyitott ablak, vagy éppen a Holt költők társasága, az Esőember, illetve a Tortúra és a Jövőre veled, ugyanitt a Játékszínben.

A Veszprémi Petőfi Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

Eisemann Mihály–Éri Halász Imre–Békeffi István: Egy csók és más semmi (operett, rendező: Lendvai Zoltán)
Aldo Nicolai: Hárman a padon (komédia, rendező: Deák Krisztina)
Lévay Szilveszter – Michael Kunze: Mozart! (musical, rendező: Somogyi Szilárd)
Bródy Sándor: A tanítónő (falusi életkép, rendező: Oberfrank Pál)
Michael Frayn: Ugyanaz hátulról (vígjáték, rendező: Funtek Frigyes)

Latinovits–Bujtor Játékszín:

Gyökössy Zsolt: A második teríték (színjáték, rendező: Gyökössy Zsolt)
Carol Rocamora: A kezed örökké szorítom (rendező: Oberfrank Pál)
Frontátvonulás – Cseh Tamás est (Pásztor Márk önálló estje)
Abigél titkai – Töredkék az írónő életéből (Piros Ildikó önálló estje)
Lengyel Nagy Anna: Élet.történetek.hu – A mi Józsink / Erzsike (monodrámák, rendezők: Keresztes Tamás / Pelsőczy Réka)

Gyermek- és ifjúsági színház:

Hedry Mária – Radványi Balázs: Kukamese (zenés mesejáték, rendező: Tóth Géza)
Csukás István: Diótörőcske (mesejáték, rendező: Kerkay Rita)
Buda Feren – Szokolay Dongó Balázs – Bolya Mátyás: Csillaglépő csodaszarvas (bábelőadás, koprodukció a Kabóca Bábszínházzal, rendező: Rumi László)
Csukás István – Janik László – Varga Bálin: Keménykalap és krumpliorr (zenés ifjúsági előadás, rendező: Oberfrank Pál)
Örkény István egypercesek (groteszkek, koprodukció a Dvorák Patka Színházzal, rendező: Dvorák Gábor)
„De szeretnék gazdag lenni…” – József Attila est (koprodukció a Dvorák Patka Színházzal, rendező: Dvorák Gábor)

Kiemelt kép: Ovádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna a Petőfi Színház jövő évadát ismertető sajtótájékoztatón (fotó: Balogh Ákos/veol.hu)