Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója szerint a következő szezon a koronavírus-járvány miatti „félbetört” évad folytatásáról szól majd, emellett viszont három színész számára a búcsúról is, mivel Tűzkő Sándor, Lábodi Ádám és Seress Zoltán otthagyják a társulatot. Bár távozásuk szomorú a helyi közönség számára, azonban az vigasztalhatja a fejér megyei színházkedvelőket, hogy az új évad munkálatai már augusztus elején megkezdődnek. Ahogyan azt Szikora János igazgató, Bagó Bertalan művészeti vezető, Hargitai Iván prózai tagozatvezető és Horváth Csaba fizikai színház tagozatvezető ismertette az online évadzáró társulati ülésen, a teátrum 2020/2021-es évadában több szórakoztató darab is színpadra kerül, valamint folytatódik az összes színészt érintő gigászi projekt is.

Jelenet Az ember tragédiája I-ből (fotó: Katkó Tamás)

Ez utóbbi Az ember tragédiájának folytatása lesz, amely szeptemberben a nagyszínpadon nyitja meg az új évadot. Madách Imre örökbecsű művét négy kortárs szerző (Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál) gondolta tovább, melyet a már említett művészeti vezetők közösen állítanak színpadra egy-egy színt elvállalva, ráadásul a teljes társulat részt vesz benne (valamint vendégművészként Trokán Péter is csatlakozik). A nagyszínházi bemutatók között szerepel még Marc Camoletti Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátéka is, amely Horváth Illés vezetésével nevetteti majd meg a nagyérdeműt, valamint szintén ilyen célokkal kerül színpadra Spiró György Koccanás című komédiája is Szikora János elképzelésében. Horváth Csaba az előző évadból kimaradt Mágnás Miska operettel jelentkezik, Hargitai Iván egy híres musicallel, a Fame-mel igyekszik majd kielégíteni a zsáner rajongóit, de a darabok között helyet kapott Csukás István utolsó műve, a Diótörőcske is, a rendező Kerkay Rita.

Jelenet a Mikve című előadásból (Fotó: Torma Sándor)

Nem marad kihasználatlanul a Kozák András Stúdió sem: itt Oleg és Vlagyimir Presznyakov Csónak című darabjának bemutatóját pótolják Bagó Bertalan rendezésében, Arthur Schnitzler kisregényét, a Casanova hazatérését pedig Hargitai Iván vezetésével tekinthetik majd meg a székesfehérváriak. A Pelikán Teremben szintén két előadásra lehet majd jegyet váltani: az egyik a Szkéné Színházzal és a Forte Társulattal közösen készülő Lars von Trier mű, a Táncos a sötétben, míg a másik az új szezonra tolódott Werner Schwab vígjáték, a Népirtás, avagy nem funkcionál a májam lesz. Mivel a járvány miatt rendkívül keveset játszották, ezért visszatér Hadar Galron Mikve – A megtisztulás fürdője és a Knut Hamsun alkotása alapján készült Éhség című darab is.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál – Az ember tragédiája 2. (dráma, rendezők: Szikora János, Bagó Bertalan, Horváth Csaba, Hargitai Iván)

Marc Camoletti – Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban (vígjáték, rendező: Horváth Illés)

Spiró György – Koccanás (komédia, rendező: Szikora János)

Szirmai Albert, Bakonyi Károly, Gábor Andor – Mágnás Miska (operett, rendező: Horváth Csaba)

David De Silva – Fame (musical, rendező: Hargitai Iván)

Csukás István – Diótörőcske (mesejáték, rendező: Kerkay Rita)

Kozák András Stúdió:

Oleg és Vlagyimir Presznyakov – Csónak (rendező: Bagó Bertalan)

Arthur Schnitzler – Casanova hazatérése (rendező: Hargitai Iván)

Pelikán Terem:

Lars von Trier – Táncos a sötétben (zenés dráma)

Werner Schwab – Népirtás, avagy nem funkcionál a májam (vígjáték)

Hadar Galron – Mikve – A megtisztulás fürdője (színmű, rendező: Telihay Péter)

Knut Hamson – Éhség (színmű, rendező: Nagy Péter István)

Kiemelt kép: Hargitai Iván, Szikora János, Horváth Csaba és Bagó Bertalan (Fotó: Vörösmarty Színház)