Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Múlt héten egy különleges szabadtéri villámcsődület keretében hirdette meg 2020/21-es premierjeit a Szegedi Nemzeti Színház. Barnák László, a teátrum igazgatója köszöntőjében azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti csonka évadban tovább emelkedett a bérletes nézők száma, sőt, a látogatottság is, ugyanis több mint 91 ezren ültek be a színház programjaira.

Az ősz Szegeden is a tavaszi bemutatók bepótlásáról szól majd, így a tervek szerint szeptemberben debütál Wagner operája, a Tannhauser, Orwelltől az 1984, amelyet a teátrum drámai tagozatának vezetője, illetve főrendezője, Horgas Ádám állít színpadra, továbbá Pintér Béla legismertebb drámája is, a Parasztopera, amelyet a szegedi teátrum és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata koprodukcióban valósít meg Keresztes Attila vezetésével.

Benkó Bence és Fábián Péter a Lúdas Matyi próbáján (Fotó: Kelemen József / Szegedi Nemzeti Színház)

Ezeken kívül kilenc premierre készül még a Szegedi Nemzeti Színház, melyek közül hat a nagyszínpadon, három pedig a Kisszínházban lesz látható. Méhes László rendezi Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter a Vígszínházban több mint 30 éve töretlen sikerrel futó musicaljét, A padlást. Ezt követi Mozart Szöktetés a szerájból című operája, amelyet Juronics Tamás állít színpadra, illetve Kander-Ebb-Fosse ismert táncos-zenés darabja, a Chicago, amely szintén Horgas Ádám koncepciója alapján valósul meg. A Turandot felújított változata Kovalik Balázs és Toronykőy Attila rendezésében lesz látható, Bartók Béla Concertóján Juronics Tamás és Enrico Morelli közösen dolgoznak majd, a Nagyszínpadi bemutatók sorát pedig Székely Csaba legújabb drámája, a Mária országa zárja majd, amelyre ismét a szegedi társulathoz érkezik Alföldi Robert rendezőként.

A Kisszínházban a Parasztoperát követően a teátrum igazgatójának vezényletével készül majd Csehov Sirálya, ismét visszatér a k2 Színház két alapítója, Benkó Bence és Fábián Péter, akik Peter Schaffer Black Comedy című művét formálják majd saját szájuk íze szerint újra, és hosszú szabadságáról visszatérve Szikszai Rémusz is dolgozik majd Szegeden, az ír dráma fenegyerekének tartott Martin McDonagh Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag című darabját állítja majd színpadra.

Repertoáron marad továbbá a Mágnás Miska, a Matyi elszabadul, a Valahol Európában, a Virágot Algernonnak, az Időfutár, az Illatszertár és a Johanna is.

Medveczky Balázs és Ágoston Katalin a Johannában (Fotó: Kelemen József / Szegei Nemzeti Színház)

A Szegedi Nemzeti Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

George Orwell: 1984 (rendező: Horgas Ádám)

Richard Wagner: Tannhäuser (rendező: Toronykőy Attila)

Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás (rendező: Méhes László)

Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból (rendező: Juronics Tamás)

John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse: Chicago (rendező: Horgas Ádám)

Giacomo Puccini: Turandot – felújítás (rendező: Kovalik Balázs és Toronykőy Attila)

Bartók Béla: Concerto (rendező: Juronics Tamás és Enrico Morelli)

Székely Csaba: Mária országa (rendező: Alföldi Róbert)

Kisszínház:

Pintér Béla – Darvas Benedek: Parasztopera (rendező: Keresztes Attila)

Anton Pavlovics Csehov: Sirály (rendező: Barnák László)

Peter Shaffer: Black comedy (rendező: Benkó Bence és Fábián Péter)

Martin McDonagh: Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag (rendező: Szikszai Rémusz)

Kiemelt kép: Horgas Ádám és Barnák László (Fotó: Várady Nikolett)