Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábjátékkal, Kosztolányi Dezső regényadaptációval, külföldi vendégrendezővel és egy új magyar dráma ősbemutatójával készül a Stúdió K Színház a következő évadra. A teátrum társulata augusztusban kezdi el a munkát, hogy szeptember 12-én pótolni tudják az elmaradt tavaszi bemutatót, amely Zalán Tibor 100+1 holdaspagony című bábjátéka, Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója rendezésében. Az A. A. Milne Micimackója által inspirált drámában Róbert Gida nincs sehol, a lomtalanításon felejtett játékállatok pedig saját univerzumot építenek a modern világ törmelékeiből. Szintén szeptemberben kezdődnek a Nero, a véres költő próbái: Kosztolányi Dezső regényéből Garai Judit dramaturg készített színpadi átiratot, a rendező Hegymegi Máté lesz. A Garai-Hegymegi alkotópáros a színház egyik legsikeresebb előadásában, a Peer Gyntben már dolgozott a társulattal.

A 2020 / 2021-es évadban újabb vendégrendező érkezik külföldről a színházhoz a Sacra Hungarica (rendező: Urbán András), A város emlékezete (rendező: Edvin Liverić), és az Amikor én halott voltam (rendező: Diego de Brea) után. Mirko Radonjić montenegrói alkotó viszi színre Günter Grass Kutyaévek című művét, amelyet Gyarmati Kata dramaturg, a Stúdió K igazgatója adaptál drámává. Grass mágikus realizmusa a kiindulópontja annak a kísérletnek, hogy a fantasztikum megjelenítése lehetséges-e színész és közönség viszonylatában, minimális eszközhasználattal. Závada Péter A széplélek című új drámája először a Stúdió K színpadán lesz látható, Geréb Zsófia, a Bodó Viktor–Székely Gábor osztályában, 2015-ben végzett rendező tolmácsolásában. A darab középpontjában II. Lajos bajor uralkodó, avagy csúfnevei szerint „Őrült Lajos”, a “Mesekirály” vagy “Hattyúkirály” áll, aki a saját, elvarázsolt képzeletvilágában élt a 19. századi Németországban.

Fodor Tamás a 100+1 holdaspagony online próbáján (Fotó: Stúdió K Facebook oldala)

A Stúdió K Színház bemutatói a 2020/21-es évadban:

Zalán Tibor: 100+1 holdaspagony (rendező: Fodor Tamás)

Kosztolányi Dezső – Garai Judit: Nero, a véres költő (rendező: Hegymegi Máté)

Günter Grass: Kutyaévek (rendező: Mirko Radonjić)

Závada Péter: A széplélek (rendező: Geréb Zsófia)

Kiemelt kép: Stúdió K Színház (fotó: Vass László)