Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Július elsején megtartották az évadzáró és egyben évadnyitó társulati ülést a Soproni Petőfi Színházban, amely során Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette a 2020/21-es évad 14 bemutatójának címét.

A következő évad több évfordulót is hoz a teátrum életében, többek között az Európában egyedülálló fertőrákosi barlangszínház ötvenedik évadát. Ez a játszóhely kincse a térségnek, és a művészeknek is lehetőséget biztosít, hogy örömteli pillanatokat szerezzenek a kultúrát szerető soproni polgároknak egy nem mindennapi helyszínen. Mindemellett jövőre lesz az 1921-es népszavazás századik évfordulója, ami különleges szerepet tölt be Sopron életében. A hűség mára már összeforrt a város nevével, ezért is döntött úgy idén a teátrum vezetősége, hogy a színház e köré a fogalom köré szervezi új évadát.

Pataki András (Fotó: színház.hu)

Ősszel elsőként A padlás című mesemusical kerül színpadra Pataki András rendezésében. A darab történetében először most minden előadáson 25 tagú zenekar kíséri majd a dalokat. Ezt követően a Stabat Mater című táncművet láthatja majd a közönség Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfiájával, a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójaként. A színház kamara játszóhelyen tűzik műsorra a Római karnevál című színpadi játékot, amely Hubay Miklós műve alapján készül majd. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója Lánczy Margit, a Nemzeti Színház színésznőjének történetét kelti majd életre a színpadon. Az előadás nemcsak Lánczy előtte tiszteleg, hanem Farkas Ibolya, az erdélyi színjátszás legendás művésze előtt is, aki az új évadban a hatvanadik színházi szezonját kezdi meg.

A színházi világnapon lesz a premierje a Kossuth-és Jászai-díjas Csiszár Imre rendezésében készülő Széchenyi című történelmi drámának, ami kiemelt bemutatója lesz az új évadnak. Ősbemutatóként kerül megrendezésre Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátéka Pataki András rendezésében, Papp Attila főszereplésében. A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carlo Goldoni Mirandolina című komédiája is megtekinthető lesz a színházban, illetve a fiatalok választhatnak majd a Bolond Shakespeare, A zuhanás második pillanata, a Helló, náci! és a Szókratész védőbeszéde című előadások közül is. Az iskolásoknak a teátrum még A helység kalapácsa, valamint a Fehérlófia című előadással készül, amelyhez tanteremszínházi foglalkozást is biztosítanak majd Fehérló patkója címmel. A kicsik pedig A három aranygyűrű című magyar népmesét és A Rézerdő lakói című zenés mesejátékot élvezhetik a következő évadban.

Farkas Ibolya az Őszi szonáta című előadásban (Fotó: Soproni Petőfi Színház)

Az új évadban búcsúzik a társulattól Demeter Helga színművésznő és Ács Tamás színművész, akinek viszont két önálló produkciója még látható ősztől a színházban. Új tagként érkezik azonban Kisfaludy Zsófia, aki a My Fair Ladyben és a Valahol Európában előadásokban már nagy sikerrel szerepelt a színházban. Az új évadban A padlás című produkcióban láthatja őt a közönség.

Pataki András az ülésen még kihangsúlyozta, hogy a járványhelyzetben intézkedések sorát hozták meg az elmaradt programok és előadások átütemezésére és pótlására, hogy a jegyeket, bérleteket váltó nézőknek megfelelő választási lehetőségeket biztosítsanak a kínálatukkal.

A Soproni Petőfi Színház bemutatói a 2020/21-es évadban:

Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás (félig mese – félig musical, bemutató: 2020. október 5., rendező: Pataki András)

Alekszej Batrakov – Demcsák Ottó: Stabat Mater (táncmű, rendező: Demcsák Ottó)

Hubay Miklós: Római karnevál (színpadi játék, rendező: Pataki András)

Németh László: Széchenyi (történelmi dráma, rendező: Csiszár Imre)

Katona Imre: Isten komédiása (misztériumjáték, rendező: Pataki András)

Carlo Goldoni: Mirandolina (komédia, rendező: Mészáros Tibor)

Shakespeare – Mikó István: Bolond Shakespeare (monodráma, rendező: Mikó István)

Katona Imre: A zuhanás második pillanata (álomjáték, rendező: Katona Imre)

Monoblock: Helló, náci! (kamarajáték, rendező: Kovács Dániel, Ambrus)

Platón: Szókratész védőbeszéde (monodráma, rendező: Ács Tamás)

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (vígeposz, rendező: Gál Tamás)

Méhes Csaba – Takács Tibor: A rézerdő lakói (zenés mesejáték, Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintett előadása)

Fehérlófia (táncjáték, rendező: Könczei Árpád)

A három aranygyűrű (zenés mesejáték, rendező: Crnkovity Gabriella)

Kiemelt kép: A Soproni Petőfi Színház épülete (fotó: cyberpress.hu)