Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A jelenleg is még tartó rendkívüli helyzetben a Rózsavölgyi Szalon egyedi módon, egy kisfilm formájában jelentette be kilencedik évadát, melyet Facebook oldalukon tettek közzé. A videóban a Szalon művészeti vezetője, Zimányi Zsófia és a rendezők is beszélnek az új évad bemutatóiról.

A 2020/2021-es évadban hét bemutatót tartanak majd a Rózsavölgyi Szalonban, melyek közül három a karantén miatt csúszott át az előző szezonból. A darabok között találkozhatunk családi sorstörténetekkel és világot megváltoztató történelmi eseményeket feldolgozó történetekkel is, ami azonban mind a hét bemutatóban közös, hogy egytől egyig mind hazai premier lesz. A Szalonban már a kezdetektől fogva leginkább olyan darabokat tűztek műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, valamint amelyeket azelőtt még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon. „Közelről ránézünk a velünk élő világra. Színpadunkon világtörténelmi és kultúrtörténeti személyek is megjelennek, pápák, államférfiak… Évadnyitáskor még nem tudjuk, mi vár ránk a következő hónapokban. De nyitunk. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője. Beszédes évadunk lesz, annyi bizonyos.” – mondta Zimányi Zsófia művészeti vezető.

Józan László és Porogi Ádám az Idegenek a vonaton próbáján (Fotó: Kallus György)

Az első premier, az Idegenek a vonaton, augusztus 31-én, azaz hétfőn került bemutatásra Józan László és Porogi Ádám főszereplésével. A színdarab Patricia Highsmith pszichothriller műfajú regénye alapján készült el, mely történetből 1951-ben Alfred Hitchcock is készített filmet. Az évad második bemutatója a Netflix saját gyártású, nagysikerű filmjének, A két pápának színpadi adaptációja lesz Vecsei H. Miklós rendezésében, aki először dolgozik a Rózsavölgyi Szalonban. A film forgatókönyvét jegyző Anthony McCarthy maga készítette el a történet színpadi verzióját is, amelynek jogait Magyarországon a Rózsavölgyi Szalon kapta meg elsőként.

Az évad gyöngyszeme a november 19-én bemutatásra kerülő El kell mondanom című ősbemutató, amit Zalán Tibor külön a Szalon felkérésére írt meg. A Babérkoszorú-díjas író különleges művében a fantázia és a komoly játék keveredik a valósággal: egy fiatalember kései útkeresésén keresztül a múlt a szemünk előtt üzen a jelennek. Az 2020-as évét Dicső Dániel Keresztül-kasul című rendezése zárja majd le, melyben Pokorny Liával és Király Dániellel találkozhat a közönség. Az évad második fele az Intim vallomások című bemutatóval indul majd, ezt követi a Hegedűs D. Géza által megrendezésre kerülő Churchill és Garbo, amiben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész játssza majd Churchill szerepét is. Végezetül pedig májusban Az elnök szabadságával búcsúzik el közönségétől a Rózsavölgyi Szalon a nyári szünet előtt.

A Rózsavölgyi Szalon bemutatói a 2020/21-es évadban:

Patricia Highsmith-Craig Warner: Idegenek a vonaton (bemutató: 2020. augusztus 31., rendező: Szarka János)

Anthony McCarten: A két pápa (bemutató: 2020. szeptember 22., rendező: Vecsei H. Miklós)

Zalán Tibor: El kell mondanom (bemutató: 2020. november 19., rendező: Őze Áron)

Jerry Mayer: Keresztül-kasul (bemutató: 2020. december 10., rendező: Dicső Dániel)

Jérôme Tonnerre: Intim vallomások (bemutató: 2021. január, rendező: Rátóti Zoltán)

Isabelle Le Nouvel: Churchill és Garbo (bemutató: 2021. március eleje, rendező: Hegedűs D. Géza)

Penny Gold: Az elnök szabadsága (bemutató: 2021. május közepe, rendező: Sztarenki Pál)

Kiemelt kép: A két pápa olvasópróbája (Fotó: Szokodi Bea)