Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a teátrumok sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Hat bemutatóval, köztük két ősbemutatóval készül a Radnóti Miklós Színház a 2020/21-es évadra. A tervek szerint ősztől normál üzemmódban nyit a színház, két premiert is szeptemberre időzítenek. A társulat is átrendeződik a következő évadban: Kelemen József és Vilmányi Benett búcsúzik a színháztól, ugyanakkor három fiatal színész (Mészáros Blanka, Baki Dániel, Nagy Márk) is a teátrumhoz szerződik.

A jövő évadot két, eredetileg a mostani szezonban bemutatott produkcióval nyitják: Ruzante Csapodár madárka című reneszánsz komédiája Szőcs Artur rendezésében, Peer Krisztián átiratában érkezik majd. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a darab keletkezésének időszakára és az azóta eltelt időre, a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs életfilozófiákként és kapcsolati dinamikákként jelennek meg. Az előadásban Rusznák Andrást, Sodró Elizát, Pál Andrást, Baki Dánielt és Bálint Andrást láthatják a nézők. A teátrum életébe második évada bekapcsolódó alternatív játszóhelyen, a Radnóti Tesla Laborban a Gina című kortárs magyar színdarab lesz a soron következő bemutató. A dráma megtörtént eset alapján készült: egy középosztálybeli házaspár élsportoló fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik. E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki egyedi módszerrel dolgozik a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írja. László Zsolt, Schneider Zoltán, Martin Márta és Nagy Márk mellett vendégként Török-Illyés Orsolya, Moldvai Kiss Andrea, Hajdu Lujza és Szőke Abigél csatlakozik a csapathoz, a látványt Izsák Lili tervezi, az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf.

Pillanatkép a Csapodár madárka próbájáról (fotó: Valóczki Dániel)

Az évad harmadik, novemberi bemutatója Schiller Don Carlosa a frissen végzett Nagy Péter István rendezésében. A spanyol királyi udvarban játszódó családi- és politikai tragédia generációk ütközésének történeteként kerül színre a Radnóti színpadán. Egy mozdíthatatlanságba merevedett társadalom tétlenségre kárhoztatott fiataljai feszülnek apáik világának és annak korlátainak. A nagy német klasszikust kortársunkként újraolvasó előadáshoz Sándor Júlia és Nagy Péter István friss, prózai szövegváltozatot készítenek, a történet szabadságkereső hőseit a társulat fiatal színészei, Nagy Márk, Baki Dániel, Mészáros Blanka és Sodró Eliza alakítják, míg II. Fülöp szerepében László Zsolt lép színpadra.

A Keres Emil Próbateremben mutatják be decemberben Bálint András új önálló estjét, a Szerb Antal Száz verse című előadást. A balfi munkatáborban 1945 januárjában elhunyt szerző az élete végén, a háború borzalmainak árnyékában jelentette meg Száz vers címen az általa összeállított világirodalmi antológiát, amely sokakat bevezetett a kötészet világába. Levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik fel Szerb Antal alakját, és ahogy Bálint Andrástól megszoktuk, az irodalmon keresztül ezúttal is egy nagyon személyes, bensőséges hangvételű esttel készül. Az előadást Deák Krisztina rendezi.

Valló Péter A szerelmesek házai olvasópróbáján (fotó: Éder Vera)

Valló Péter, a színház főrendezője idén Shelagh Delaney, angol drámaírónő Egy csepp méz című kamaradrámáját állítja színpadra februárban, amelyet a színházban már visszatérőnek számító Totth Benedek fordít újra, hogy az minél élesebben és érvényesebben szóljon a mai társadalmunkról. Az angolszász színházi közegben rendkívül népszerű színdarabban egy fiatal lány vágyai és keserűségei, anyjához való viszonya és nélküle megélt terhessége kerülnek a fókuszba, mindezeken keresztül pedig a marginalizált helyzetben lévők élete. A produkcióban Mészáros Blanka, Kováts Adél, Rusznák András, Baki Dániel és Porogi Ádám játszik.

Az évad utolsó bemutatóját május elején a Radnóti Tesla Laborban tartják: a latin-amerikai irodalom legszerethetőbb zsenijének, Roberto Bolañonak Vad nyomozók című nagyregényéből Kelemen Kristóf, a színház dramaturgja készít előadást. Az életrajzi elemeket és a zabolátlan fantáziavilágot ötvöző történet segítségével egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk be, amelyből egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű dráma bomlik ki. Az ősbemutatóban Baki Dániel, Gáspár Sándor, Mészáros Blanka, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András és Sodró Eliza lesz látható.

A Radnóti Miklós Színház bemutatói a 2020/21-es évadban:

Radnóti Miklós Színház

Ruzante – Peer Krisztián: Csapodár madárka (vígjáték, bemutató: 2020. szeptember 13., rendező: Szőcs Artur)
Friedrich Schiller: Don Carlos (dráma, bemutató: 2020. november 29., rendező: Nagy Péter István)
Shelagh Delaney: Egy csepp méz (dráma, bemutató: 2021. február 28., rendező: Valló Péter)

Radnóti Tesla Labor:

Schwechtje Mihály: Gina (dráma, bemutató: 2020. szeptember 26., rendező: Schwechtje Mihály)
Roberto Bolaño – Kelemen Kristóf: Vad nyomozók (dráma, bemutató: 2021. május 1., rendező: Kelemen Kristóf)

Keress Emil Próbaterem:

Szerb Antal Száz verse – Bálint András önálló estje (irodalmi est, bemutató: 2020. december 11., rendező: Deák Krisztina)

Kiemelt kép: A Radnóti Színház társulata a 2019/20-as évadban (fotó: Dömölky Dániel)