Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Miskolci Nemzeti Színház is meghirdette 2020/21-es évadának címeit, rendhagyó módon – online sajtótájékoztató keretében. A teátrum igazgatója, Béres Attila összefoglalta az idei, március 11-ig tartó évad eredményeit: a társulat 368 előadást játszott összesen, amelyen 99.799 néző vett részt, illetve 12.433 bérletet adtak el. A tagok közül ketten részesültek elismerésben (Czakó Julianna – Domján Edit-díjat kapott, Görög László A velencei kalmárban nyújtott alakításáért pedig elnyerte a Színikritikus Céh Legjobb férfi főszereplőnek járó díját, illetve a Gábor Miklós-díjat), továbbá a teátrum Cyrano című előadása hozta el a Legjobb előadásnak járó díjat a Tháliában rendezett Vidéki Színházak Fesztiváljáról.

Béres Attila azt is elmondta, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel idén nem hirdetik meg bérleteiket, az előadások csak jeggyel lesznek látogathatók, ám hűséges bérleteseiknek elővásárlási lehetőséget fognak biztosítani a hagyományaikhoz híven műfaji sokszínűségre törekvő évaduk minden darabjára. Az idei évről három premiert visznek át jövőre (Szerelmes Shakespeare / rendező: Szabó Máté; Francia rúdugrás / rendező: Mohácsi István; Gépnarancs) és kilenc további bemutatóval is készülnek a 2020/21-es évadban.

Szabó Máté és Rózsa Krisztián a Szerelmes Shakespeare próbáján (Fotó: Gálos Mihály Samu)

A Nagyszínpad műsorát egy operett nyitja, a Bál a Savoyban Szőcs Artur rendezésében lesz látható. Ezt követi Shakespeare egyik legtöbbet játszott vígjátéka a Szentivánéji álom Rusznyák Gábor értelmezésében. A világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendő musicalt, a Producereket a teátrum igazgatója, Béres Attila állítja színpadra. A Miskolci Nemzeti művészeti vezetője, Szabó Máté idén operát rendez a színházban, méghozzá Bartók Bélától A kékszakállú herceg várát. Az évad utolsó nagyszínpadi premierje Szomory Dezső Hermelinje lesz, amelyhez Mohácsi János érkezik ismét a társulathoz.

A Kamaraszínpad első bemutatója a Hamupipőke című zenés mesejáték lesz Markó Róbert rendezésében, ezt követi Tracy Letts Linda Vista című vígjátékának magyarországi ősbemutatója, amelyet Keszég László visz színre. A harmadik premierre Miskolcra érkezik a Katona József Színház főrendezője Ascher Tamás, aki Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját állítja színpadra. Az utolsó bemutató egy balett előadás lesz, amely Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményét dolgozza fel Kozma Attila vezetésével.

A Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpada (Fotó: Éder Vera)

A Miskolci Nemzeti Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda: Bál a Savoyban (rendező: Szőcs Artur)

William Shakespeare: Szentivánéji álom (rendező: Rusznyák Gábor)

Mel Brooks – Thomas Meehan: Producerek (rendező: Béres Attila)

Bartók Béla – Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára (rendező: Szabó Máté)

Szomory Dezső: Hermelin (rendező: Mohácsi János)

Kamaraszínpad:

Hamupipőke (rendező: Markó Róbert)

Tracy Letts: Linda Vista (rendező: Keszég László)

Harold Pinter: Hazatérés (rendező Ascher Tamás)

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (rendező: Kozma Attila)

Kiemelt kép: Szabó Máté, Béres Attila és Rusznyák Gábor (Fotó: A Miskolci Nemezti Színház honlapja)