Habár a jelen helyzetben nélkülöznünk kell a színházakat, kedvenc társulataink már készülnek a jövő évadra: elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Május 28-án rendhagyó sajtótájékoztató keretében jelentette be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a következő évadának bemutatóit. Az online közvetített eseményen jelen volt Cseke Péter, a teátrum igazgatója, Barta Dóra, a Kecskeméti City Balett művészeti vezetője, Károly Kati, a zenei tagozat vezetője és Török Katalin, a színház marketingvezetője. Cseke Péter elmondta, hogy egy évvel ezelőtt maga sem hitte volna, hogy így fogják lezárni az évadot, de pozitívan tekint a jövőbe. Igyekszik a jó oldalát nézni a koronavírus miatt kialakult helyzetnek, hiszen az elmúlt hetek alatt a teátrum művészei közelebb kerülhettek a nézőkhöz, bepillantást engedve saját gondolataikba, életükbe. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az online közvetítéseknek köszönhetően megnőtt a színház Facebook oldalán a kedvelők száma (10 000-ről 15 000-re), valamint egyre többen követik őket YouTube-on és Instagramon is.

Az elmaradt bemutatókkal kapcsolatban Török Katalin az alábbi tájékoztatást adta: a Száll a kakukk fészékére című nagyszínpadi előadást – amelyet az idei évadban már nem tudtak bemutatni – a következő szezonban pótolni fogják, a bérlettel rendelkező nézők számára biztosítják a helyeket. Hasonló módon a 2020/21-es évadra tolták el Andrew Bergman Társasjáték New York-ban című komédiájának, valamint a Látod, ez a szerelem című zenés szerelmes est a premierjét.

Pillanatkép a Száll a kakukk fészkére próbájáról (fotó: Sirkó Anna)

Az új évad kapcsán Cseke Péter elárulta, hogy a Nagyszínpadon öt, a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdiószínházban két-két új bemutatót tartanak, továbbá két új előadással várják a gyerekeket is. Károly Kati, a zenei tagozat vezetője kiemelte, hogy amiatt, hogy a teátrum is megkapta a „nemzeti színház” besorolást, három zenés darabot is színpadra tudnak állítani évadonként a Nagyszínpadon. Ezek közül az első a Móricz Zsigmond regénye alapján készült Légy jó mindhalálig című musical lesz, ezt követi az Egy csók és más semmi című zenés játék. Károly szerint mindkét mű nagy népszerűségnek örvend a nézők körében, az előadásokban felcsendülő dalokat szinte minden generáció kívülről fújja, így biztosan nagy sikerrel fognak futni Kecskeméten is. A harmadik zenés előadás A csengő című vígopera lesz, amelynek egyik aktualitását az adja, hogy zenéjét Donizetti az 1836-os, Észak-Olaszországban is tomboló kolerajárványt követően, megkönnyebbülésében szerezte. A Nagyszínpadon egy prózai előadás kerül bemutatásra: Gogol A revizor című vígjátéka.

A Barta Dóra elmondta, hogy a Kecskeméti City Balett 8. évadát kezdi meg 2020 őszén, továbbra is a magas színvonalú művészeti munka az elsődleges cél. Az új bemutatók mellett lesznek felújítások, valamint fontos szerep jut a táncosoknak a fentebb említett zenés darabokban is. A Négy évszak című előadásuk ősszel visszatér a Nagyszínpadra, de természetesen újabb önálló produkciókkal is készülnek. Ennek egyike a Hamupipőke című mesebalett lesz, amely nagyban fog építkezni az eredeti Charles Perrault-, és azt feldolgozó Grimm-meséből, valamint a Walt Disney-rajzfilmből: igyekeznek mindegyik változat mondanivalójából kicsípni egy keveset, hogy aztán megalkossák a saját verziójukat. A másik nagy bemutatójuk a Szentivánéji álom című előadás lesz. Barta szerint Shakespeare világa maga az időtlenség, örök színházi alapanyag, amely táncszínházi adaptációra is alkalmas, mostani bemutatójukkal a humort és a játékosságot kívánják hangsúlyozni.

A kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, Cseke Péter (fotó: valasz.hu)

A Kelemen László Kamaraszínházban két vígjátékot mutatnak be: az egyik Robert Thomas itthon is nagy sikerrel játszott bűnügyi komédiája, a Nyolc nő lesz, a másik pedig egy Woody Allen-film adaptációja, a Férjek és feleségek. A Ruszt József Stúdiószínházban Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt 2. című romantikus vígjátékát láthatják majd a nézők, valamint Dohy Balázs is készül egy előadással az ifjúság számára. A korábban, Facebookon történő játékban bejelentett bemutatók (Várom a Nemzetinél, A Sorel-ház, Röhögött az egész osztály) a 2021/22-es évadra tolódnak.

Az eseményt Cseke Péter bizakodó gondolatokkal zárta, egyúttal ismertette a teátrum következő évadának szlogenjét is: „Minden nehézség ellenére nem szabad elfelejtenünk, hogy a színház továbbra is az a hely marad, ahol a lelkünk megpihen, a szellemünk szórakozik és ahol az álmaink életre kelnek. Kívánom, hogy a mostani derűs hangulatunk megmaradjon, a karantén és a vírushelyzet okozta nehézségek enyhüljenek, és a nyár igazi felüdülést hozzon mindenki életébe. Mert a Kecskeméti Nemzeti az a hely, ahová az álmok is játszani jönnek!

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig (musical, rendező: Nagy Viktor)
Hamupipőke (mesebalett, rendező-koreográfus: Barta Dóra)
Eisemann Mihály – Halász Imre – Békeffi István: Egy csók és más semmi (zenés vígjáték, rendező: Szőcs Artur)
Tóth Kata: A jegesmedve szerelMESE (klímamese zenével, rendező: Cseke Péter)
Nyikolaj V. Gogol: A revizor (vígjáték, rendező: Ilja Bocsarnikovsz)
William Shakespeare nyomán: Szentivánéji álom (táncszínházi előadás, rendező-koreográfus: Barta Dóra)
Donizetti: A csengő (vígopera, rendező: Cseke Péter)

Kelemen László Kamaraszínház:

Robert Thomas: Nyolc nő (bűnügyi komédia, rendező: Kéri Kitty)
Woody Allen: Férjek és feleségek (komédia, rendező: Szente Vajk)

Ruszt József Stúdiószínház:

Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt 2. (romantikus vígjáték, rendező: Szerednyey Béla)
Dohy Balázs: Egyetemi osztálytermi előadás

Kiemelt kép: A kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (fotó: hirosertek.hu)