Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Kedden a Katona József Színház is megtartotta társulati záróülését, amelyen Máté Gábor bejelentette, hogy ismét megpályázza a teátrum igazgatói posztját, mivel mandátuma 2021 januárjában lejár. Beszédében megköszönte a nézők egész éves támogatását, akik ebben a különösen nehéz évadban is kitartottak a társulat mellett, akik a rendkívül bizonytalan anyagi helyzet ellenére is magas művészi színvonalú előadásokat voltak képesek létrehozni.

A Katona három színpadán összesen 402 előadást játszottak, amelyekre mintegy 68 ezer néző volt kíváncsi, ennek eredményeképpen a darabok nézettsége elérte a 107,3%-ot. Az évadban legtöbbször, összesen 124 alkalommal, Tasnádi Bence lépett színpadra, őt követte Elek Ferenc (122) és Pálmai Anna (117). Idén Bodnár Erika érdemelte ki a Máthé Erzsi-díjat, amely a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó színművésznek jár minden évben.

Máté Gábor beszélt a következő évad bemutatóiról is, összesen kilenc premierrel várják majd a nézőket. Az elsőre októberben kerül sor, Shakespeare Othelloját Székely Kriszta rendezi a nagyszínpadon, ezzel párhuzamosan pedig Máté Gábor próbálja majd Nick Payne Hát, ha van az is, én még nem találtam meg című drámáját, amely a CAFe Budapesttel koprodukcióban készül majd a Kamrában. A társulathoz frissen szerződött Tarnóczi Jakab Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból állít össze egy színdarabot, amelynek decemberben lesz a bemutatója a Kamrában, míg eközben a nagyszínpadon Zsámbéki Gábor a Lear király újragondolásán dolgozik majd.

Pillanatkép a Katona József Színház társulati záróüléséről (Fotó: Szokodi Bea)

Jövő márciusban az Ascher Tamás rendezőosztályában frissen végzett Tárnoki Márk rendezése, a Frankenstein mutatkozik be a Kamrában, mestere eközben a nagyszínpadon Brian Friel Apák és fiúk című darabját fogja próbálni, amely alapja Ivan Szergejevics Turgenyev azonos című regénye. Tarnóczi Jakab áprilisban ismét a Kamrában alkot majd, a korábban elhalasztott Pentheszileia című Kleist drámát rendezi.

Az évad utolsó két bemutatójára májusban kerül sor: Novák Eszter Kárpáti Péter Moszkva-Peking Transzszimfónia című művét, Dankó István pedig a Vinnai Andrással közösen jegyzett Magyar biblia című darabot rendezi majd. Az idei évre tervezett Káli holtak című előadást, amely Térey János regényévéből készült volna Dömötör András rendezésében, 2021 őszén mutatja csak be a teátrum.

Máté Gábor bejelentette, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel idén a szokásosnál korábban, már augusztus második felében elkezdenek játszani, és már az is biztos, hogy az első előadás a Székely Kriszta rendezésében látható Poppea megkoronázása lesz. Az augusztusi, szeptemberi és októberi előadásokra hamarosan elkezdődik a jegyértékesítés is.

Jelenet a Poppea megkoronázása című előadásból (fotó: Juhász Éva)

A Katona József Színház bemutatói:

Nagyszínpad:

William Shakespeare: Othello (rendező: Székely Kriszta)

William Shakespeare: Lear király (rendező: Zsámbéki Gábor)

Brian Friel: Apák és fiúk (rendező: Ascher Tamás)

Kárpáti Péter: Moszkva-Peking Transzszimfónia (rendező: Novák Eszter)

Kamra:

Nick Payne: Hát, ha van is, én még nem találtam meg (rendező: Máté Gábor)

Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész: Isten, haza, család… (rendező: Tarnóczi Jakab)

Mary Shelley: Frankenstein (rendező: Tárnoki Márk)

Heinrich von Kleist: Pentheszileia (rendezó: Tarnóczi Jakab)

Sufni:

Vinnai András – Dankó István: Magyar biblia (rendező: Dankó István)

Kiemelt kép: Ujlaki Dénes és Takátsy Péter a társulati záróülésen (Fotó: Szokodi Bea)