Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Múlt héten a kaposvári Csiky Gergely Színház is meghirdette új bemutatóit Díszévad 2.0 címen: mivel a felújítás alkalmából tervezett különleges programsorozat egy részét nem tudták megvalósítani a koronvírus-járvány miatt, ezért a teátrum igazgatója, Dr. Fülöp Péter a somogyi megyeszékhely főterén tartott zenés-táncos sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő év még ezek pótlásáról, illetve továbbgondolásáról fog szólni.

Arról is szó esett, hogy a június 16-án hozott kormányrendeletnek megfelelően a kaposvári színház már 20-án megnyitja kapuit a nézők előtt: aznap 17 és 20 órakor műsorra tűzik az Ügyes kis hazugságok című romantikus komédiát, amely Szalma Tamás rendezésében mutatkozott be tavaly augusztusban, illetve 27-én játsszák Marie Jones Kövek a zsebben című drámáját, amely 2017 óta szerepel a repertoáron.

A sajtótájékoztatón Olt Tamás, a teátrum művészeti vezetője beszélt az új évad bemutatóiról: a tavasszal elmaradt 2 premierrel együtt összesen 10 új előadás vár a kaposvári nézőkre, amelyek a megszokott módon képviselik a műfaji sokszínűséget. A nagyszínpadon Csehov Meggyeskertjét Ilja Bocsarnikovsz rendezi, ezt követi Kálmán Imre legismertebb operettje a Csárdáskirálynő, amelyet Keresztes Attila állít majd színpadra. A harmadik premier a Tüskevár lesz, amelyet Olt Tamás és Váradi R. Szabolcs közösen dolgoz fel Fekete István regénye alapján, ezt követi ismét egy veretes orosz dráma, Dosztojevszkij Karamazov testvérek című családregénye, az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója pedig Neil Simon könnyed vígjátéka, a Furcsa pár lesz.

Hüse Csaba és Kéri Kitty az Ügyes kis hazugságok című előadásban (Fotó: Csiky Gergely Színház)

A kamaraszínpadra érkezik Yasmina Reza Egy élet háromszor című műve, illetve Enyedi Éva és Rajkai Zoltán Hajnal hasad című előadása, amely Fekete István regényéből készül. A gyermekek sem fognak unatkozni az évadban, hiszen érkezik Petőfi verses meséjének, a János vitéz musical változata Olt Tamás és Mészáros Tibor újragondolásában, Lewis Carroll Alice csodaországban című mesejátéka, illetve a legkisebbeknek készül a Bogyó és Babóca ünnepel című mesejáték is.

A teátrum igazgatója a sajtótájékoztató végén beszélt arról is, hogy a félbeszakadt évadban összesen 180 előadást tartottak, amelyeken több mint 48 ezer néző részt, bérletből pedig 10.507 darabot adtak el. A társulat összesen 16 tájelőadást játszott, amelyek közül hatra külföldön került sor. Dr. Fülöp Péter arra is kitért, hogy a pandémiás időszak alatt a színművészek közterületeken játszottak, emellett 150 videót készítettek, 9 héten át online közvetítették korábbi előadásaikat, a teátrum varrodájában dolgozó munkatársak szájmaszkokat készítettek, a jegyiroda csapata pedig a kaposvári rászoruló idősek bevásárlásait vállalták magukra. A társulat áldozatos munkáját a város polgármestere, Szita Károly is megköszönte a sajtóeseményen, illetve a nézőknek is, hogy kitartottak a teátrum mellett, és nem váltották vissza jegyeiket-bérleteiket, noha erre lehetőséget biztosított számukra a teátrum.

A kaposvári Csiky Gergely Színház zenés évadismertetője (Fotó: Kaposvár Most)

A kaposvári Csiky Gergely Színház bemutatói:

Anton Pavlovics Csehov: Meggyeskert (rendező: Ilja Bocsernikovsz)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (rendező: Keresztes Attila)

Olt Tamás – Váradi R. Szabolcs: Tüskevár (rendező: Olt Tamás)

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Karamazov testvérek (rendező: Szabó K. István)

Neil Simon: Furcsa pár (rendező: Olt Tamás)

Olt Tamás – Mészáros Tibor: János vitéz (rendező: Mészáros Tibor)

Lewis Carroll: Alice csodaországban (rendező: Halasi Dániel)

Yasmina Reza: Egy élet háromszor (rendező: Bakos-Kiss Gábor)

Enyedi Éva – Rajkai Zoltán: Hajnal hasad (rendező: Rajkai Zoltán)

Bartos Erika: Bogyó és Babóca ünnepel (rendező: Blaskó Bori)

Kiemelt kép:A kaposvári Csiky Gergely Színház (Fotó: szinhaz.org)