Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A József Attila Színház a következő évadában mintegy hat bemutatóval (ezek közül négy lesz megtekinthető bérletben) várja majd a nézőket.

Elsőként Peter Shaffer örökérvényű drámáját, az Amadeust láthatjuk majd, amelyben a két zeneszerző zseni, Mozart és Salieri rivalizálásoktól sem mentes kapcsolata bontakozik ki előttünk. A Koltai M. Gábor rendezésében debütáló darabban a címszerepet a Katona József Színház fiatal színművésze, Tasnádi Bence alakítja, partnere Fila Balázs lesz. A soron következő bemutató Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés, romantikus játéka lesz, amelynek története szerint Kálmán Imre örökbecsű operettjét, a Csárdáskirálynőt, az első világháború alatt, tőlünk 6000 kilométerre, Szibériában, egy hadifogolytáborban adják elő. A főszerepben Simon Kornél és Zsigmond Emőke lép majd színpadra, Hargitai Iván rendezői instrukciói alapján.

Az évad második felét Bagó Bertalan rendezésében Spiró György Az imposztor című komédiájával kezdik, amely szintén egy „színház a színházban” típusú történet, hiszen a vilnai színházban éppen a Tartuffe premierjére készülnek, amelyben Lengyelország legnagyobb színésze, Bogusławski (Benedek Miklós) alakítja a főszerepet. Pontosabban csak alakítaná, ha időben megérkezne, azonban két napja hiába várják. Idővel mégis megjelenik egy idős úr, azt állítja magáról, hogy ő maga a „mester”, ám a bonyodalmak csak ezután veszik kezdetüket. Könnyed, tavaszi zenés vígjátéknak ígérkezik majd az Egy szoknya, egy nadrág, a magyarok számára a mozifilmekből is jól ismert történetet a színház örökös tagja, Bodrogi Gyula álmodja színre.

Simon Kornél a Magas (szőke) barna férfi felemás… olvasópróbáján (fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: József Attila Színház)

Az idei évad különlegessége a Furcsa pár női változata lesz, Fehér Annával és Pikali Gerdával a főszerepben, Bozsó Péter rendezésében. Neil Simon darabja (amely 20 évvel a nagy sikerű Furcsa pár után íródott) hat barátnőről szól, akik péntekenként összeülnek beszélgetni, a történet kezdetén egyikük válása bolygatja fel a kedélyeket. A vígjáték az együttélés lehetetlenségeiről és konfliktusairól szól, Florence és Olive bemutatja, hogy egy barátság is végződhet válással.

Idén sem feledkeznek meg a gyerekekről: a teátrum A Hang-villa titkának misztikus világába kalauzolja majd el a kicsiket, miközben az őket kísérő felnőtteket nosztalgikus hangulat hathatja majd át. Alan Ayckbourn zenés mesejátékának különlegessége, hogy a cselekmény fonala a nézők szavazatai alapján szövődik majd. Az előadást az idei évadban a Magas (szőke) barna férfi felemás… című bohózatot is jegyző Simon Kornél viszi színre, aki korábban már a Centrál Színházban színpadra álmodta a történetet – ráadásul ez a darab volt a rendezői debütálása is egyben.

A József Attila Színház bemutatói a 2020/21-es évadban:

Peter Shaffer: Amadeus (dráma, rendező: Koltai M. Gábor)
Tasnádi István: Szibériai csárdás (zenés romantikus játék, rendező: Hargitai Iván)
Spiró György: Az imposztor (komédia, rendező: Bagó Bertalan)
Egy szoknya, egy nadrág (zenés vígjáték, rendező: Bodrogi Gyula)
Neil Simon: Furcsa pár (női változat) (vígjáték, rendező: Bozsó Péter)
Alan Ayckbourn: A Hang-villa titka (zenés mesejáték, rendező: Simon Kornél)

Kiemelt kép: A József Attila Színház bejárata (fotó: wikipedia)