Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Budapesti Operettszínház öt új bemutatóval és visszatérő közönség-kedvenc darabokkal várja nézőit a 2020/21-es szezonban, melynek szlogenje: „A mosoly évada”.

Szeptember 11-én mutatják be Vincze Balázs rendezésében A La Mancha lovagja című musicalt, ami a tervek szerint most márciusban debütált volna, azonban a koronavírus miatt a bemutatót el kellett halasztaniuk. Ezt követi majd október 23-án a Marica grófnő című Kálmán Imre-operett Bozsik Yvette rendezésében, hármas szereposztásban: Maricaként Fischl Mónika, Lukács Anita és Lévai Enikő, Taszilóként Dolhai Attila, Vadász Zsolt és Homonnay Zsolt, Lizaként Szendy Szilvi, Bojtos Luca és Széles Flóra, az álruhás Zsupán Kálmánként Laki Péter, Erdős Attila és Dénes Viktor lesz látható majd. A János vitéz című produkciót is színpadra állító Bozsik elárulta: az foglalkoztatja mostanában, hogyan tudja a szépséget megfogalmazni. A darabot a Szentivánéji álom című műhöz hasonlította, mint mondta, egy szép erdélyi tündérkertben képzelték el a teret és a jelmezeket is. Kiemelte: az előadásban komoly szerepe lesz a színház balettegyüttesének, alkotótársként Krizsán Dániel és ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus is részt vesz a munkában.

Homonnay Zsolt és Dolhai Attila a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

A harmadik bemutató Lehár Ferenc A mosoly országa című operettje lesz, amelynek különlegessége, hogy a műfaj azon kevés darabjainak egyike, amely nem happy enddel zárul. A 2021 januárjában Stephen Medicalf rendezésében érkező előadásban a főbb szerepeket Vadász Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Fischl Mónika, Kiss Diána, Bordás Barbara, Laki Péter, Dénes Viktor, Széles Flóra, Szendy Szilvia és Bojtos Luca alakítja majd. A negyedik premierre 2021 márciusában kerül sor: Arthur Kopit és Maury Yeston Nine / Kilenc című műve sok izgalmat ígér, hiszen a nézők Dolhai Attilát ismét musicalszerepben láthatják majd, mellette Homonnay Zsolttal, Szomor Györggyel, Széles Flórával, Vágó Zsuzsival, Polyák Lillával, Füredi Nikolettel, Janza Katával, Nádasi Veronikával, Siménfalvy Ágotával és Kalocsai Zsuzsával is találkozhatnak a nézők. Az előadás rendezője a Jászai Mari-díjas Balázs Zoltán, a Maladype alapító-rendezője, aki elmondta, hogy a Magyarországon kevésbé ismert musical alapját Federico Fellini 8 és fél című önéletrajzi ihletésű filmje képezi.

Az évad utolsó bemutatójára a Kálmán Imre Teátrumban, 2021. április 30-án kerül sor. Béres Attila és Várkonyi Mátyás kémoperáját, a Mata Harit Somogyi Szilárd rendezi. Várkonyi szerint a történetet az teszi izgalmassá, hogy nem tudni, ki a kém, majd a zeneszerző megemlékezett arról is, hogy idén 40 éve alapították a Rock Színházat. Mint kiemelte, tevékenységük nem múlt el nyomtalanul, hiszen több darabjuk is megtalálható az Operettszínház műsorán, a repertoár része például a Dorian Gray. A Mata Hari főbb szerepeiben Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Sándor Péter, Szolnoki Tibor, Kerényi Miklós Máté, valamint gyermekáldás miatt hosszabb kihagyás után újra visszatérő Vágó Bernadett lesz látható.

Vágó Bernadett és Gubik Petra a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Októberben közkívánatra visszatér az Abigél című musical, 2021-ben pedig a Viktória című operett lesz újból látható. Emellett továbbra is műsoron marad az Amerikai komédia, az Anna Frank naplója/A képfaragó, A Pendragon-legenda, A régi nyár, A Szépség és a Szörnyeteg, a Csárdáskirálynő, a Diótörő, a Dorian Gray, az Elfújta a szél, az István, a király, a János Vitéz, a Lili bárónő, a Mágnás Miska, a Menyasszonytánc, a Musicalmesék, az Oszi Boszi, a repülő nagyanyó, a jövő évadban 200. előadását ünneplő Rebecca, a Szegény Dzsoni és Árnika, a Tajtékos dalok és a Virágot Algernonnak, valamint novembertől egy felújított Dinner Show-val is jelentkeznek.

A Budapesti Operettszínház bemutatói a 2020/21-es évadban:

Nagyszínpad:

Mitch Leigh – Joe Darion – Dale Wasserman: La Mancha lovagja (musical, bemutató: 2020. szeptember 11., rendező: Vincze Balázs)
Kálmán Imre: Marica grófnő (operett, bemutató: 2020. október 23., rendező: Bozsik Yvette)
Lehár Ferenc: A mosoly országa (operett, bemutató: 2021. január 29., rendező: Stephen Medicalf)
Arthur Kopit – Maury Yeston: Nine / Kilenc (musical, bemutató: 2021. március 26., rendező: Balázs Zoltán)

Kálmán Imre Teátrum:

Várkony Mátyás – Béres Attila: Mata Hari (opera, bemutató: 2021. április 30., rendező: Somogyi Szilárd)

Kiemelt kép: Kiss-B. Atilla igazgató a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)