Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Emlékezetes 70. évadot zárt a Budapest Bábszínház, és öt új premierrel készül a társulat a 2020/2021-es évadra. Ebben az évben komoly kihívás elé állította a társulatot a kialakult pandémiás időszak, de az állandó online jelenlétnek köszönhetően nem maradt bábszínház nélkül a közönség.

A következő évadot újra kellett gondolniuk, mivel két bemutatót is el kellett halasztani tavasszal. Így a 2020/21-es évad első premierje a Rumcájsz (4+) lesz, amelyben Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűsbábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi, hogy Rumcájsz és Manka kalandjai ma is utat találjanak a gyerekek szívéhez. A következő bemutatót Markó-Valentyik Anna rendezi Rügyek és gyökerek (4-) címmel. A csecsemőelőadás a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget. A próbafolyamat során mindent elkövetnek, hogy az előadás a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Decemberre tervezik a Kisrigókat (6+) Hoffer Károly rendezésében. Ebben a szívmelengetően szép történetben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat. Paulon Viktória személyes indíttatású története örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája.

Ellinger Edina igazgató a Budapest Bábszínház évadzáró társulati ülésén (fotó: Budapesti Bábszínház)

 

A 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! (10+), amelyet Tengely Gábor rendez. Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős, Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről. Az ötödik és egyben az évad utolsó bemutatója, a Pendragon legenda – avagy Szerb Antal kód (14+) az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készül. A regényt színpadra alkalmazó K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének művét.

A társulat szavazatai alapján a Havas-B. Kiss-díjat Szolár Tibor bábszínész, a Kovács József-díjat Palya Gábor bábkészítő vehette át a pénteki évadzárón Ellinger Edina igazgatótól.

A Budapesti Bábszínház bemutatói:

Václav Ctvrtek: Rumcájsz (4+) (rendező: Schneider Jankó)

Rügyek és gyökerek (4-) (rendező: Markó-Valentyik Anna)

Kisrigók (6+) (rendező: Hoffer Károly)

Tasnádi István: Helló Héraklész! (10+) (rendező: Tengely Gábor)

Szerb Antal: Pendragon legenda – avagy Szerb Antal kód (14+) (rendező: Benkó Bence és Fábián Péter)

Kiemelt kép: a Budapest Bábszínház évadzáró társulati ülése (fotó: Budapest Bábszínház)