Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Pénteken évadot hirdetett a dunaújvárosi Bartok Kamaraszínház is: a Város évadában tizenkét premierre készül a teátrum, melyek között szerepel musical ősbemutató, klasszikus világirodalmi mű és több kortárs dráma is. Őze Áron, a színház igazgatója a Bartók Liget, a dunaújvárosi színház nyári rendezvénysorozatának zárónapján tartott beszédében hangsúlyozta, hogy idén minden 70 év feletti dunaújvárosi nézőnek, illetve a város valamennyi egészségügyi dolgozójának ingyenes belépést biztosítanak előadásaikra.

„A színház összehozza az embereket, az élő kapcsolatok, a társas együttlét helyszíne. De idén tavasszal felborult minden, ami megszokott volt. Kizökkent a világ a járvány miatt, bezártak a színházak is. Már akkor is úgy gondoltam, hogy rajtunk múlik, hogyan és milyenné állítjuk helyre ezt a világot.” – hangsúlyozta Őze, aki megköszönte minden a színművészek alázatos munkáját, a nézők folyamatos figyelmét és a város, illetve a kulturális államtitkárság segítségét az együttgondolkodásban.

A teátrum már javában készül a 2020/21-es évad első bemutatójára: a napokban elkezdődtek a Sándor Mátyás című musical próbái. Az új magyar musical zenéjét Szemenyei János, a dalszövegeket Závada Péter jegyzi, a Léner András rendezésében készülő darabot Mikó Csaba írta Jules Verne regénye alapján. Ezt követi majd Szentesi Éva Hamvaimból című regényének színpadi változata, amelyet Bereczki Csilla állít színpadra Tőkés Nikoletta főszereplésével. Október elején debütál Gábor Andor Dollárpapája, az Őze Áron értelmezésében készülő előadás az egri Gárdonyi Géza Színházzal és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal koprodukcióban jön létre.

Szemenyei János a Sándor Mátyás olvasópróbáján (Fotó: Bartók Kamaraszínház)

Novemberben Smuk Imre Kiss Csaba Világtalanok című művén, Vári Bertalan pedig Kacsóh Pongrác – Heltai Jenő – Bakonyi Károly – Szirtes Edina – Rackák jegyezte János vitéz című élőzenés tánckölteményén dolgozik majd. Decemberben Csadi Zoltán Thomas Mann talán legismertebb művét, a Mario és a varázslót, januárban Korcsmáros György a Hja, kérem, a nő, az NŐ! című darabot rendezi. Februárban Csadi Zoltán és Dunaveczki Éva koreográfus a Nem leszek a játékszered című előadást állítják együtt színpadra a Bartók Táncszínház előadásaként. Bálint nap előtt Oleksandr Mardan Valentin nap éjszakára című műve debütál majd Dunaújvárosban Alla Fedoryshyna értelmezésében.

Az első tavaszi premierje Antoine de Saint-Exupérytől A kis herceg lesz, az előadást Sipos Imre rendezi. Ezt követi április végén László Mikós Illatszertára, amelyet Szűcs Gábor állít színpadra, illetve Perczel Enikő és Szarka János közösen jegyzett drámája a Ködszurkálók – Egy ember ára.

A Bartók Kamaraszínház bemutató:

Mikó Csaba – Závada Péter – Szemenyei János: Sándor Mátyás (rendező: Léner András)

Szentesi Éva: Hamvaimból (rendező: Bereczki Csilla)

Gábor Andor: Dollárpapa (rendező: Őze Áron)

Kiss Csaba: Világtalanok (rendező: Smuk Imre)

Kacsóh Pongrác – Heltai Jenő – Bakonyi Károly – Szirtes Edina – Rackák: János vitéz (rendező-koreográfus: Vári Bertalan)

Thomas Mann: Mario és a varázsló (rendező: Csadi Zoltán)

Hja, kérem, a nő, az NŐ! (rendező: Korcsmáros György)

Nem leszek a játékszered… (rendező: Csadi Zoltán, koreográfus: Dunaveczki Éva)

Oleksandr Mardan: Valentin nap éjszakája (rendező: Alla Fedoryshyna)

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (rendező: Sipos Imre)

László Miklós: Illatszertár (rendező: Szűcs Gábor)

Perczel Enikő – Szarka János: Ködszurkálók – Egy ember ára (rendező: Szarka János)

Kiemelt kép: Őze Áron a Sándor Mátyás olvasópróbáján (Fotó: Bartók Kamaraszínház)