A múlt héten megtartotta idei utolsó bemutatója, az Ascher Tamás rendezte A mélyben premierjét az Örkény Színház. A Madách téri teátrum ebben az idényben mindössze öt újdonságot tűzött a repertoárjára, köztük a már-már kísérletinek mondható Secondhand – szovejtűdökkel, melyet Bagossy László és Kovács D. Dániel vezetésével egyetemista hallgatók álmodtak színpadra. Sor került A lélek legszebb éjszakája ősbemutatójára Jászberényi Sándor novellái alapján, egy különleges Macbeth-adaptációra és egy ma is érvényes klasszikusra, a Patikára. A jövő évadtól azonban nem lesz műsoron a Mesél a bécsi erdő, a Piros rózsák beszélgetnek és a IV. Henrik, viszont jubileumi felhozatallal ünneplik megalapulásuk 15. évfordulóját.

A teátrum 2004. szeptember 21-én vált a Madách Színház kamaraszínházából önálló játszóhellyé, és ekkor vették fel Örkény István nevét. Az ünnepi, 15. évadban nyolc vadonatúj előadást láthat majd a közönség, melyek között lesz ősbemutató, külföldi és magyar klasszikus, valamint egy egyelőre még cím nélküli premier is Az üvegbúrát színpadra álmodó Widder Kristóf rendezésében. A legelső bemutatót Bodó Viktor készíti, és bár sokat egyelőre még nem lehet tudni a produkcióról, a címe és a szereplők nevei elég sokat sejtetnek: egyfajta Rómeó és Júlia átiratra számíthatunk.

A jövő évadban ismét rendez Gáspár Ildikó egészen egyedi címet talált ki egy 17. századi francia tragédiának, Tarnóczi Jakab pedig Heinrich von Kleist egy újabb színdarabjából rendez előadást, A Schroffenstein család és Az eltört korsó után a szerző Hermann csatája című művével dolgozik. A nemrég tragikusan elhunyt író, Térey János egyik utolsó művét az Örkény Színház felkérésre írta, Lót – Szodomában kövérebb a fű című drámáját Kovalik Balázs rendezi. A teátrum kereken 100. bemutatója pedig George Orwell 1984-ének átirata lesz, melyet Widder Kristóf állít színpadra.

Bodó Viktor – Závada Péter: Kertész utcai Shaxpeare-mosó

Szereplők: Máthé Zsolt (narrátor/Csupi/W. Shakespeare), Novkov Máté (Péter), Jéger Zsombor (Geri), Dóra Béla (Ábrahám), Nagy Zsolt (Tybalt), Polgár Csaba (Mercutio), Hámori Gabriella (Kapulekné), Csuja Imre (Kapulek), Gálffi László (Herczeg), Felhőfi-Kiss László mv. (Montág), Takács Nóra Diána (Montágné/Büfés), Vajda Milán (Benvolio), Ficza István (Párisz), Novkov Máté (Péter), Csákányi Eszter (Dajka), Mácsai Pál (Lőrinc barát), Kákonyi Árpád (Patikus), Kókai Tünde (Júlia), Patkós Márton (Rómeó)
Alkotók: Schnábel Zita (díszlettervező), Bányai Tamás (világítás), Závada Péter (szöveg), Gábor Sára, Turai Tamás (dramaturg), Kákonyi Árpád, Keresztes Gábor (zene), Keresztes Gábor (sound design), Horváth Éva (súgó), Dávid Áron e.h., Mózer Zsolt (ügyelő), Szabó Julcsi (a rendező munkatársa), Bodó Viktor (rendező)
Bemutató: 2019. szeptember 28. (Nagyszínpad)

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Rendező: Szenteczki Zita
Bemutató: 2019. október 3. (Örkény Stúdió)

Jean-Paul Sartre: A legyek

Rendező: Hegymegi Máté
Bemutató: 2019. december 19. (Örkény Stúdió)

Térey János: Lót – Szodomában kövérebb a fű

Rendező: Kovalik Balázs
Bemutató: 2019. december 20. (Nagyszínpad)

Jean Racine: Pylades szereti Orestest, Orestes szereti Hermionét, Hermioné szereti Pyrrhust, Pyrrhus szereti Andromachét, Andromaché szereti Hektort, aki halott (Andromaché)

Rendező: Gáspár Ildikó
Bemutató: 2020. március 20. (Örkény Stúdió)

Lev Birinszkij – Bánki Gergely: Zűrzavar 2042 (Bolondok tánca)

Rendező: Polgár Csaba
Bemutató: 2020. március 21. (Nagyszínpad)

George Orwell – Mikó Csaba – ’84

Rendező: Widder Kristóf
Bemutató: 2020. május 22. (Örkény Stúdió)

Heinrich von Kleist: Hermann csatája

Rendező: Tarnóczi Jakab
Bemutató: 2020. május 23. (Nagyszínpad)

Kiemelt kép: Gáspár Ildikó (fotó: Horváth Judit), Mácsai Pál (fotó: Várady Nikolett) és Polgár Csaba (fotó: Örkény Színház)