Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Sokáig a megyeszékhelyek közül egyedüliként Salgótarjánnak nem volt önálló színháza, ez azonban 2013-ban megváltozott. Ekkor vették ugyanis nyilvántartásba előadóművészeti szervezetként a városi társulatot, és így jött létre a Zenthe Ferenc Színház, mely ma már nem csak Salgótarján és a környék lakóit, hanem az egész ország színházra kíváncsi közönségét kiszolgálja vendégelőadásokkal. Fekete Zsolt, a város polgármestere nyitotta meg a teátrum évadbejelentő sajtóeseményét, melyen elmondta, hogy jövőre lesz Zenthe Ferenc születésének századik évfordulója, ez pedig minőségi évadra kötelezi a színházat.

Simon Lajos, a ma már 82 tagot számláló teátrum igazgatója ennek megfelelően különleges szezont hirdetett, melyben szeptembertől májusig minden hónapban lesz premier. Erre pedig még nem volt példa a színház életében. Szeptemberben mutatják be Shakespeare klasszikusát, a Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiát, melyet Tarnóczi Jakab állít színpadra Bozó Andrea és Kaszás Gergő főszereplésével. A fiatal alkotó korábban az Antigonét és Az eltört korsót rendezte a teátrumban.

Pillanatkép a Zenthe Ferenc Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: N.M.H./nool.hu)

Októberben tartják Raymond Queneau Stílusgyakorlatok (r: Gerendás Beáta) című művének bemutatóját, novemberben pedig Lengyel Ferenc Karády Katalinról szóló darabját, az Ópiumkeringőt viszik színre a Bolan Production, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös előadásaként. Az év utolsó hónapjában is egy magyar darab, Sütő András drámája, az Advent a Hargitán (r: Susán Ferenc) mutatkozik be a közönség előtt a Váci Dunakanyar Színház koprodukciójaként.

A következő naptári évet Móricz Zsigmond zenés vígjátékával kezdik. A Nem élhetek muzsikaszó nélkül rendezője Mikó István lesz, a főbb szerepekben Vándor Éva és Szabó Anikó lép színpadra, valamint közreműködik a Dűvő zenekar és a Nógrád Táncegyüttes is. A bemutató a magyar kultúra napján, január 22-én lesz. Szintén egy jeles napon, a színházi világnapon tűzik műsorra márciusban a Tanulmány a nőkről (r: Kis Domonkos Márk) című zenés vígjátékot, melyet áprilisban, Zenthe Ferenc születésének századik évfordulóján Oscar Wilde Bunbury, avagy hazudj, ha tudsz! (r: Susán Ferenc) című komédiája követ.

A nagyszínpadi előadások mellett ismét lesznek felolvasószínházi előadások. Februárban Marschalkó Zsolt Homokvihar című drámáját, májusban Karinthy Frigyes Lux úr szabadalma vagy a nyolcadik mennyország című misztériumát mutatják be. Emellett folytatódik a Zenthe Szalon népszerű Kedvenc színészeink sorozata, amelyben a nézők közelebbről is megismerkedhetnek mások mellett Kaszás Gergővel, Mészáros Mátéval és Kovács Vandával is. Új kezdeményezésként elindul a Teátrum kávéház, amely olyan irodalmi est-sorozat lesz, melyen rendezőket, dramaturgokat, díszlet- és jelmeztervezőket, drámaírókat, színházigazgatókat és kritikusokat látnak majd vendégül.

Forrás: MTI, nool.hu