Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a 2019/20-as évadban hét nagyszínpadi, egy stúdió- és egy tantermi bemutatóval várja a nézőket. Mint ahogy Dr. Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója kiemelte, a következő szezont akár a filmek évadának is nevezhetnénk, hiszen az új előadások többségével filmvásznon is találkozhattunk.

A Nagyszínpadi bemutatók közül egyedül a Zrínyi 1556 jelent csak kivételt a fenti gondolati elv alól. A rock-musical szabadtéri ősbemutatójára 2009-ben, Szigetváron került sor, nem titkoltan, hagyományteremtő célzattal. Azóta minden évben újból műsorra tűzik ugyanitt, a kirohanás napjához, szeptember 7-éhez igazítva, az ahhoz legközelebb eső hétvégén. Zalaegerszegen a darab kőszínházi változatát láthatja majd a közönség, az író, Moravetz Levente rendezésében és Sasvári Sándorral a címszerepben, aki 2009 óta alakítja Zrínyi grófot.

Két héttel később az igazgató, Besenczi Árpád rendezésében és főszereplésével kerül bemutatásra Claude Magnier Oscar című darabja. Az arisztokratikus környezetben, Barnier szappangyáros villájában játszódó humoros történet ismerős lehet a nézőknek, akár az 1967-es (Louis de Funes), akár az 1992-es (Sylvester Stallone) vígjátékból. November elején elsősorban a kisgyermekes családokat, valamint a meséket szerető felnőtteket célozzák meg: az L. Frank Baum gyerekregényéből készült Óz, a nagy varázsló mese-musical Tompagábor Kornél rendezésében érkezik. Az év utolsó bemutatója Tracy Letts tragikomédiája, az Augusztus Oklahomában lesz, rendezője Funtek Frigyes.

A színház épülete 2009-ben (fotó: vanjegyem.hu)

Az évad második felében a magyar szerzők dominálnak: januárban Örkény István Tóték című groteszk drámáját tekinthetik meg a nézők, a művet Csiszár Imre állítja színpadra. Márciusban, az 1848-49-es szabadságharcra emlékezve kerül bemutatásra Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének színházi adaptációja Böhm György rendezésében. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Sose halunk meg lesz, az előadás az azonos című, mára klasszikussá vált magyar filmet dolgozza fel. A történet szerint Gyuszi bácsi elviszi vidéki vállfaárus körútjára kamasz unokaöccsét, Imit, és rengeteg kalandot élnek át együtt. Mire a „Nagy utazás” véget ér, egy másik Imi tér haza. Az előadást Koltai Róbert álmodja színre, akinek az 1992-es filmváltozat az első rendezése volt, és amelyben a főszerepet is eljátszotta.

A Stúdió ad otthont Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című drámájának, melyet Farkas Ignác rendez. A darab ősbemutatóját 2000. április 1 -jén tartották Budapesten, azóta rádió­játék, film is készült belőle, és bejárta a világot, többek között látható volt Londonban, Varsóban, Athénban, Szófiában, Prágában, és Stuttgartban is. Mint minden kitűnő színpadi játék, ez is rólunk szól, tanulsággal szolgál arról, hogyan élünk, hogyan kéne élnünk, és miért vallunk olykor kudarcot minden erőfeszítésünk ellenére is. Csontketrec címmel tantermi előadás bemutatójára is készül a teátrum, amelyet osztálytermekbe visznek majd el.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház 2019/20-as évad bemutatói:

Nagyszínpad:

Moravetz – Balásy – Horváth – Papp: Zrínyi 1556 (bemutató: 2019. október 11., rendező: Moravetz Levente)
Claude Magnier: Oscar (bemutató: 2019. október 25., rendező: Besenczi Árpád)
Baum – Tompagábor – Monostori: Óz, a nagy varázsló (bemutató: 2019. november 6., rendező: Tompagábor Kornél)
Tracy Letts: Augusztus Oklahomában (bemutató: 2019. december 6., rendező: Funtek Frigyes)
Örkény István: Tóték (bemutató: 2020. január 31., rendező: Csiszár Imre)
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (bemutató: 2020. március 13., rendező: Böhm György)
Nemes – Koltai – Nógárdi – Dés: Sose halunk meg (bemutató: 2020. április 24., rendező: Koltai Róbert)

Stúdió:

Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli (rendező: Farkas Ignác)

Tantermi előadás:

Csontketrec

Kiemelt kép: Koltai Róbert (fotó: MTVA), Besenczi Árpád (fotó: Hevesi Sándor Színház) és Sasvári Sándor (fotó: Sasvári Sándor)