Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának legfőbb szándéka, hogy magas színvonalú és értékes előadásokat közvetítsenek a nézőknek a színház eszközeivel. Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes hozzátette, hogy számára a bérletezésnek külön pszichológiája van, így minden évadot egy vidám, zenés darabbal kezdenek, hiszen ez alapozza meg a szezont.

Ennek megfelelően a 2019/20-as évad első bemutatója Huszka Jenő és Szilágyi László, a 170 évvel ezelőtt zajlott szabadságharcot megidéző operettje, a Mária főhadnagy lesz, amelyet Seregi Zoltán rendez. Az igaz történeten alapuló mesében a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Antónia, Mária nénikéje, akinek segítségével a lánynak sikerül még időben elszöknie. A kalandos történet végén, ahogy az operettekben szokott, minden megoldódik és egymásra találnak az igazi szerelmesek.

Pillanatkép az évadbejelentő sajtótájékoztatóról (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

Novemberben Gyurkovics Tibor Nagyvizit című vígjátékát állítják színpadra Rátóti Zoltán rendezésében. A szerző munkássága szorosan kötődik Veszprém városához, hiszen íróként, rendezőként és színészként is bemutatkozott korábban. Az egyik főszerepet Koncz Gábor színművész játssza, aki először lép színpadra a teátrumban. A darab kapcsán visszatér Esztergályos Cecília is, illetve a színházhoz újonnan szerződött Cservenák Vilmos és Varga Szilvia is bemutatkozik.

A veszprémi színházkedvelők karácsonyi ajándéka egy ősbemutató, egyben egy filmadaptáció lesz: Patrick Sheane Duncan Csendszimfónia című forgatókönyve alapján készült zenés élettörténetet Somogyi Szilárd, a Budapesti Operettszínház rendezője álmodja színre. Az előadás egyik különlegessége, hogy szerepet kap benne a Gizella-díjas Gárdonyi Kamarazenekar. A főszerepet Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója játssza. 2020 februárjában egy klasszikus szerelmi történet, Móricz Zsigmond Pillangója kel életre a színház falain belül. A „paraszti Rómeó és Júliaként” is ismert mű rendezésére a Vígszínház színművészét, Börcsök Enikőt kérték fel.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójaként Ivan Menchell Sírpiknik című komédiáját tűzik repertoárra. Műfaja szerint vígjáték, a történet mégis a legmélyebb érzelmeket mutatja be, így az alkotók bíznak abban, hogy a végén minden nézőnek kicsordul majd a könnye és elszorul a torka. A darab Szilágyi Tibor rendezésében kerül bemutatásra, a főszerepet a színészházaspár, Rancsó Dezső és Varga Szilvia alakítja. 

Pillanatkép az évadbejelentő sajtótájékoztatóról (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

A Nagyszínpadhoz hasonlóan a Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatóval készül a színház. Elsőként William Goldman Stephen King-regényének, a Tortúrának színpadi változatát tekintheti meg a közönég, a darab évek óta fut nagy sikerrel a Karinthy Színházban. Az Orlai Produkciós Irodával közösen kerül bemutatásra Caryl Wijs Mi és Ők című kétszemélyes drámája, amely a csecsen túszdrámát dolgozza fel. Az előadás rendezője Fehér Balázs Benő, a két iskolást Vilmányi Bennett és László Lili alakítja. Szintén vendégjátékként érkezik a színházba Kálloy Molnár Péter előadásában Rob Becker Caveman – Az ősember című darabja. A stand up comedy-jellegű produkció jelenleg a Hatszín Teátrumban látható, Szántó Erika rendezésében. Hargitai Iván, a székesfehérvári Vörösmarty Színház rendezője Murray Schisgal Szerelem, óh! című szerelmi történetét viszi színre. Az évad utolsó bemutatója Alessandro Baricco Novecento című drámája lesz.  Bérleten kívül további két produkciónak ad otthon a Játékszín: a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli Fedák Sári életét bemutató önálló estjének, valamint a trianoni békeszerződés 100 éves évfordulója alkalmából műsorra tűzött Békediktátumnak.

A gyermekekre és a családokra gondolva kerül bemutatásra Janikovszky Éva Égigérű fű című vígjátéka Oberfrank Pál rendezésében, a felső-tagozatos iskolásokat célozva pedig a Kabóca Bábszínházzal együttműködve a Rómeó és Júlia története elevenedik meg. A legkisebb színházrajongókat Hedry Mária Spenót Panna című mesejátékával várják, amely kapcsán először mutatkozik be rendezőként a Veszprémi Petőfi Színház társulatának ifjú tagja, Gaál Attila Csaba. Szintén a legkisebb korosztályt célozza meg a HADART Színház Pille Tamás Hetedhét varázslat című mesejátéka.

Mindezek mellett számos korábban bemutatott előadás is műsoron marad, többek között a Holt költők társasága, az Esőember és a Nyitott ablak is. A jelenlegi évad zárásaként június 20-23. között második alkalommal rendezik meg a Rátonyi Róbert Operettfesztivált. A műfaj kedvelői olyan produkciókat láthatnak, mint az Állami áruház (Katona József Színház, Kecskemét), a Csókos asszony (József Attila Színház, Budapest), a Mágnás Miska (Csíki Játékszín, Csíkszereda), de családi- és gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket. A fesztivált egy felejthetetlen operett gálával zárják a Budapesti Operettszínház közreműködésével.

A 2019/20-as évad bemutatói a Veszprémi Petőfi Színházban:

Nagyszínpad:

Huszka Jenő-Szilágyi László: Mária főhadnagy (rendező: Seregi Zoltán) – bemutató időpontja: 2019. október 4.

Gyurkovics Tibor: Nagyvizit (rendező: Rátóti Zoltán) – bemutató: 2019. november

Patrick Sheane Duncan: Csendszimfónia (rendező: Somogyi Szilárd) – bemutató: 2019. december

Móricz Zsigmond: Pillangó (rendező: Börcsök Enikő) – bemutató 2020. február

Ivan Menchell: Sírpiknik (rendező: Szilágyi Tibor) – bemutató: 2020. tavasz

Latinovits-Bujtor Játékszín

William Goldman: Tortúra (rendező: Tasnádi Csaba)

Murray Schisgal: Szerelem, óh! (rendező: Hargitai Iván)

Alessandro Baricco: Novecento

Gyermek- és ifjúsági bemutatók:

Janikovszky Éva: Égigérő fű (rendező: Oberfrank Pál)

Shakespeare-Markó Róbert: Rómeó és Júlia (ko-produkció a Kabóca Bábszínházzal, rendező: Bartal-Kiss Rita)

Hedry Mária: Spenót Panna (rendező: Gaál Attila Csaba)

Pille Tamás: Hetedhét varázslat (rendező: Pille Tamás)

Kiemelt kép: Pillanatkép az évadbejelentő sajtótájékoztatóról (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)