Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Veszprémi Petőfi Színház után a város másik teátruma, a Pannon Várszínház is ismertette velünk, hogy milyen darabokat készülnek bemutatni a 2019/20-as évad során, sőt egy előadást már a nyár folyamán megtekinthetnek a szórakozásra vágyó érdeklődők.

A színház egyik újdonsága a Hair című világhírű musical lesz, amelynek előbemutatóját július 4-én tartják meg az őszi premier előtt. Galt MacDermot, James Rado és Gerome Ragni klasszikusát Likó Marcell és Marton Lívia új dalszöveg-fordításaival kísérve, Vándorfi László rendező szövegkönyve alapján állítják színpadra, hogy újfajta módon mutathassák be egy kivándorolt család sarjának (Szente Árpád Csaba) hányatott sorsát. Az olvasópróbáról készült videó ízelítőt adhat ebből a szándékból:

De a rockból sosem lehet elég, így a musical után Szörényi Levente, Bródy János, Sarkadi Imre és Ivánka Csaba gondoskodnak róla, hogy a Kőműves Kelemenre jegyet váltó nézők biztosan jól érezzék magukat az eredetileg 1982-ben bemutatott rockballada legújabb feldolgozásának megtekintése közben. A nem mindennapi történet olyan felvetésekre keresi a választ, amelyekre nincsenek egyértelmű válaszok, elvégre ki tudná megmondani, hogy mit a fontosabb: a művészet vagy az ember?

A különlegességek sorát egy magyarországi ősbemutató is bővíti: Joe Landry Az élet csodaszép (It’s Wonderful Life) című darabja a klasszikus, Frank Capra által rendezett, 1946-os filmen alapul, egyediségét pedig az adja, hogy egy élő rádiójáték formájában álmodták meg, amelynek keretében a színészek egyszerre több karaktert is életre keltenek (sőt, a hangeffekteket is ők szolgáltatják). Az élet csodaszép egyaránt ajánlott lehet azoknak, akik reménytelenül karácsonymániások és azoknak is, akik az ellentábort képviselik, hiszen megmutatja, hogy miről szól igazából az ünnep.

A Pannon Várszínház játszóhelye, a veszprémi Hangvilla nézőtere (fotó: Pannon Várszínház)

Nemcsak a világ, hanem a Pannon Várszínház kínálata is szegényebb lenne két kiválósággal, ha nem létezett volna William Shakespeare és Molnár Ferenc. Szerencsére mindkettejük gazdag örökséget hagyott maga után, így a 2019/20-as évadban olyan előadásokra is elfáradhatnak a veszprémiek, mint a Hamlet (ha tragédiára vágynak) és A doktor úr (ha vígjátékra áhítoznak). Előbbit, a dán királyfi drámáját talán nem kell bemutatnunk senkinek, utóbbi pedig egy bohózat képében vonultat fel olyan eszetlenségeket, minthogy Budapest legnagystílűbb bűnözője azon az éjszakán tör be ügyvédje lakásába, amikor az álruhában a városban kószál, miközben a világ egyik legbalfékebb rendőre épp az ügyvéd feleségét szeretné elcsábítani. És ezzel még nincs vége a fordulatoknak.

A 2019/20-as évad bemutatói a Pannon Várszínházban:

Galt MacDermot, James Rado, Gerome Ragni: Hair (musical) (r: Vándorfi László)

Szörényi Levente, Bródy János, Sarkadi Imre, Ivánka Csaba: Kőműves Kelemen (rockballada) (r: Vándorfi László)

Joe Landry: Az élet csodaszép (élő rádiójáték) (r: Szelle Dávid)

William Shakespeare: Hamlet (tragédia) (r: Vándorfi László)

Molnár Ferenc: A doktor úr (vígjáték) (r: Szelle Dávid)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Hair olvasópróbájáról (fotó: Domján Attila/vehir.hu)