Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Jövőre is a már jól megszokott, elsősorban könnyed és szórakoztató produkciókkal várja közönségét a Turay Ida Színház. Több olyan előadással is készülnek, melyek főként a kisebbek, de az egész család számára is élvezhetőek lesznek, ilyen például a Kukac Kata kalandjai című mesemusical, az Ólomkatona, Móra Ferenc klasszikusa, a Kincskereső Kisködmön vagy A csodálatos Radazána című mesejáték. A felnőttek a 2019/20-as szezonban a világ számos helyére elutazhatnak majd a teátrummal: körbenézhetnek a dohányfüstös Kubában (Salsa, szivar, szerelem…), az 1930-as évek Amerikájában (Girls – Swing), a 20. századi Franciaországában (Osztrigás Mici), de persze belföldi utakat is szerveznek. többek között a fővárosba (Na, de államtitkár úr!). Ezek mellett pedig Blaha Lujza élete is megelevenedik a Turay Ida Színház színpadán a Kossuth-díjas Hűvösvölgyi Ildikó alakításában, A nemzet csalogánya című esten. A bemutatók rendezői között megtaláljuk a teátrum művészeit, Sztárek Andreát, Bozsó Józsefet, Mikó Istvánt, valamint Rozgonyi Ádámot és a kecskeméti Katona József Színház igazgatóját, Cseke Pétert, aki Mihályfy Sándor emblematikus filmjét, az Indul a bakterházat viszi színre Mikó Istvánnal a főszerepben.

Kocsák Tibor – Bozsó József: Kukac Kata kalandjai (mesemusical)

Leírás: Kukac Kata pillangó szeretne lenni, így hát elindul kalandos útjára az éjszakai erdőbe. Elkísérik barátai is, akik jóban rosszban mellette maradnak. Közös erővel legyőzik félelmeiket és a veszélyeket, és végül mindannyian megtalálják azt, amit kerestek: a barátságot. Mindezt sok zenével, tánccal és humorral.
Rendező: Bozsó József

Topolcsányi Laura – Berkes Gábor: Salsa, szivar, szerelem… (kubai zenés bódulat)

Leírás: 1958-at írunk. A mindent átható dohány füstjének homályában a leghírhedtebb maffiavezérek tartják ellenőrzésük alatt a havannai élet minden rezdülését. Ám a Sierra Maestra hegyei között már egy új világrend vízióját festik a kubai égre a mindenre elszánt ifjú forradalmárok. Hamisítatlan kubai zenét, pikáns táncokat, forró szerelmet, barátságot és küzdelmet ígér az előadás.
Rendező: Molnár László

Rideg Sándor – Tímár Péter: Indul a bakterház (vígjáték)

Leírás: A kacagtató regény, a magyar filmek legje a színpadon. Bendegúz meséje a világról, és arról, mivé lesz a szilvásgombóc faluhelyen.
Rendező: Cseke Péter

Barta Lajos: Szerelem (szerelmi történet)

Leírás: A helyszín egy vidéki kisváros, a főszerepben pedig a Szalay család három lánya áll, akiknek élete az örök várakozásról, a vőlegényekért folytatott versengésről szól. A lányok fehér lovon közlekedő, fátyolos tekintetű költőkről és délceg katonákról álmodnak, miközben tíz körömmel kapaszkodnak a küszöbön toporgó, szürke hivatalnokba, hogy aztán az álmok palotájából a földszintes valóságba költözzenek.
Rendező: Mikó István

Hans Chriatian Andersen – Topolcsányi Laura – Csajkovszkij: Ólomkatona (zenés mesejáték)

Leírás: Egy valódi hős számára nem lehet akadály a testi fogyaték, különösen akkor, ha szeretve érzi magát! A legnemesebb egyszerűséggel ezt üzeni Andersen meséje a lábán sérült katona és a papírbalerina sorsát elmesélve. Az időtlen történet minden formájában, így színpadi verziójában is azt bizonyítja majd, hogy a sorsunk nincs kőbe vésve.
Rendező: Győri Péter

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Leírás: Hősies küzdelem, naponta megújuló harc a szegénység és a szomorúság ellen. A főhős a kis Gergő, akinek a világra való rácsodálkozásai, töprengései, az álombeli tündérek, vajákos öregek, gyöngéd és bölcs szülők irányítják az életét. Lassan megtanulja, megérti a kimondatlan tanítást, hogy a varázstündét, amely az életet széppé és boldoggá teszi, az a becsület és a szeretet.
Rendező: Sztárek Andrea

Joe Kelly – George Gershwin: Girls – Swing (musical)

Leírás: Egy különleges világba, az 1930-as évek Los Angelesébe repülhetnek vissza a nézők ezzel az előadással. A helyszín egy poros tánciskola, ahol a szerelem, a megcsalás, a félreértés és az őrületes táncok hatására beindul a kémia egy férfi és egy nő között. De mi akar a férfi, és mit akar a nő? Egy egyszerű kérdés, amelyre évszázadok óta nincs válasz, és talán nem is lesz – a zene és tánc viszont örök.
Rendező: Bozsó József

Topolcsányi Laura: Egy szerethető nő (vígjáték)

Leírás: Mi történik akkor, ha kiderül, hogy egy érett nő a fiatal férfiaknak is tetszhet? És akkor, amikor egy hatvanéves, nem éppen Casanova, rájön arra, hogy a sok fiatal után egy korban hozzá közelebb állóra vágyik igazán? Megindul a harc a szerelemért, a nőért.
Rendező: Rozgonyi Ádám

Xantus Barbara – Berkes Gábor: A csodálatos Radazána (zenés mesejáték)

Leírás: Réges-régen, amikor még törvény volt a Bölcsek szava, és igazak lakták a pusztákat a maguk örömére, boldogulásására, élt egy kicsi lány, a népe tüzének őrzője: Radazána. Nem volt senkije, csak a szelíd, szép szava, álmaiban édesanyja mosolya, szívében a szerelem lángja, a délceg Mandino… és egy nagy titok.
Rendező: Juhász Róza

Kertész Mihály: Na, de államtitkár úr! (vígjáték)

Leírás: Budapest, Parlament, egy betört ablakú budai villa és az olasz tengerpart. Ezek a helyszínei ennek a vígjátéknak, ahol a férfiak és a nők megint egymásnak feszülnek. Mert mit tehetnek a lányok, asszonyok, ha elküldik őket a munkahelyükről, mert kell a hely a férfiaknak? Fellázadnak, tüntetnek, férjeket követelnek maguknak.
Rendező: Sztárek Andrea

Georges Feydeau – Szentirmai Ákos: Osztrigás Mici (zenés bohózat)

Leírás: Dr. Petypon és Dr. Mongicourt egy nehéz műtét után elmennek a Maximba mulatni. A mulatás azonban nem várt fordulatot vesz, mert Dr. Petypon ittasan hazaviszi a mulató sztárját, Osztrigás Micit, aki dühös lesz, mikor megtudja, hogy szerelme, Corignon hadnagy nősülni készül. Petypon bácsikája, a tábornok az enyhén szólva hiányos öltözetben lévő énekesnőt a rokonának véli, ezért meghívja Clementine és Corignon esküvőjére. Ott viszont nem csak Mici, hanem az igazi feleség is megjelenik.

A nemzet csalogánya (színpadi játék)

Szereplők: Hűvösvölgyi Ildikó (Blaha Lujza), Nyírő Bea (Mari, az öltöztetőnő)
Leírás: Blaha Lujza dalain keresztül tanult meg Pest és Buda német ajkú lakossága magyarul. Most a naplóját felhasználva nyerhetünk betekintést életének legfontosabb eseményeibe.
Rendező: Hűvösvölgyi Ildikó

Kiemelt kép: Détár Enikő (fotó: BorsOnline), Mikó István (fotó: Soproni Petőfi Színház) és Hűvösvölgyi Ildikó (fotó: MTI)