Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Rendkívül színes és sikeres évadot tudhat maga mögött a Trojka Színházi Társulás. Tavaly, Akutgava Rjúnoszuka remekművéből készült Bozótmély bemutatója után vendégművészként csatlakozott az alkotócsapathoz Kulka János, aki két előadásban, a Cseresznyéskertben és a Silence Bookban is közönség elé lépett. A Trojka társulatát erősítette a szezonban Sipos Vera is, a Silence Book szerzője, valamint még szorosabbra fűzték az együttműködést Lakatos Márk látvány- és jelmeztervezővel.

A Trojka Színházi Társulás a jövő évadot két régi-új produkcióval kezdi. Októberben mutatják be a G. kisasszony és O. márkiné munkacímű előadást, amely ötvözi Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója című orvosi tanulmányát és Heinrich von Kleist O. márkiné című elbeszélését. A produkció részét képezi Nagy Dóra, Bárnai Péter és Soós Attila korábban létrehozott O. márkiné című előadása, melyet új megvilágításba helyez Csáth megrázó erejű szövege, melyet Sipos Vera előadásában hallhatnak a nézők. A két művet Bódi Zsófia dramaturg alkalmazta színpadra. Balassa Eszter irodalmi konzultánsként segíti az alkotókat, a látványért és a jelmezekért pedig Lakatos Márk felel. A rendező Soós Attila lesz, a bemutatóra pedig nem Budapesten, hanem a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban kerül sor.

A Trojka Színházi Társulás csapata (fotó: Vincze Alina, styling: Lakatos Márk)

2019 őszén felújítják a tavaly bemutatott Bozótmély című előadást, amely új helyszínre, a Hold 21 HPS Kultúrszalonba költözik december elejétől. A főszerepekben Nagy Dórát, Bárnai Pétert, Mátrai Lukács Sándort, Soós Attilát és Sipos Verát láthatja a közönség. A Kiotó melletti hegyekben megesett rejtélyes bűntényről szóló, egymásnak ellentmondó tanúvallomásokat feldolgozó novellát japánból fordította, valamint a színpadi adaptációt készítette Cseh Dávid dramaturg, a látvány- és jelmeztervező Lakatos Márk, a rendező Soós Attila.

Az évad első teljesen új előadása 2020 márciusában debütál. Emanuel Schikaneder Varázsfuvonal című librettója alapján készülő produkcióban ismét együtt lesz látható Kulka János, Gryllus Dorka, Eke Angéla vendégművészek, valamint a társulat állandó tagjai. A műből Balassa Eszter és a rendező, Soós Attila készíti a színpadi adaptációt, melynek látványáért és jelmezeiért Lakatos Márk felel. A bemutatónak a tervek szerint a SOCIÉTÉ rendezvényhelyszín ad majd otthont. Az idény utolsó premierje 2020 júniusában lesz, Boccaccio Dekameron című klasszikus művét adaptálja a Társulás színpadra. Gyűjteményében Boccaccio a Firenzében pusztító fekete halál elől bujkáló fiatalok hol lírai, hol erotikus, hol komikus, hol tragikus történetein keresztül mutatta be a reneszánsz kori Itáliát, a tomboló pestis árnyékában élő emberek hétköznapjait. A készülő előadás szereplői a tervek szerint: Nagy Dóra, Sipos Vera, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor, Soós Attila és Kulka János lesz. A rendező Soós Attila, látvány- és jelmeztervező ismét Lakatos Márk, a bemutató helyszíne pedig egy budapesti vásárcsarnok lesz.

A Trojka Színházi Társulás ezek mellett 2019 novemberében KOPFKINO címmel felolvasó-sorozatot indít meg nem valósult filmforgatókönyvekből Kőszegi Edit és Surányi András filmrendezők segítségével a KuglerArt Szalonban. A társulat együtt fog dolgozni Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművésszel is, aki SCIENTIA SACRA munkacímmel a Trojka egész éves munkáját megörökítő fotókiállítást készít jövőre. A jelenleg is futó előadások közül mindegyik műsoron marad, az Anna Kareninát a KuglerArt Szalonban, a Cseresznyéskertet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben, a Silence Bookot pedig a Hold 21 HPS Kultúrszalonban játsszák.

Kiemelt kép: A Trojka Színházi Társulás csapata (fotó: Vincze Alina, styling: Lakatos Márk)