Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Jubileumi, harmincadik évadát kezdi meg 2019 őszén a Crespo Rodrigo vezette tatabányai Jászai Mari Színház. A teátrum jövőre sem szeretne lemondani a sokszínűségről, ezért a prózai és zenés előadások mellett helyet biztosítanak táncprodukciók számára is. Ennek szellemiségében folytatják a hagyományos és kortárs táncnyelven megszólaló előadásokat tartalmazó bérletsorozatukat, melyet idén TÁNC 2020 néven válthat meg a közönség. Az Így szerettek ők váltásaként az új évadban elindul a Világraszóló magyarok nevet viselő felolvasószínházi program, melyben Kőrösi Csoma Sándor, Lugosi Béla, Munkácsy Mihály és Semmelweis Ignác életébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

A tatabányai teátrum az új szezonban nyolc, felnőtteknek szóló bemutatóval készül, melyek között kortárs magyar és külföldi szerzők műveit, valamint egy kifejezetten a Jászai Mari Színháznak készülő darabot is találhat a közönség. A 2019/20-as évadot egy musical nyitják, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezi a Cabaret-t, melynek már most tavasszal megkezdődtek a próbái. A 14 éven felülieknek ajánlott előadás főbb szereplőit Szakács Hajnalka, Figeczky Bence, Mikola Gergő, Murányi Tünde és Széles Tamás alakítják. Még idősebbeknek szól a Szutyok, Pintér Béla tragikomédiája, melyből Guelmino Sándor rendez előadást. Az alkotók arra a kérdésre keresik majd a választ, mi történik akkor, ha nem vagyunk képesek megszeretni valakit, és mit teszünk, ha már saját magunkat sem vagyunk képesek szeretni?

Crespo Rodrigo a Jászai Mari Színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Prokl Violetta)

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház után Tatabányán is bemutatkozik a lengyen drámaíró, Andrzej Saramonowicz színműve, a Tesztoszteron. A „zenés macsózásként” aposztrofált előadás rendezője a Pesti Magyar Színház színművésze Horváth Illés lesz, aki az elmúlt években többször is bemutatkozott már rendezőként. Legújabb munkája krimis felütéssel indul, egy félresikerült esküvőről hat férfi érkezik egy vendéglőbe, ahol nincs más, csak a pincér, és a történet úgy adagolja a titkokat, ahogy a pincér tölti meg a szereplők poharait. Az előadásban trágár kifejezések hangzanak majd el. 18 évnél idősebb nézőknek ajánlják a Francia rúdugrást, melyet a teátrum színész-igazgatója, Crespo Rodrigio visz színre. Mohácsi István színművében három nő és három férfi van egymás mellett, alatt, felett, előtt, mögött… minden elképzelhető formációban összegabalyodva egymással. A boldogságot keresik, ehhez azonban sokat kell dolgozni.

Czukor Balázs állítja színpadra Réczei Tamás darabját, aki a Jászai Mari Színház számára dolgozza fel József Attila életét és halálát. A Vonat elé leguggolni emléktöredékek, visszaemlékezések, és sejtések alapján mesél a fiatalon elhunyt, tragikus sorsú költőről, és megpróbál rávilágítani arra is, mit élhetett át a József Attila végzetes tette miatt kárhoztatott Kozmutza Flóra és Illyés Gyula. A Radnóti Miklós Színház után Miskolcon, és Tatabányán is színpadra állítják Anders Thomas Jensen 2005-ös dán filmjét, az Ádám almáit. A történet két főszereplője Ádám, a neonáci férfi, aki közmunkát végezni érkezik egy távoli plébániára, ahol egy idő után egyre inkább csak az foglalkoztatja, hogy bebizonyítsa a gyülekezet vezetőjének, Ivánnak, hogy minden rosszért Isten a hibás. Iván azonban minden csapás ellenére rendületlenül, már-már vakon hisz az emberi jóságban és Isten erejében. A komikus, brutális, és naiv helyzeteket is hozó előadás rendezője Vidovszky György lesz.

Pillanatkép a Jászai Mari Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: Prokl Violetta)

Andrew Bovell ausztrál író Majd, ha az elő eláll című darabját Magyarországon először tavaly nyáron a Hatszín Teátrumban láthatta a közönség, most pedig a Jászai Mari Színházban is bemutatkozik az egyik legjobb kortárs családdrámának mondott mű, amely két kontinenesen és nyolc évtizeden átívelve meséloi el egy család négy generációjának különös sorsát. Guelmino Sándor rendezésében ez az előadás arra ad majd lehetőséget, hogy elgondolkozzunk azon, mennyire befolyásolja életünket, döntéseinket szüleink, felmenőink titkai, hazugságai. A nyolcadik bemutató az egyik legjelesebb ma élő orosz színházi szerző, Ivan Viripajev művéből, a Részegekből készül. Egy mámoros éjszakán látszólag véletlenszerűen keresztezik egymás sorsát különböző múltú, foglalkozású emberek, és az álom és valóság határán egyensúlyozva beszélnek olyan dolgokról, amelyekről talán sosem szóltak volna. Az előadást az idén a Radnóti Színházban bemutattott 10-zel kritikai és közönségsikert is elérő Sebestyén Aba rendezi, aki az általa vezetett független romániai színházi közösség, marosvásárhelyi Yorick Stúdió művészeivel és alkotóival érkezik Tatabányára, hogy együtt dolgozzon-gondolkodjon a helyi társulattal.

A tatabányai Jászai Mari Színházban idén bemutatott Macbeth című előadás, melynek címszerepéért Gábor Miklós-díjat nyert Nagypál Gábor, jövőre is műsoron marad a budapesti Szkéné Színházban.

Joe Masteroff – John Kander – Fred Ebb: Cabaret

Rendező: Béres Attila
Helyszín: Nagyszínpad

Pintér Béla: Szutyok

Rendező: Guelmino Sándor
Helyszín: Kamaraszínház

Andrzej Saramonowicz: Tesztoszteron

Rendező: Horváth Illés
Helyszín: Nagyszínpad

Mohácsi István: Francia rúdugrás

Rendező: Crespo Rodrigo
Helyszín: Kamaraszínház

Réczei Tamás: Vonat elé leguggolni

Rendező: Czukor Balázs
Helyszín: Kamaraszínház

Andrew Bovell: Majd, ha az eső eláll

Rendező: Guelmino Sándor
Helyszín: Nagyszínpad

Anders Thomas Jensen: Ádám almái

Rendező: Vidovszky György
Helyszín: Nagyszínpad

Ivan Viripajev: Részegek

Rendező: Sebestyén Aba
Helyszín: Nagyszínpad

Kiemelt kép: Pillanatkép a Jászai Mari Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (fotó: Prokl Violetta)