Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Június 15-én Lesz egy színház címmel gálaműsort ad a szolnoki teátrum, mellyel nem csak az évadot, hanem a színház épületét is búcsúztatják. Nyáron ugyanis megkezdődik a Szigligeti Színház teljes körű felújítása, és a színészek átadják a helyet a szakembereknek. A társulat a szünetben átköltözik az Aba-Novák Agóra Kulturális Központba, és ott várják majd ősztől a közönséget. A színház igazgatójáról idén tavasszal született döntés, és Balázs Péternek szavaztak ismét bizalmat, aki 2007 óta vezeti a teátrumot, így negyedik ciklusát kezdheti meg.

A Szigligeti Színház 2019/20-as évadának első bemutatója egy operett lesz, Balázs Péter rendezésében állítják színpadra Békeffi István és Lajtai Lajos romantikus színművét, A régi nyárt. A történet főhősnője egy ünnepelt színésznő, aki már nem magának, hanem lányának keres párt, ám hamar rájön arra, hogy egy anya is lehet szerelmes, és hogy egy régi nyár emléke még ott parázslik a szívében. Az előadásban olyan ismert dalok csendülnek majd fel mint például a Hol van az a nyár… vagy Legyen a Horváth-kertben Budán. Ezt követi William Shakespeare vérbő komédiája, a Lóvátett lovagok. A drámairodalom nagy angol mestere ebben a korai vígjátékában a férfiak és nők a nemek harcát sziporkázóan elmés szópárbajokkal, rímekbe faragott szemtelen fricskákkal és az egymásnak állított ravasz csapdákkal vívják. Az előadás rendezője Molnár László.

A Szigligeti Színház épülete (fotó: Wikipedia)

Az évad végén állítják színpadra Nóti Károly bohózatát, a Nyitott ablakot Balázs Péter irányításával. A darab bevezet minket a boldog békeidőkbe, ahol egy nyitott ablakon besurranó alak hozza áldott állapotba a várost vezető jómódú család pótolhatatlan szakácsnőjét. Mikor a botrány kiderül, a tettes lapít, ám egy valaki, a bolondos katona, Novotny önként jelentkezik, hogy elvállalja az apaságot. Nóti Károly olyan antifőhőst teremtett, aki anélkül nyer csatát, hogy harcba indulna indulna. A Szolnoki Szigligeti Színház kínálata a fenti öt bemutató mellett felkerül egy Szilveszteri Gála a táncdalfesztiválok nagy slágereivel és klasszikus magyar nótákkal, egy a trianoni békeszerződés századik évfordulójára írt musical, Szakonyi Károly szellemes darabja, egy Arany- és Petőfi verseit feldolgozó különleges est, és egy mesejáték is.

Békeffi István – Lajtai Lajos: A régi nyár

Rendező: Balázs Péter

William Shakespeare: Lóvátett lovagok

Rendező: Molnár László

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Rendező: Radó Denise

Thornton Wilder: A mi kis városunk

Rendező: Pataki András

Nóti Károly: Nyitott ablak

Rendező: Balázs Péter

Kiemelt kép: Radó Denise (fotó: Szigligeti Színház), Balázs Péter (fotó: Szigligeti Színház) és Pataki András (fotó: Pluzsik Tamás)