Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Május utolsó hetében rendezte meg évadbejelentő sajtóeseményét a Vörösmarty Színház. A székesfehérvári teátrum az új színházi idényben 11 bemutatóval készül, melyek közül kettő Magyarországon még sosem játszott darab lesz. Jövőre a teátrum művészeti vezetői, Szikora János, Bagó Bertalan, Horváth Csaba és Hargitai Iván mellett rendezni fog Zsótér Sándor, Novák Eszter és Telihay Péter is, színre visznek klasszikus komédiát, drámát, operettet és egy, a trianoni emlékévhez kapcsolódó előadást is, és külön helyet kapnak a progresszív darabok.

Fotó: Vörösmarty Színház

Az évadot Molnár Ferenc nagy sikerű vígjátéka, a Játék a kastélyban nyitja, mely Szikora János rendezésében kel életre a Vörösmarty Színház világot jelentő deszkáin. A Vígszínház egykori házi szerzőjének elegáns komédiájában a primadonna, a hősszerelmes és egy fiatal zeneszerző kínos szerelmi bonyodalmát nézve szórakozhatunk. Ebben a színház a színházban történetben összekeveredik a valóság és a látszat, az igazság és a hazugság. Ezt követi Hargitai Iván rendezésében Shakespeare halhatatlan remekműve, a Rómeó és Júlia, a címszerepben Kovács Tamással, és a színházhoz frissen igazoló Ladányi Júliával.

Színpadra viszik Szabó Magda legritkábban játszott darabját, Az a szép fényes napot is. A történelmi dráma 994 őszén játszódik, amikor Géza fejedelem összehívja Európa keresztény királyságainak követeit, hogy legyenek tanúi annak amint fia, Vajk felhagy ősei pogány vallásával és új hitre tér. A keresztelést megelőző éjszaka súlyos döntésekkel terhelt történetének lehetünk szemtanúi Bagó Bertalan rendezésében, Gáspár Sándor főszereplésével. 2020 márciusában magyarországi ősbemutatóra készül a Vörösmarty Színház. A teátrum igazgatójának irányításával viszik színre a Trianon című dokumentum drámát. Sárosi István titkosított parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, elhallgatott vagy eltussolt poltikai paktumok feltárásával mutatja be művében Trianon történetét. A nagyszínpadi bemutatók sorát egy operett zárja, a Mágnás Miskát a mozgásszínházi műfaj hazai jeles képviselője, Horváth Csaba viszi színre az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Fotó: Vörösmarty Színház

Az évadon felül bónusz bemutatóval is készül a nagyszínpadra a Vörösmarty Színház, az Operaházzal koprodukcióban valósul meg a fővárosi intézmény Keresztény Évadának részeként Az aranyműves boltja című előadás, melyet II. János Pál pápa írt, aki amatőr színjátszó is volt fiatal korában. A házastársak párhuzamos monológjaiból álló történetet Szikora János rendezi Gáspár Sándorral és Tóth Ildikóval a főszerepben. A prózai jeleneteket Penderecki zenéi kötik össze, az Operaház művészeinek előadásában. A műfajok különleges keverékét hozó előadás bemutatója az Eiffel Műhelyházban lesz Budapesten, majd azt követően a székesfehérvári közönség is láthatja a nagyszabású produkciót.

A Kozák András Stúdiószínpadon debütál a Bűn és bűnhődés, melyből Závada Pál a Vörösmarty Színház felkérésére írt új színpadi adaptációt, a rendezője Hargitai Iván lesz. Oleg és Vladimir Presnyakov Csónak, avagy az özönvíz előtt című darabja furcsa folyamatot mutat be: mindenki érzi, hogy előbb-utóbb végeszakad a kényelmes, komfortos életnek, és közelítünk a válság felé, de mégis azon fáradoznak az emberek, hogy kikaparják és megszerezzék, amit még csak lehet. Bagó Bertalan rendezésében ezt az általános világérzést járják körül a színészek. A Bűn és bűnhődés után még egyszer visszatér a stúdiószínpadra Hargitai Iván, Murray Schisgal, amerikai író és producer komikus vígjátékát, a Szerelem Ó!-t dolgozza fel, melyben három szereplő különös sorsáról mesél majd.

Fotó: Vörösmarty Színház

A megújuló Pelikán Kamaraszínház repertoárjával a progresszívebb vonal kedvelőinek szeretnének kedveskedni, és a mai műveken lesz a hangsúly. Joël Pommerat kortárs francia drámaíró Az én kis hűtőkamrám című darabjának magyarországi ősbemutatóját Novák Eszter rendezi. Hadar Galron szerte a világon nagy sikerrel játszott, sok humorral fűszerezett, női sorsokról szóló drámáját, a Megtisztulás – Mikvét Telihay Péter viszi színpadra. A Pelikán utolsó bemutatója a Zsótér Sándor rendezésében készülő Népírtás, avagy nem funkcionál a májam című Werner Schwab-színdarab lesz, melynek nyelvezete a rendező elmondása szerint túlzó és roppant vicces, természetes eszköze a gondolatok egyenes kimondásának, ami egyáltalán nem természetes az emberi kommunikációban. Emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésében Székesfehérváron, a Pelikán Kamaraszínházban is láthatóak lesznek Horváth Csaba fizikai színház szakos osztályának vizsgaelőadásai.

A társulat tagjai útnak indítják a nyereményeket tartalmazó léggömböket (fotó: Vörösmarty Színház)

Nagyszínpad:

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban (r: Szikora János)
William Shakespeare: Rómeó és Júlia (r: Hargitai Iván)
Szabó Magda: Az a szép fényes nap (r: Bagó Bertalan)
Sárosi István: Trianon (r: Szikora János)
Szirmai Albert: Mágnás Miska (r: Horváth Csaba)

Kozák András Stúdió:

F.M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés (r: Hargitai Iván)
Oleg és Vladimir Presnyakov: Csónak, avagy az özönvíz előtt (r: Bagó Bertalan)
Murray Schisgal: Szerelem Ó! (r: Hargitai Iván)

Pelikán Kamaraszínház:

Joël Pommerat: Az én kis hűtőkamrám (r: Novák Eszter)
Hadar Galron: Megtisztulás – Mikve (r: Telihay Péter)
Werner Schwab: Népírtás, avagy nem funkcionál a májam (r: Zsótér Sándor)

Kiemelt kép: Tóth Ildikó (fotó: Mónus Márton/MTI), Gáspár Sándor (fotó: Isza Ferenc), Kovács Tamás (fotó: Horváth Péter Gyula)