Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Szegedi Nemzeti Színház a 2019-2020-as évadban – hasonlóan az idei szezonhoz – tizennégy bemutatóval készül. Barnák László színész-rendező, aki jövőre második évét kezdi igazgatóként, a sajtótájékoztató kifejtette: a TAO-támogatás megszüntetése hatással van ugyan az intézmény költségvetésére, de nem veszélyezteti a működést, a megnövekedett érdeklődés nyomán emelkedő jegyárbevétel ellensúlyozza a kiesést. A korábbi évadhoz kapcsolódóan továbbra is fő célnak tekinti az értékek megőrzését és az élmények növelését.

A Nagyszínpadon a bemutatók sorát Alföldi Róbert Bulgakov-rendezése nyitja, a Moliére, avagy az álszentek összeesküvése darab azonban már idén májusban látható lesz két alkalommal. Puccini két egyfelvonásos operáját (Gianni Schicchi és A köpeny) Göttinger Pál álmodja színre. Operett-bemutatóra is számítani lehet: a Mágnás Miskát Peller Károly rendezi, aki a Budapesti Operettszínház előadásában a címszerepet alakítja. Ebben a darabban Oszvald Marika is visszatér Szegedre, ezúttal azonban nem Marcsaként, hanem a nagymama szerepében lesz látható. Érdekesség, hogy 45 évvel ezelőtt ezzel a művel indult el a pályán, éppen Szegeden, később Budapesten több mint egy évtizeden keresztül alakította Miska párját. Az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István ezúttal egy Wagner-opera színrevitelét vállalta, a k2 társulat vezetői, Benkó Bence és Fábián Péter egy újraértelmezett Ludas Matyival készülnek. A nagyszínpadi premierek sorát egy ősbemutató zárja: Orwell 1984 című regényét Horgas Ádám, a színház prózai tagozatának vezetője adaptálta színpadra, az előadást maga rendezi.

A Szegedi Nemzeti Színház épülete

Horgas Ádám rendezésével kezdi meg évadát a Kisszínház: April De Angelis 1600-as évek végén játszódó darabját, a Színházi bestiákat mutatják be. A Magyar Színházas ősbemutatót követően vidékre is megérkeznek az Időfutárok Barnák László, az igazgató rendezésében, decemberben pedig egy igazi magyar klasszikust, az Illatszertárt tekinthetik meg a nézők. Mozart vígoperáját, a Cosi fan tutte-t Toronykőy Attila rendezi, ezt követően Mohácsi István Johanna című darabja lesz látható, az ősbemutatót testvére, Mohácsi János rendezi. Az évadot Pintér Béla legismertebb drámája, a Parasztopera zárja, az előadás az Újvidéki Színházzal való együttműködés keretében kerül színpadra, a rendező Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője lesz.

A Szegedi Kortárs Balett a következő évadban két produkcióval is készül: Prokofjev Hamupipőkéje novemberben, a Coppélia márciusban lesz látható, előbbi a Nagyszínpadon, utóbbi a Kisszínházban. Mindkét előadás koreográfusa Juronics Tamás.

Nagyszínpad:

Bulgakov: Moliére, avagy az álszentek összeesküvése (rendező: Alföldi Róbert)

Puccini: Gianni Schicchi / A köpeny (rendező: Göttinger Pál)

Prokofjev: Hamupipőke (balett, koreográfus: Juronics Tamás)

Szirmai – Bakonyi – Gábor: Mágnás Miska (rendező: Peller Károly)

Benkó Bence – Fábián Péter: Ludas Matyi (rendező: Benkó Bence és Fábián Péter)

Wagner: Tannhauser (rendező: Szabó István)

Orwell – Horgas Ádám: 1984 (rendező: Horgas Ádám)

Kisszínház:

April De Angelis: Színházi bestiák (rendező Horgas Ádám)

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: Időfutár (rendező: Barnák László)

László Miklós: Illatszertár (rendező: Sztarenki Pál)

Mozart: Cosi fan tutte (rendező: Toronykőy Attila)

Mohácsi István: Johanna (rendező: Mohács János)

Léo Delibes: Coppélia (balett, koreográfus: Juronics Tamás)

Pintér Béla: Parasztopera (rendező Keresztes Attila, koprodukció az Újvidéki Színházzal)

Kiemelt kép: Peller Károly (fotó: MTVA), Szabó István (fotó: Manfred Werner) és Oszvald Marika (fotó: MTVA)