Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Radnóti Színház mögött zajló építkezés miatt már az idei évadban is egy jóval kisebb színpadon mutatták be az új darabokat, valamint az előadások egy részét (amelyek díszlete túl nagy volt a megváltozott térhez) átmenetileg öt különböző vendéghelyszínen játszották. Ez az állapot előreláthatólag 2021 januárjáig tart majd, a tervek szerint akkor kapja vissza a színház az érintett területet. Budapest Főváros Önkormányzata, a színház fenntartója továbbra is biztosítja folyamatos támogatásáról a teátrumot.

A 2019/20-as évadban továbbra is hét helyszínen játsszák az előadásaikat (ezekről lentebb olvashattok részletesebben), a repertoár pedig hat új darabbal bővül. Az évadot Hegymegi Máté rendezése nyitja, aki Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval közösen írt drámáját, a Molière-t viszi színre. A darabot 2007-ben, a Salzburgi Fesztiválon mutatták be először, a történet a francia szerző négy nagy komédiáját szövi egybe (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe és A fösvény), a főszerepet pedig egyetlen színész játssza mindegyik drámában, így ábrázolva az emberi életutat. Magyarországon először láthatja a közönség ezt a különleges és roppant merész vállalkozást (a német ősbemutató játékideje hat óra!), Forgách András fordításában.

Szintén magyarországi ősbemutató lesz Nick Payne angol szerző Csillagképek című kétszereplős műve, amely ugyan látható volt már magyar nyelven, de csupán határon túli társulatok előadásaként. A dráma a szabad akaratról, a barátságról, a szerelemről és a mézről mesél majd. Marianne egyetemi fizikus, Roland egyszerű méhész, egy kerti partin ismerkednek meg egymással. Az első találkozásuk azonban nem alakul fényesen, de szerencsére mindig van egy második esély. Aztán egy harmadik, egy negyedik… A 2012-ben, Londonban debütált művet a fiatal alkotó, Szilágyi Bálint rendezi.

A Radnóti Színház társulata (Fotó: A Radnóti Színház weboldala)

Alföldi Róbert visszatérő művésze a színháznak, jelenleg a Futótűz és A gondnok című munkáit játsszák, valamint főszerepet játszik a III. Richárdban. Következő rendezése Franz Xaver Kroetz, kortárs német drámaíró A vágy című drámája lesz. A történet egy középkorú, középosztálybeli, középszerű házaspár mindennapjaiba, és azok drámáiba enged bepillantást. Szerelmi történet ez, de ijesztően realisztikus: a szereplők motivációját az elfojtott szexualitás, saját kis perverziójuk jelenti.

A bemutatók sorát G. Bernard Shaw első drámája, a Sartorius úr házai, avagy szerelmi házasság folytatja, amelyet a színház főrendezője, Valló Péter álmod színpadra. A történet kezdetén a fiatal orvos, Harry Trench és barátja, William Cokane a Rajna menti Remagenben nyaral. Harry szerelmes Blanche-ba, Sartorius úr lányában, akit el is jegyez. Ám amikor rádöbben arra, hogy leendő apósa mivel is keresi pontosan a kenyerét, visszakozni kezd.

A fent említett négy bemutatón túl, Szőcs Artur és Schwechtje Mihály is rendez a színháznak, azonban ezen előadások címét egyelőre nem fedték fel. Örömhír viszont a társulat rajongóinak, hogy a jelenleg futó előadások mindegyike repertoáron marad a következő évadban. Az Üvegfigurák, az Egy piaci nap, A művésznő és rajongói, a 10, A gondnok, a Kakukkfészek, a Szövegséták Esterházyval és a színArany a Radnóti Színházban, A párnaember és a Futótűz az Ódry Színpadon, a Kezdhetek folytatódni (Petri-est) és a Radnóti (Bálint András estje) a Keres Emil Próbateremben, a III. Richárd a József Attila Színházban, az Ádám almái a Katona József Színházban, a Bárány Boldizsár a Stefánia Palotában lesz látható.

A Radnóti Színház 2019/20-as évad bemutatói:

Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval: Molière (rendező: Hegymegi Máté)
Nick Payne: Csillagképek (rendező: Szilágyi Bálint)
Franz Xaver Kroetz: A vágy (rendező: Alföldi Róbert)
G. Bernard Shaw: Sartorius úr házai, avagy szerelmi házasság (rendező: Valló Péter)
Egyelőre cím nélkül (rendező: Szőcs Artur)
Egyelőre cím nélkül (rendező: Schwechtje Mihály)

Kiemelt kép: Alföldi Róbert, Szilágyi Bálint és Valló Péter (Fotó: A Radnóti Színház weboldala)