Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatójának célkitűzése, hogy a teátrum legyen az ország első számú gyermek- és ifjúsági színháza. Ennek megfelelően a 2019/20-as évadban számos ajánlott és kötelező olvasmány színpadi adaptációját tekinthetjük meg, valamint olyan előadásokat, amelyek a mai fiatalok problémáit boncolgatja.

Az évad első premiere a Carlo Collodi meseregényén alapuló PINokkió lesz. A zenés robot-játékot Deres Péter és Vidovszky György adaptálta színpadra, utóbbi rendezi is az előadást. Az új változat koncepciója szerint Pinokkió az eredeti mesével ellentétben nem fabábú, hanem egy kis robot lesz, amelyet Gepetto épít, hogy enyhítse magányát. Egy éjjel megtörténik a csoda: a tökéletlen berendezés önálló életre kel és elindul a kalandok sora. Tévés tehetségkutatón, játéktermen és gyerekkereskedőkön keresztül vezetnek a bonyodalmak, míg végül a történet boldog véget ér.

Deres Péter, valamint Horváth Illés közös bemutatója lesz a W.H.O című darab, amely azt a kérdéskört járja végig, hogyan látják magukat a fiatalok, hogyan tudják berendezni az életüket egy olyan világban, ahol nincsenek felnőttek – talán egy apokaliptikus katasztrófa miatt? Hogyan képesek egymással kommunikálni, túlélni, amikor nincs fölöttük szülői kontroll? A darab – amely egyben ősbemutató is lesz – az Európai Színházi Konvenció Ifjú Európa III. elnevezésű projektjének keretein belül jön létre. A színház két külföldi partnerszínházzal együtt hozza létre az előadást; így a projekt végén három olyan színmű születik, amelynek témája közös, világa viszont sajátos. Az előadást Horváth Illés rendezi.

A Pesti Magyar Színház épülete (fotó: egyksz.hu)

A bemutatók sorát Mark Twain klasszikusával folytatják, ám a Varga Éva rendezésében érkező előadás csavar egyet a jól ismert történeten. Tom Sawyer kalandjait ezúttal a már nagymama Becky Tatcher meséli el unokájának. A vetítésekkel és bábokkal színezett előadás a kalandokat teljesen új megvilágításba helyezi, friss és önreflexív női szemszögön keresztül. Ezt követően Dennis Martin (Die Päpstin – A pápanő) musicaljét, A kincses szigetet mutatják be. Az előadás két idősíkon játszódó cselekménye nem csak a klasszikus történetet meséli el, hanem betekintést enged a mű keletkezésének részben tényeken alapuló, részben elképzelt részleteibe, felhasználva a szerző, Robert Louis Stevenson élettörténetét is. A szövegkönyvet Krégl János, a dalszövegeket a Budapesti Operettszínház ifjú sztárja, Cseh Dávid Péter fordította, az előadás rendezője Halasi Dániel.

A magyar irodalom egyik jelentős alkotója, Kosztolányi Dezső, akinek Pacsirta című művét Paczolay Béla állítja színpadra karácsony előtt. A történet főhősei Vajkay Ákos és felesége, akiknek élete arra korlátozódik, hogy szerencsétlen sorsú lányukat, Pacsirtát megóvják a társadalom elutasításától, amit pusztán külsejével érdemelt ki. Egy nap Pacsirta elutazik és a házaspár felhőtlenül jól érzi magát nélküle, de mikor a lány hazajön, az élet visszaáll a régi kerékvágásba, sőt talán nehezebbé is válik, hiszen elevenen él bennük a tapasztalat, milyen lenne a lányuk nélkül.

A 2020-as év első bemutatója a Gulliver című zenés világjárás lesz. Jonathan Swift regényét Horváth János Antal adaptálja színpadra, az előadást Szabó K. István rendezi. Februárban mutatják be Miro Gavran Fagyi – nyolc szelet élet című ifjúsági előadását, Perényi Balázs rendezésében. Shakespeare klasszikus szerelmi drámájának, a Rómeó és Júliának a története ezúttal Eperjes Károly rendezésében elevenedik meg.

Eperjes Károly (k) a Legyetek jók, ha tudtok! című előadásban a Pesti Magyar Színházban (fotó: Várady Nikolett)

Izgalmas, formabontó előadásokban sem lesz hiány. A PMSZ 2.0 egy interaktív, digitális gyermekszínházi produkció lesz, melynek keretében a padlóra és a falakra vetített képek különleges látványvilágú interaktív felületekké alakulnak át, ezáltal a szereplők, valamint az előadásba bevont gyerekek mozdulatai, játékai pillanatról pillanatra változtatják a cselekmény menetét, beszippantva ezzel a megelevenedő történetekbe a lelkes nézőket is. A Fabók Mariann által írt és rendezett A halhatatlanság országa bábelőadásként érkezik, továbbá Nyáry Krisztián írásai alapján készül az Így viszik át Tóth Réka Ágnes átdolgozásában, Erdeős Anna rendezésében.

Az évad több bemutatójára, így a PINokkió, a Tom Sawyer kalandjai és A kincses sziget premierjére, valamint az azt követő előadásokra már elkezdték a jegyeket árulni, így aki ott akar lenni az első bemutatók egyikén, már megválthatja a jegyét.

A 2019/20-as évad bemutatói a Pesti Magyar Színházban:

Carlo Collodi – Deres Péter – Vidovszky György: PINokkió (rendező: Vidovszky György, bemutató: 2019. szeptember 28.)
Deres Péter – Horváth Illés: W.H.O. (rendező: Horváth Illés, bemutató: 2019. október 4.)
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai, ahogyan azokat Becky Tatcher elmeséli (rendező: Varga Éva, bemutató: 2019. október 19.)
Dennis Martin: A kincses sziget (rendező: Halasi Dániel, bemutató: 2019. november 29.)
Kosztolányi Dezső: Pacsirta (rendező: Paczolay Béla, bemutató: 2019. december 13.)
Jonathan Swift – Horváth János Antal: Gulliver (rendező: Szabó K. István, bemutató: 2020. január 10.)
Miro Gavran: Fagyi – nyolc szelet élet (rendező: Perényi Balázs, bemutató: 2020. február 7.)
Shakespeare: Rómeó és Júlia (rendező: Eperjes Károly, bemutató: 2020. március 6.)
PMSZ 2.0 – digitális színház
Fabók Mariann: A halhatatlanság országa (rendező: Fabók Mariann)
Tóth Réka Ágnes: Így viszik át (rendező: Erdeős Anna)

Kiemelt kép: Eperjes Károly (fotó: Pesti Magyar Színház), Fabók Mariann (fotó: fabokmariann.hu) és Horváth Illés (fotó: Pesti Magyar Színház)