Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója ebben az évben is sajtótájékoztatón ismertette a teátrum soron következő bemutatóit. Az igazgató még mielőtt elárulta volna az új előadások címeit, bejelentette, hogy hamarosan megújul a színház honlapja, és az arculatfrissítést követően a weboldalon és a Facebookon is arra helyezik majd a hangsúlyt, hogy gyorsan és közvetlenül tudjanak szólni a nézőkhöz. Nem csak a virtuális térben, hanem a színházban is sor kerül felújításra: teljesen kicserélik a nagyszínpad színpaddeszkáit. Rázga Miklós emellett bejelentette, hogy a 2019/20-as évadtól leszerződtették a nézők által már jól ismert hat fiatalt: Arató Ármin, Bach Zsófia, Bera Márk, Bergendi Barnabás, Fekete Gábor és Takaró Kristóf csatlakozik a társulathoz.

Az új idényben 13 bemutatóval készül a Pécsi Nemzeti Színház. Érkezik az Oliver! című családi musical, valamint két újabb operaelőadást is láthat a közönség: a Carment és az opera-patchwork meghatározással ellátott A vihar kapujábant. A műfaji sokszínűségről gondoskodik a Pécsi Balett is, amely két újdonsággal, a Csipkerózsikával, és a Carmina Buranával várja majd az érdeklődőket.

Habár csak a jövő évad repertoárjában szerepel, előbemutató során már májusban láthatja a közönség Molnár Ferenc komédiáját, a Játék a kastélybant, melyből Méhes László rendez előadást, aki ősszel egy másik bemutatón is dolgozik majd, Friedrich Schiller romantikus színművét, az Ármány és szerelmet viszi színre. Az utolsó nagyszínpados premier 2019-ben Az úrhatnám polgár lesz, melyet Rudolf Péter rendezésében láthatnak a nézők. A Kamaraszínházban elsőként a Panthera című szabaduló-játék elevenedik meg Kertész Erzsi könyve alapján, a pécsi kötődésű Az elveszett Csontváry bemutatóját pedig a Mobil című különleges produkció követi, valamint ismét Pécsett rendez Anger Zsolt, ezúttal Vinnai András Fúrnitúrját. Az N. Szabó Sándor Teremben pedig Köles Ferenc előadásában készül monodráma Tar Sándor novellái alapján.

Molnár Ferenc – Játék a kastélyban

Szereplők: Köles Ferenc (Turai), Urbán Tibor (Gál), Takaró Kristóf (Ádám), Illés Alexa (Annie), Józsa Richárd (Almády), Bera Márk (Titkár), Széll Horváth Lajos (Lakáj)
Alkotók: Rózsa István (díszlettervező), Horváth Kata (jelmeztervező), Kiss Hédi (rendezőasszisztens), Juhász Piroska (súgó), Háber László (ügyelő), Méhes László (rendező)
Bemutató: 2019. május 24., Nagyszínház

Carl Orff – Carmina Burana
A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház előadása

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs
Bemutató: 2019. szeptember 13. (Nagyszínház)

Lionel Bart – Oliver!

Rendező: Nagy Viktor
Bemutató: 2019. október 4. (Nagyszínház)

Moliére – Az úrhatnám polgár

Rendező: Rudolf Péter
Bemutató: 2019. december (Nagyszínház)

Georges Bizet – Carmen
Közreműködik a Pannon Filharmonikusok

Rendező: Gulyás Dénes
Bemutató: 2020. január (Nagyszínház)

Friedrich Schiller – Ármány és szerelem

Rendező: Méhes László
Bemutató: 2020. február (Nagyszínház)

Tervezés alatt álló előbemutató a 2020/21-es évadból

Bemutató: 2020. május (Nagyszínház)

Csipkerózsika
A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház előadása

Koreográfus: Bozsik Yvette
Bemutató: 2019. május 25. (Kamaraszínház)

Kertész Erzsi – Panthera

Szereplők: Arató Ármin (Kismukk), Vlasits Barbara (Hétfejű Helga), Bera Márk (Gekko), Bach Zsófia (Virág), Bergendi Barnabás (Vince), Györfi Anna (Noémi), Stubendek Katalin (Rozika), Rubind Péter (Mihály), Götz Attila (Meredek Johnny), Sárközi Edina (Lavinia), Kállai Gergely (Gubó)
Alkotók: Keszthelyi Kinga (dramaturg), Szelei Mónika (díszlettervező), Pattantyus Dóra (jelmeztervező), Ahmann Tímea (rendezőasszisztens), Kodba Dzsenifer (súgó), Krajcsovics Csaba (ügyelő), Pethő István (zeneszerző), Tóth András Ernő (rendező
Bemutató: 2019. május 29. (Kamaraszínház)

Kovács Krisztina – Az elveszett Csontváry

Rendező: Paczolay Béla
Bemutató: 2019. október 5. (Kamaraszínház)

Akutagava – A vihar kapujában
A Pécsi Nemzeti Színház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előadása

Rendező: Almási Tóth András
Bemutató: 2019. október (Kamaraszínház)

Mobil

Rendező: Funk István
Bemutató: 2019. november (Kamaraszínház)

Vinnai András – Fúrnitúr

Rendező: Anger Zsolt
Bemutató: 2020. február (Kamaraszínház)

Tar Sándor – A mi utcánk
Köles Ferenc monodrámája

Rendező: Szabó Attila
Bemutató: 2020. április (N. Szabó Sándor Terem)

Forrás: pnsz.hu

Kiemelt kép: Rudolf Péter (fotó: Emmer László), Méhes László (fotó: Gál Gábor) és Anger Zsolt (fotó: rtl.hu)