Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Május 14-én rendezte meg évadbejelentő sajtóeseményét a Nemzeti Színház. A tájékoztatóra a teátrum harmadik emeletén található játszóhelyen, a Kaszás Attila Teremben került sor, ahol az újságírók és fotósok rögtönzött boxmérkőzés során kaphattak ízelítőt az új évad első bemutatójából, a Rocco és fivéreiből. Berettyán Nándor és Bordás Roland, az előadás két szereplőjének öklözése után Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a bemutatók ismertetése előtt kihangsúlyozta, hogy a színházra továbbra sem, mint előadásgyárra tekintenek, és nem darabokat mutatnak be, hanem repertoárt építenek. Ha a következő két évben egyetlen új produkciót sem tűznének műsorra, akkor is össze tudnák állítani az évadot, hiszen már ötven előadásból áll a Nemzeti kínálata.

Berettyán Nándor, Bordás Roland és Bedák Pál ökölvívő (fotó: Várady Nikolett)

Folytatva az előző gondolatot az igazgató kiemelte, hogy igazi műhelymunka zajlik a Nemzeti Színházban, az alkotókra nézve nincs bemutatókényszer. Az új évadot ennek tekintetében úgy állították össze, hogy csak az első felében kötötték magukat fix premierdátumokhoz. Vidnyánszky Attila kitért arra is, hogy Az ember tragédiája bemutatójával tovább bővült az a darab-bázis, amely meghatározó a Nemzeti Színház szellemisége szempontjából: a Csongor és Tünde, a Bánk bán, a János vitéz, a Csíksomlyói Passió és a Vitéz lélek előadásokat említette a rendező. Elhangzott, hogy ezeket állandóan műsoron szeretnék tartani.

Fontos szervező téma volt a Nemzeti Színház következő évadában a Trianon-emlékév: ennek alkalmából programok egész sorával készülnek majd, illetve egy ebbe a tematikába illeszkedő nagyszínpados bemutatót is láthat a közönség. Emellett készítenek a teátrum elé, a hajó orrába egy informatív terepasztalt, amin az összes magyar nyelvű színházat feltüntetik, határon belülit és határon túlit. Vadonatúj függönyt is kap a nagyszínpad, aminek különlegességét az adja, hogy kézzel készül, az összes magyar tájegységre jellemző hímzés megjelenik rajta és a Nemzetiben varrják majd össze a darabjait. Az ismertető végén Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy még több teret szeretnének adni a fiataloknak: jelenleg a Cserhalmi György vezette kaposvári színész osztály van gyakorlaton és kvázi éli mindennapjait a teátrumban, jövőre pedig Bozsik Yvette diákjai érkeznek Budapestre.

Barta Ágnes, Vidnyánszky Attila és Szász János (fotó: Várady Nikolett)

A Deszkavízió kérdésére Vidnyánszky Attila elárulta, hogy nem lesz olyan művész, aki a klasszikus értelemben elszerződne a színháztól, de lesz olyan, aki filmes elfoglaltsága miatt nem lesz benne új előadásban. Emellett nekünk adott válaszában kitért arra is, hogy bár a kaposvári egyetem diákjai nem társulati tagok, jelenlétük állandó a színházban, kiemelte az ötödéves Szász Júliát, aki gyakorlatát tölti a Nemzetiben, és jövőre három produkcióban is láthatja majd őt a közönség.

Az új évad bemutatói között megtalálhatjuk a Rocco és fivéreit, a Tartuffe-öt és a Macskajátékot is, melyek eredetileg az idei szezonban kerültek volna fel a repertoárba. Euripidész Médieia című klasszikus színművét a stockholmi királyi színház igazgatója, Eirik Stubo rendezi, aki 2017-ben és 2019-ben is szerepelt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón. Visszatér a Nemzetibe Szász János, a POSZT-jelölést begyűjtő Caligula helytartója rendezője, aki idén decemberben viszi színre Örkény István Macskajátékát Udvaros Dorottyával és Bánsági Ildikóval a főszerepben. A rendező kiemelte, hogy két „tigrissel” fog együtt dolgozni, akiket azonban nem ostorral, hanem szeretettel vezet majd. A teátrum fiatal színművésze, Berettyán Nándor jövőre nem csak színészként, hanem rendezőként és íróként is bemutatkozik. A súgóban azzal a különleges helyzettel kell megküzdeniük a szereplőknek, hogy eltűnt a súgó, a Gabriel García Marquez kisregényéből készülő előadásban pedig arra keresi a választ, hogy miért hajtja az embereket a „bűnbeesés kíváncsisága”, és miért nem parancsolnak megálljt egy bűntettnek az Egy előre bejelentett gyilkosság történetében.

Vidnyánszky Attila, Szász János és Szilágyi Andor (fotó: Várady Nikolett)

A Trianon-emlékévhez kapcsolódik a Tizenhárom almafa bemutatója. A Wass Albert írásai és korabeli dokumentumszövegek alapján készülő előadást úgy jellemezték, hogy kicsit olyan lesz, mint egy magyar Svejk, és azt boncolgatja, hogyan tudtak a magyarok minden trauma ellenére újra és újra talpra állni. Egyfajta trianoni utótörténet lesz, de visszanyúlnak benne az első és a második világháború idejére, valamint beemelnek mai történeteket is. Vidnyánszky Attila az előadás kapcsán beszélt arról is, hogy témájában ez illeszkedik abba a sorba, amit a Tóth Ilonkával, a Fekete ég, fehér felhővel és az Isten ostorával elkezdtek, valamint hozzátette, hogy készülőben van egy Rákóczi-előadás (és film is), illetve A kőszívű ember fiait is szeretnék felvenni a repertoárra.

Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián (fotó: Várady Nikolett)

Az évad utolsó bemutatója a Sztalker Csoport előadása, a Kodály-módszer lesz, amellyel a fiatal színházcsinálók folytatni szeretnék az Arany János és Petőfi Sándor barátságát bemutató Kinek az ég alatt már senkije sincsen, és a József Attiláról szóló Mondjad, Atikám!-mal elkezdett tematikát. A Kodály-módszer rendezője ifj. Vidnyánszky Attila a sajtóeseményen kiemelte, hogy ha Kodály Zoltán és Bartók Béla ma élnének, akkor nem népzenét, hanem érzelmeket gyűjtenének. Vecsei H. Miklós írja az előadás szövegét, aki elárulta, hogy példaképének tekinti Ivan Viripajev orosz drámaszerzőt, akinek több műve is látható a Nemzetiben. A Vígszínház fiatal színésze példaképéhez hasonlóan nem történetet szeretne mesélni, hanem egy érzelmi linearitást fog megmutatni.

Luchinio Visconti: Rocco és fivérei

Szereplők: Berettyán Nándor, Bordás Roland, Mészáros Martin, Bánsági Ildikó, Barta Ágnes, Berettyán Sándor, Tóth Auguszta, Udvaros Dorottya, Schnell Ádám, Varga József, Herczegh Péter, Katona Kinga, Nagy Johanna m.v., Haszon Ákos, Nagy Márk, Szép Domán, Szabó Sebestyén László
Alkotók: Olekszandr Bilozub (díszlet- és jelmeztervező), Verebes Ernő (dramaturg), Bedák Pál ökölvívó (szakértő) Kabai Márta és Lencsés István (ügyelők), Kabódi Szilvia (súgó), Kernács Péter (rendezőasszisztens)
Rendező: Vidnyánszky Attila
Bemutató: 2019. szeptember (Nagyszínpad)

Euripidész: Médeia

Szereplők: Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Rátóti Zoltán, Szarvas József, Nagy Mari, Rubold Ödön, Csurka László, Söptei Andrea, Ács Eszter, Ligeti-Kovács Judit m.v.
Alkotók: Rakovszky Zsuzsa (fordító), Ondraschek Péter (díszlettervező), Mészáros Zsófia (jelmeztervező), Ölveczky Cecília (dramaturg), Domsa Zsófia (tolmács), Lovass Ágnes (ügyelő), Gróf Katalin (súgó), Kolics Ágota (rendezőasszisztens)
Rendező: Eirik Stubo
Bemutató: 2019. szeptember (Gobbi Hilda Színpad)

Moliére: Tartuffe

Szereplők: Nagy Mari, Horváth Lajos Ottó, Ács Eszter, Szabó Sebestyén László, Barta Ágnes, Berettyán Sándor, Szarvas József, Trill Zsolt, Szűcs Nelli
Alkotók: David Doiasvili (díszlettervező), Bánki Róza (jelmeztervező), Kozma András (dramaturg), Dobos Gábor és Géczy István (ügyelők), Gróf Katalin (súgó), Herpai Rita (rendezőasszisztens)
Rendező: David Doiasvili
Bemutató: 2019. október (Nagyszínpad)

Örkény István: Macskajáték

Szereplők: Udvaros Dorottya, Bánsági Ildikó, Nagy Mari, Tóth Auguszta, Katona Kinga, Blaskó Péter, Mátyássy Bence
Alkotók: Vereckei Rita (díszlettervező), Szakács Györgyi (jelmeztervező), Kulcsár Edit (dramaturg), Lovass Ágnes (ügyelő), Kabódi Szilvia (súgó), Herpai Rita (rendezőasszisztens)
Rendező: Szász János
Bemutató: 2019. december (Gobbi Hilda Színpad)

William Shakespeare: A vihar

Szereplők: Horváth Lajos Ottó, Szász Júlia e.h., Bordás Roland, Szűcs Nelli, Rubold Ödön, Tóth László, Bakos-Kiss Gábor, Schnell Ádám, Kristán Attila, Rácz József, Farkas Dénes, Herczegh Péter, Szép Domán
Alkotók: Kozma András (dramaturg), Dobos Gábor (ügyelő), Sütő Anikó (súgó), Kolics Ágota (rendezőasszisztens)
Rendező: Andrzej Bubien
Bemutató: 2019. december (Nagyszínpad)

Berettyán Nándor: A súgó

Szereplők: Ács Eszter, Barta Ágnes, Katona Kinga, Berettyán Sándor, Bordás Roland, Mészáros Martin, Szabó Sebestyén László
Alkotók: Szabó Sebestyén László (zeneszerző), Kónya Gabriella (súgó)
Rendező: Berettyán Nándor
Bemutató: 2020. január (Kaszás Attila Terem)

Wass Albert: Tizenhárom almafa

Szereplők: Szarvas József, Tóth Auguszta, Bakos-Kiss Gábor, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Csurka László, Herczeg Péter, Horváth Lajos Ottó, Kristán Attila, Farkas Dénes, Nagy Márk, Rácz József, Rátóti Zoltán, Rubold Ödön, Szabó Sebestyén László, Tóth László
Alkotók: Verebes Ernő (színpadra alkalmazta, dramaturg), Dobos Gábor (ügyelő), Kónya Gabriella (súgó), Trimmel Ákos (rendezőasszisztens)
Rendező: Vidnyánszky Attila
Bemutató: 2020. március (Nagyszínpad)

Gabriel García Marquez: Egy előre bejelentett gyilkosság története

Szereplők: Mátyássy Bence, Szász Júlia e.h., Berettyán Sándor, Bordás Roland, Nagy Mari, Mészáros Martin, Ács Eszter, Szép Domán, Barta Ágnes, Varga József, Söptei Andrea, Schnell Ádám, Katona Kinga
Alkotók: Berettyán Nándor (színpadra alkalmazta), Kabai Márta (ügyelő), Gróf Katalin (súgó), Kernács Péter (rendezőasszisztens)
Rendező: Berettyán Nándor
Bemutató: 2020. március (Kaszás Attila Terem)

Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom

Szereplők: Nagy Márk, Katona Kinga, Kristán Attila, Szász Júlia e.h., Varga József, Farkas Dénes, Söptei Andrea, Mátyássy Bence, Ács Eszter, Berettyán Nándor
Alkotók: Kulcsár Edit (dramaturg), Lencsés István (ügyelő), Sütő Anikó (súgó), Herpai Rita (rendezőasszisztens)
Rendező: Márkó Eszter
Bemutató: 2020. május (Gobbi Hilda Színpad)

Vecsei H. Miklós: Kodály-módszer

Szereplők: Trill Zsolt, Rácz József, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Herczegh Péter, Barta Ágnes, Mészáros Martin, Berettyán Sándor, Szép Domán és a Beregszászi Színház Társulata
Alkotók: Berecz István (koreográfus), Vecsei Kinga Réta (látványtervező), Kovács Adrián (zeneszerző), Kabódi Szilvia (súgó), Trimmel Ákos (rendezőasszisztens)
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
Bemutató: 2020. nyár

Az előadás a Nemzeti Színház és a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház közös produkciója.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Nemzeti Színház évadbejelentő sajtóeseményéről (fotó: Várady Nikolett)