A Magyar Állami Operaház 2017-ben megkezdett felújítási munkálatai nem fejeződnek be a 2019/20-as évadra sem, ám az intézmény így is 21 bemutatóval készül két játszóhelyén az Erkel Színházban és az újonnan átadott Eiffel Műhelyházban. A premierek között szerepel 13 opera, 7 balett és egy prózai előadás, melyek közül 6 ős- és 5 magyarországi bemutató lesz. Az Operaház a 136. évadát a kereszténységnek szenteli, így elsősorban bibliai történetekhez kapcsolódó művek, passiók, a keresztény eszmeiséget hordozó vagy éppen azokkal vitatkozó alkotásokkal bővül a repertoár.

Az operák közül új értelmezésben lesz látható Wagner Parsifal (R.: Almási-Tóth András) és Verdi Don Carlos (R.: Frank Hilbrich) című műve, ezt követően Vecsei H. Miklós készít animált produkciót Mozart Szöktetés a szerájból című darabjából. Händel Messiása (R.: Anger Ferenc) karácsonykor mutatkozik be az Erkel Színház színpadán, évad végén, egészen pontosan június 4-én, a trianon centenárium estéjén pedig az István, a király (R.: Szinetár Miklós) kerül bemutatásra.

Az Erkel Színház épülete (Fotó: Hermann Péter)

A jelenleg próbaüzemben működő Eiffel Műhelyház is több premier helyszínéül szolgál majd, először A Mester és Margarita (R.: Szente Vajk) mutatkozik be, majd Bach Krisztus-kantátáiből készít előadást Horváth Csaba Keresztkantáták címmel. Ezt követi majd Hindemith főműve, a német parasztháború idején játszódó Mathis (R.: Szabó Máté), majd Monteverdi Poppea megkoronázása (R.: Barta Dóra) című operája. Bemutatásra kerül Jake Heggie Ments meg, uram! (R.: Almási-Tóth András) című darabja, amely egy apáca a louisianai halálsoron szerzett megindító élményeit dolgozza fel, decemberben pedig Giampaolo Testoni kortárs olasz szerző Fortunio és Fantasio című egyfelvonásosainak ősbemutatóját láthatják a nézők az Eiffel Műhelyházban.

Az elmúlt századok jeles magyar szerzőinek munkái is repertoárra kerülnek, így Hubay Jenő A cremonai hegedűs és Dohnányi Ernő Simona című alkotása is bemutatásra kerül Varga Bence rendezésében egy közös esten. Józef Wojtyła, a később II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című verses párbeszédét Szikora János viszi színre, a produkcióban közreműködnek a székesfehérvári Vörösmarty Színház alkotói is.

Jubileumi gálákban (Komlósi Ildikó 35, Kálmándy Mihály 30 éve tagja az Erkel Színháznak), világhírű vendégszereplőkben (Peter Seiffert, Erwin Schrott, Ferruccio Furlanetto, Nino Machaidze) és külföldi vendégszereplésekben (7 ország 44 városában összesen 58 alkalommal lépnek fel az Opera művészei) sem lesz hiány a következő évadban.

Az Eiffel Műhelyház épülete a felújítás megkezdésekor (Fotó: Máthé Zoltán)