Eljött az évnek az az időszaka, amikor a színházak lerántják a leplet arról, milyen bemutatókkal várják a nézőket a következő szezonban. Az évadbejelentő írásainkat ezen a linken keresztül egyszerűen figyelemmel követhetitek, ugyanis folyamatosan bővül majd a színházak sora. A héten az Örkény Színház és a Magyar Állami Operaház után a kecskeméti Katona József Színház is bejelentette a 2019 őszén induló új évadának legfőbb eseményeit.

A „hírös” teátrum 13 bemutatóval és egy vadonatúj játszóhellyel várja a közönségét jövőre. Az újdonságok között lesz musical, balett, dráma, vígjáték, zenés népszínmű, mesejáték és számos gyerek- és ifjúsági előadás, rendezőként pedig visszatér a kecskeméti Katona József Színházba Béres Attila és Bagó Bertalan is. A 2019/20-as idény műsorát különleges szellemiségben állították össze, ezt kifejezendő az évad szlogenje a „Társasjáték. Együtt hozzuk létre a csodát!” lett.

Az első bemutató a Chicago lesz, melyet az Átrium és a székesfehérvári Vörösmarty Színház után a kecskeméti teátrum is műsorára tűzi, a rendező ezúttal a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila, aki tavaly A király beszédét állította színpadra a városban. Idén ősszel lesz a rendszerváltás kerek évfordulója, ennek alkalmából viszik színre Schwajda György Ballada a 301-es parcella bolondjáról című színművét a nagyszínpadon Cseke Péter igazgató rendezésében. Ezt követi majd az Illatszertár, László Miklós édes-bús magyar klasszikusát a Mohácsi-testvérek átdolgozásában láthatja a közönség.

A kecskeméti Katona József Színház (fotó: hirosertek.hu)

Sokáig az Orlai Produkciós Iroda repertoárjában volt egyedül látható Ken Kesey világhírű története, a Száll a kakukk fészkére. A produkció azonban idén lekerült a műsorról, és nem csak a Radnóti Miklós Színház, hanem jövőre a kecskeméti teátrum is teret enged neki. Előbbiben Zsótér Sándor, utóbbiban Bagó Bertalan állítja színpadra. Szigligeti Ede talán legismertebb művét, a Liliomfit előszeretettel dolgozzák át a színházcsinálók, Budaörsön és idén a Madách Színházban sem a megszokott formájában került a közönség elé, és jövőre a „hirös” játszóhelyen is újfajta adaptációval találkozhat a közönség, a Mohácsi-testvérek rájuk jellemző modorban alakították át a színdarabot.

Az újdonságok közöl még kiemelendő, hogy a Kecskemét City Balett idén Lev Tolsztoj világhírű művét, az Anna Kareninát dolgozza fel, a teátrum új játszóhelyét, az Erkélyfolyosót pedig Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című alkotása avatja fel. A színház legfelső emeleti erkélyfolyosóján, színészi jutalomjátékként, nem szokványos előadásidőpontokkal kívánnak új színt hozni a város kulturális életébe.

A kecskeméti Katona József Színház a jövő évadban is folytatja az előadások értelmezését segítő Nulladik óra, Mű-érték és Műérték kurzusokat, valamint 2020-ban is megrendezik, immáron 11. alkalommal a Színművészeti Egyetemek Találkozóját. 2019 őszétől is folytatódik a #színhaziangyalvagyok program, melynek keretében havonta 50-100 főnek szóló ingyenes belépőjegyet biztosít a színház, ehhez várják a közreműködőket és az ajánlásokat. Emellett a 2019/20-as évadban is vendégül látják majd a város, és a környező települések hátrányos helyzetű, valamint roma származású gyerekeit.

John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse: Chicago

Rendező: Béres Attila
Helyszín: Nagyszínpad

Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról

Rendező: Cseke Péter
Bemutató: 2019. október 23.
Helyszín: Nagyszínpad

László Miklós – Mohácsi-testvérek: Illatszertár

Helyszín: Nagyszínpad

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

A Kecskemét City Balett előadása
Rendező: Barta Dóra
Helyszín: Nagyszínpad

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére

Rendező: Bagó Bertalan
Helyszín: Nagyszínpad

Szigligeti Ede – Mohácsi-testvérek: Liliomfi

Rendező: Kocsis Pál
Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Andrew Bergman – Társasjáték New York-ban

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Eugene O’Neill: Amerikai Elektra

Rendező: Horváth Csaba
Helyszín: Ruszt József Stúdió Színház

Elzbieta Chowaniec: Gardénia

Rendező: Markó Róbert
Helyszín: Ruszt József Stúdió Színház

Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

Rendező: Réczei Tamás
Helyszín: Erkélyfolyosó

Madách Imre: Az ember tragédiája „junior”
(ifjúsági előadás)

Tóth Réka Ágnes: Aladdin és a csodalámpa
(gyerekelőadás)

Szergej Prokofjev: Péter és a farkas
(gyerekelőadás)

Kiemelt kép: A kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Cseke Péter (fotó: valasz.hu)