Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A héten megtartotta társulati záróülését a budapesti Katona József Színház. A teátrum művészei a három játszóhelyen (a Nagyszínpadon, a Kamrában és a Sufniban) 727 előadást játszottak összesen 130 ezer néző előtt, és minden produkciójuk átlagosan 108%-os nézettséget ért el. Az évadzárón a hagyományoknak megfelelően átadták a társulat belső elismeréseit. A legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért járó PUKK-díjat idén Bodnár Erika kapta a Rozsdatemető 2.0-ért. Az idény egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat Vizi Dávid vehette át. A 2018/19-es évadban a legtöbbször, 202 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra a Katonában, őt követi 201 alkalommal Elek Ferenc, és 182-vel Pelsőczy Réka.

A Máthé Erzsi-díj nyertese, Vizi Dávid

A Katona új évadának bemutatóit a színház igazgatója, Máté Gábor ismertette. A premierek sorát október 5-én nyitják a Sufniban, Elfriede Jelinek, az irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A király úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Ezt követi a hónapban az Oscar-díjas osztrák rendező, Michael Haneke Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációja, melyen Ascher Tamás vezetésével dolgozik a társulat. Decemberben is két bemutatót tartanak: a Kamrában Tarnóczi Jakab a színház névadójának legismertebb alkotását, a Bánk bánt viszi színre, ezzel párhuzamosan a nagyszínpadon Moliére Tartuffe-jét Bocsárdi László rendezi. 2020 márciusától lesz látható Zsámbéki Gábor A császár munkacímet viselő rendezése, mely Ryszard Kapuscinski, egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezután debütál Jean Racine műve, a Phaedra, Kemény Zsófi fiatal költőnő átiratában, Székely Kriszta rendezésében. A 2019/20-as évad utolsó két bemutatója a nemrég elhunyt Térey János Káli holtak című regényének színpadi változata, valamint Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéja lesz. Előbbit Dömötör András, utóbbit Gothár Péter rendezi.

Pillanatkép a társulati záróülésről (fotó: Horváth Judit)

Az évadzárón jelentette be Máté Gábor, hogy jövőre a bemutatók mellett visszatér több nagy sikerű előadás. Újra láthatja a közönség a Lélegezz, valamint a Nem vagyunk mi barbárok című produkciókat Pálos Hannával, ismét játsszani fogják A bajnokot valamint a Részegeket, ezekkel tér vissza Rezes Judit, aki a gyermekvállalás miatt tartott szünetet. A teátrum színházpedagógiai programja, a Behívó a következő évadban az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált rövid workshopok mellett új, projekt alapú munkákat is indít, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. A jövő szezonban befejeződik az Eltáv elnevezésű, felzárkóztatást segítő színházpedagógiai projekt, a többéves munkát Budapesten, valamint Hamburgban zárják. A szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt a nemzetközi programban.

Máté Gábor ezeken felül elmondta, hogy nyolc év után távozik Gricz István, a Katona kommunikációs és értékesítési igazgatója, akinek érdemei közé tartozik a jegyértékesítés, az arculat, és a magántámogatói kör megújítása. A marketingvezetői feladatokat Horváth Máté veszi át.

A Katona József Színház bemutatói a 2019/20-as évadban:

Elfriede Jelinek: A király úton (bemutató: 2019. október 5., Sufni, rendező: Máté Gábor)
Michael Haneke: Fehér szalag (bemutató: 2019. október 12., Nagyszínpad, rendező: Ascher Tamás)
Katona József: Bánk bán (bemutató: 2019. december, Kamra, rendező: Tarnóczi Jakab)
Moliére: Tartuffe (bemutató: 2019. december, Nagyszínpad, rendező: Bocsárdi László)
Ryszard Kapuscinski: A császár (munkacím) (bemutató: 2020. március, Kamra, rendező: Zsámbéki Gábor)
Jean Racine-Kemény Zsófi: Phaedra (bemutató: 2020. március, Nagyszínpad, rendező: Székely Kriszta)
Térey János: Káli holtak (bemutató: 2020. május, Kamra, rendező: Dömötör András)
Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné (bemutató: 2020. május, rendező: Gothár Péter)

Kiemelt kép: Pillanatkép a társulati záróülésről (fotó: Horváth Judit)