Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Karinthy Színház jövőre kezdi 38. évadát, és az új szezon első felében, azaz a 2019-es naptári évben három bemutatót is láthat majd a teátrum közönsége. A tavalyi a nők évada volt a Karinthy Színházban, így most a férfiak megkapják a lehetőség, hogy visszavágjanak, de ehhez persze a hölgyekre is szükségük lesz. A darabválasztás kapcsán az igazgató, Karinthy Márton kiemelte, hogy bár manapság egyre több színház játszik regény- vagy filmadaptációt, ők ragaszkodnak az eredeti koncepcióhoz és a világ drámairodalmának izgalmas, kimondottan színpadra írt műveiből válogatnak.

Kelemen József, Papp János és Balázs Andrea (fotó: Gabaworks)

A színház a jövő évadot egy magyarországi ősbemutatóval kezdi, a francia kortárs szerző és humorista, Laurent Baffie Lököttek című komédiáját mutatják be szeptember 27-én. Az előadás rendezője Kelemen József lesz, aki most első alkalommal dolgozik a teátrumban. A történet egy pszichológus várószobájában játszódik, ahol hat ember találkozik, és miközben várják, hogy a neves szaktekintély megérkezzen és fogadni tudja őket, beszédbe elegyednek egymással, előkerül egy társasjáték és spontán csoportterápia szerveződik. A főbb szerepekben Papp János, Marton Róbert, Baronits Gábor, Pápai Erika, Balázs Andrea, Tenki Dalma és Vertig Tímea lesz látható. A Lököttek olvasópróbáját június közepén tartotották, az erről készült beszámolónkat ide kattintva olvashatjátok.

Szatory Dávid, Bozó Andrea és Karinthy Márton a Veszélyes forduló olvasópróbáján (fotó: Gabaworks)

Az ősz második bemutatója egy krimi hangulatú dráma, a Veszélyes forduló lesz. J.B. Priestley ritkán játszott színművét a színház igazgatója, Karinthy Márton rendezi a főszerepekben Fehér Tiborral, Földes Eszterrel, Szatory Dáviddal, Döbrösi Laurával, Bozó Andreával, Marton Róberttel és Rátonyi Hajnival. A történet szerint Freda és Robert Caplan estélyt adnak barátaiknak az elegáns villájukban. A vidám társaság hangjátékot hallgat a rádióból. A hangjáték végén tompa revolverdörrenés, majd női sikoly hallatszik. Folytatódik a baráti beszélgetés, mígnem szóba kerül az egy évvel azelőtt tragédia: Robert bátyja, Martin főbe lőtte magát. Majd egy zenélő doboz végképp elindítja a lavinát, amit már semmi nem állíthat meg. A bravúros szerkezetű, krimi izgalmú társadalmi önleleplezés premierje november 15-én lesz. Ott voltunk a Veszélyes forduló június végi olvasópróbáján, az erről szóló cikkünket ide kattintva tudjátok elolvasni.

Pillanatkép a Lököttek olvasópróbájáról (fotó: Gabaworks)

A 2019-es év utolsó bemutatója Békés Pál és Várkonyi Mátyás közös szerzeménye, A félőlény című zenés rém-mesejáték lesz, melyet Böhm György rendezésében láthat majd a közönség december 14-től. A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert megjelentek mindenféle szörnyek, akik rettegésben tartják a Kiserdő-lakóit. És amikor a legjobb barátról kiderül, hogy ellenség, amikor már az otthon, az erdő sem biztonságos többé, amikor már nem lehet bízni senkiben, mikor nem tudni, ki szörny és ki nem, akkor ideje, hogy a Félőlény összeszedje minden bátorságát, hogy bízzon magában és a könyvekben, amikből mesél. A Félőlénynek egyetlen lehetősége, hogy elinduljon és megmentse az erdőt és a barátait, hogy mesékkel újrateremtsen egy szörnymentes helyet. Szörnnyé válni könnyű, nem szörnnyé válni nehéz. A címszereplőt Varga Ádám alakítja, további szerepekben Sütő András, Csányi Dávid, Vincze Márton, Varju Kálmán és Balázs Andrea lesz látható, aki négy szerepet is játszik majd az előadásban.

Kiemelt kép: Karinthy Színház