Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Június 18-án tartotta meg évadzáró társulati ülését a Játékszín, ahol Bank Tamás összegezte az elmúlt egy év eredményeit, kiosztották a színház díjait, valamint bejelentésre kerültek a következő évad új bemutatói.

Az idén összesen 370 előadást tartottak, a nézőszám meghaladta a 109.000 főt, az összesített adatok alapján a színház 99,9%-os kihasználtsággal működött. Emellett huszonöt városban hatvan estén játszottak mintegy 31.000 néző előtt, állomásaik között szerepelt Székesfehérvár, Debrecen, Szeged, Paks és Veszprém, Nyíregyháza, Győr és Makó, a határon túli városok közül Aradon és Lendván vendégszerepeltek.

A színház 2012-ben alapította meg a Kránitz Lajos-díjat, a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állítva emléket. Az elismerést, amelyet minden évadban kiemelkedő munkájáért vehet át egy-egy művész, idén Szente Vajk nyerte el, aki nemrég szerzőként is debütált a Játékszínben. Legénybúcsú című komédiáját maga is rendezte. A Kishonti Ildikó emlékére alapított díjat minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérmunkatársa kapja, aki jelentős mértékben hozzájárul a produkciók megvalósításához. Idén Kékesi Miklós, a teátrum művészeti titkára vehette ezt át, akit az intézmény újranyitása óta azonos pozícióban segíti a művészi munkát, több évtizedes színházi tapasztalatával az egyik legkompetensebb munkatárs. Második alkalommal adták át Az évad színésze és Az évad színésznője elismeréseket a közönség online szavazatai alapján. Az idei nyertesek: Nagy Sándor és Hernádi Judit.

Bank Tamás és Hernádi Judit (Fotó: Juhász G. Tamás)

A 2019/2020-as évadban tizennyolc produkciót tartanak repertoáron, ami további három bemutatóval bővül. Az első premiert novemberben tartják: a Teljesen idegenek című film színpadi adaptációját Czukor Balázs rendezi. Az olasz Paolo Genovese alkotása 2016-ban debütált a mozikban, 2017-ben az év legsikeresebb európai filmje volt Magyarországon. 2018-ra a nézők száma meghaladta a 80 ezret, a fővárosi Tabán moziban több mint 100 hétig vetítették folyamatosan, amire olasz film esetében évtizedek óta nem volt példa. A történetből magyar remake is készült, a BÚÉK című filmet tavaly decemberben mutatták be. A cselekmény mindössze egyetlen éjszaka leforgása alatt játszódik, de ennyi is elég, hogy megváltoztassa egy baráti társaság életét. A vidám hangulatban kezdődő vacsora igazi drámába csap át, mikor egyikük azt javasolja, hogy mostantól kezdve minden telefonhívást hangosítsanak ki, és minden beérkező üzenetet olvassanak fel. Magyarországon a Teljesen idegenek színpadi változata a Játékszínben kerül először bemutatásra, Makranczi Zalán, Debreczeny Csaba, Nagy Sándor, Lévay Viktória és Erdélyi Timea főszereplésével.

Az És már senki sem, avagy a Tíz kicsi néger után és mellett újabb Agatha Christie-darabbal bővül a repertoár. A vád tanúját Simon Kornél viszi színre, aki 2018-ban a Győri Nemzeti Színházban már megrendezte egyszer a darabot. (Az előadás a tavalyi évben vendégjátékként látható volt a Városmajori Színházi Szemlén, valamint a Vidéki Színházak Fesztiválján.) A világ egyik leghíresebb bűnügyi története afféle „tárgyalótermi krimi”. Témája egy gazdag asszony meggyilkolása és az utána következő bírósági tárgyalás. A mesterien alkalmazott sok csavar következtében nehezen jut majd döntésre a néző: a vádlott bűnös vagy sem. Az előadás főbb szereplői: Kern András, Gálvölgyi János, Szerednyey Béla és Kocsis Dénes.

Bank Tamás (Fotó: Juhász G. Tamás)

2020-ban a harmadik, egyben az évad utolsó bemutatójaként érkezik Eric Assous A takarító című vígjátéka. A szerző neve leginkább a József Attila Színházban Rékasi Károly és Pikali Gerda főszereplésével bemutatott Boldogság című darab kapcsán lehet ismerős. Az áprilisban debütáló előadást Kapitány Iván (Legyen a feleségem!, Kölcsönlakás, A mi kis falunk tévésorozat) rendezi.

A Játékszín 2019/20-as évad bemutatói:

Paolo Genovese: Teljesen idegenek (bemutató: 2019. november 23., rendező: Czukor Balázs)
Agatha Christie: A vád tanúja (bemutató: 2020. február 8., rendező: Simon Kornél)
Eric Assous: A takarító (bemutató: 2020. április, rendező: Kapitány Iván)

Kiemelt kép: Nagy Sándor, Szente Vajk, Bank Tamás és Kékesi Miklós (Fotó: Juhász G. Tamás)