Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Korok és történetek címmel hirdette meg tavasszal 2019/20-as évadát a Győri Nemzeti Színház. A teátrum tizenkét új előadással várja jövőre a közönséget. Kicsik és nagyok, a prózai és zenés színház, valamint a tánc és az opera szerelmesei egyaránt találhatnak majd maguknak néznivalót. Az évad szlogenjével kapcsolatban a színház igazgatója, Forgács Péter kiemelte, hogy az igaz történetek ihlette darabok mindegyike egy-egy meghatározó korszakba repíti vissza a nézőket.

A nagyszínpadon lesz látható Tasnádi István műve, a Szibériai csárdás című romantikus zenés játék, melyből a 2015-ös, nyíregyházi ősbemutató után ismét Tasnádi Csaba rendez előadást. Színpadra kerül Szabó Magda Régimódi története Bagó Bertalan értelmezésében, Lévay Szilveszter és Michael Kunze nagysikerű musicaljét, az Elisabeth-et, Forgács Péter rendezi Bori Rékával és Szemenyei Jánossal a főszerepben. Jövőre is bemutatnak egy művet az olasz vígjátékirodalom nagymesterétől, Goldonitól, a sokak számára ismert könnyfakasztó komédiát, a Chioggiai csetepatét Szűcs Gábor irányításával viszik színre.

Bori Réka, az Elisabeth címszereplője és Silló István (fotó: Győri Nemzeti Színház)

Az idei évadban Mozart vígoperáját, a Figaro házasságát láthatta a közönség a nagyszínpadon, a 2019/20-as szezonban a Szöktetés a szerájból kerül a menüre, emellett pedig bemutatják a osztrák zenei tálentum életéről szóló drámát, Peter Shaffer Amadeusát is, melynek rendezője Méhes László lesz. 2019 őszén ünnepli indulásának 40. évfordulóját a Győri Balett, melynek történelme és művészete előtt november 2-án egésznapos rendezvénysorozattal tisztelegnek. Az ünneplés után, mintegy megkoronázva a jubileumot, Velekei László koreográfiájával viszik színre Tolsztoj nagy ívű regényét, az Anna Kareninát.

A Kisfaludy Teremben két premier kap helyet: a többszörös Oscar-díjas film, A király beszéde alapján készült igaz történetről szóló drámát Funtek Frigyes viszi színpadra, Agatha Christie krimijét, a Váratlan vendéget pedig a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Forgács Péter rendezi. A felnőtteknek szóló előadások mellett jövőre is kiemelt figyelemmel fordulnak a kicsik szórakoztatása, színházi nevelése felé, számukra három új előadással készülnek. Kszel Attila két saját szerzeményt, a La Fontaine, avagy a csodák éjszakáját, és a Róma rémét rendezi, Gábor Sylvie pedig Szilágyi Andor klasszikus történetét, a Leánder és Lenszirom című mesét viszi színpadra.

Forgács Péter a színház, és Kiss János, a Győri Balett igazgatója (fotó: Győri Nemzeti Színház)

Az új előadások mellett műsoron marad A padlás, a Bob herceg, az István, a király, a Primadonnák, A Pál utcai fiúk, a Ludas Matyi jr. és a Két úr szolgája. A nagyszabású évadon felül felújítási munkálatokra is készül a győri színház, 2020 nyarán indul a teátrum épületének teljes rekonstrukciója.

A 2019/20-as évad bemutatói:

Nagyszínház

Tasnádi István: Szibériai csárdás (zenés romantikus játék, rendező: Tasnádi Csaba)
Szabó Magda: Régimódi történet (családtörténet, rendező: Bagó Bertalan)
Győri Balett: Anna Karenina (koreográfus: Velekei László)
Lévay Szilveszter – Michael Kunze: Elisabeth (musical, rendező: Forgács Péter, koreográfus: Kováts Gergely Csanád)
Co-Opera – Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból (opera, rendező: Juronics Tamás)
Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté (vígjáték, rendező: Szűcs Gábor)
Peter Shaffer: Amadeus (színjáték, rendező: Méhes László)

Kisfaludy terem

David Seidler: A király beszéde (dráma, rendező: Funtek Frigyes)
Agatha Christie: Váratlan vendég (krimi, rendező: Forgács Péter)

Vill-Korr Sulibérlet előadásai

Kszel Attila: La Fontaine, avagy a csodák éjszakája (színmű, rendező: Kszel Attila)
Kszel Attila: Róma réme (zenés színmű, rendező: Kszel Attila)
Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom (mese, rendező: Gábor Sylvie)

Forrás és kiemelt kép: Győri Nemzeti Színház