Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Debrecen város színháza a következő évadban 14 bemutatóval készül, melyek közül négy ősbemutatóként debütál majd. A 2019/20-as színházi idényt még a mostani épületben kezdi a társulat, ám 2020 januárjától költözik a színház a rekonstrukciós munkálatok miatt. A következő naptári évtől a Víg Kamaraszínház mellett a Nagyerdei Stadion tereiben is láthatnak majd a városlakók színházi előadásokat. A változás miatt átalakul a Csokonai Színház bérletrendszere, melynek részleteiről július elején tájékoztatják majd a nagyérdeműt. A felújítás azonban nem akadályozza az évekkel ezelőtt elkezdett művészi munka folytatását, ezt bizonyítja a 14 bemutatós új repertoár.

Pillanatkép a Csokonai Nemzeti Színház évadbejelentő sajtóeseményéről (fotó: Csokonai Színház)

Az évadot szeptemberben a Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián szerzőhármas által jegyzett A Pál utcai fiúk című zenés játékkal nyitják. A Vígszínházban 2016 óta töretlen sikerrel játszott produkció a Pannon Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház után Debrecenben is feldolgozzák, méghozzá Keszég László értő kezei alatt. A rendező emellett egy #metoo-drámát is színpadra visz az 50-es évek Svácjából, méghozzá Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatását. A főszerepben Kubik Annát és Bakota Árpádot láthatja majd a közönség.

A Budapesti Operettszínház és a kaposvári Csiky Gergely Színház mellett Debrecenben is színpadra állítják Kálmán Imre legnépszerűbb és legtöbbet játszott operettjét, a Csárdáskirálynőt Gemza Péter, a színház igazgatójának rendezésében. Varga Klárival és Rózsa Lászlóval a főszerepben debütál a Csokonai Színházban Pass Andrea legújabb darabja, a kamaszokról felnőtteknek, és a felnőttekről kamaszoknak szóló átváltozástörténet, az Imágó. Ismét visszatér a teátrumba Ilja Borcsanikovsz, aki a Három nővér és a Lear után egy újabb, megkerülhetetlen európai klasszikus szöveget értelmez újra. Don Quijote nála nem balga álmodozóként, hanem olyan hősként jelenik majd meg az előadásban, aki a látástalannak tűnő küzdelem során sem veszíti el hitét. A főbb szerepekben Mercs János és Rózsa László lép színpadra.

Pillanatkép a Csokonai Nemzeti Színház évadbejelentő sajtóeseményéről (fotó: Csokonai Színház)

A MagdaFeszthez kapcsolódóan három erős nő is középpontba kerül. Euripidész Élektráját évszázadokkal ezelőtt adapálta magyarra Bornemissza Péter, a Magyar Elektrát, a bosszúálló nő drámáját most Szabó K. István értelmezi a színpadon Németh Ákos szövegátiratát használva. Az előadást Ráckevei Anna és Tolnai Hella játssza. Puccini szenvedéllyel teli operája, a Tosca, a féltékeny nőről szóló mestermű az évad második felében lesz látható, míg Federico García Lorca Yerma című tragikus költeményének színpadi adaptációját októbertől ismerheti meg a közönség. A történet egy gyermektelen anya szenvedélyeit és elfojtott vágyait tárja a nézők elé Újhelyi Kinga főszereplésével, Ancu Bradu rendezésében.

Ezeken felül bemutatják még Mozert operáját, a Szöktetés a szerájbólt, A kis herceget, egy vadonatúj osztályszínházi előadást, valamint Pass Andrea műve mellett három további ősbemutatót is tartanak: Romankovics Edit ifjúsági drámája, a Para, Mikó Csaba zenés mesejátéka, a Nemtudomka is színpadra kerül, valamint Tóth Réka Ágnes Közel-távolából táncprodukció készül. Jövőre is megrendezik a népszerű fesztiválokat, Szabó Magda születésnapja köré szervezve a MagdaFesztet és a kortárs drámáknak teret engedő DESZKÁ-t is.

A Csokonai Színház bemutatói:

Tóth Réka Ágnes: Közel-távol (táncprodukció, rendező-koreográfus: Simkó Beatrix)
Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk (zenés játék, rendező: Keszég László)
Federico García Lorca: Yerma (balladisztikus dráma, rendező: Anca Bradu)
Miguel de Cervantes: Don Quijote (dráma, rendező: Ilja Bocsarnikovsz)
Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (nagyoperett, rendező: Gemza Péter)
Mikó Csaba: Nemtudomka (zenés mesejáték, rendező: Madák Zsuzsanna)
Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból (vígopera, rendező: Juronics Tamás)
Pass Andrea: Imágó (átváltozástörténet, rendező: Pass Andrea)
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (csillagtúra kiskertészeknek, rendező: Vranyecz Artúr)
Romankovics Edit: Para (ifjúsági dráma, rendező: Bethlenfalvy Ádám)
Giacomo Puccini: Tosca (opera, rendező: Gábor Sylvie)
Bornemissza Péter – Németh Ákos: Magyar Elektra (tragédia, rendező: Szabó K. István)
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (gúnyos, szatirikus tanmese, rendező: Keszég László)
Jon Fosse – Madák Zsuzsanna: Théba (osztálytermi színházi nevelési előadás, rendező: Madák Zsuzsanna)

Kiemelt kép: Kubik Anna (fotó: MTVA), Pass Andrea (fotó: Várady Nikolett) és Ráckevei Anna (fotó: MTVA)