Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Pár nappal ezelőtt jelentette be a Centrál Színház, hogy új hűségprogramot indítanak Centrál Kör néven, mely egyben pártolói program is, így azok a nézők, akik szeretnék és tudnák is támogatni a teátrumot, most megtehetik, cserébe kedvezményeket kaphatnak és exkluzív eseményeken is részt vehetnek. Az elmúlt hónapokban közel 40 magyarországi színház jelentette már be, hogy milyen újdonságokkal készülnek a 2019/20-as évadban, és hosszas várakozás után ma a Centrál is felfedte bemutatóit.

A szezon első új előadását októberben láthatja a közönség a Kisszínpadon. A.R. Gurney Love Letter című felolvasószínházi darabját mutatják be, a tervek szerint hetente egyszer, minden héten a társulat két-két művészének közreműködésével. Az első nyolc párost ősszel hirdetik meg. Novemberben, ugyancsak a Kisszínpadon kerül sor egy meglepetés darab premierjére. Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér, az X – A rendszerből törölve, valamint az Alvilág című tévésorozata rendezője a Büszkeség és balítélet két színészre című kamaraelőadás után ismét színpadi produkciót rendez. Azt, hogy pontosan melyik színműre is esik a választás, még nem tudni, jelenleg is gőzerővel keresik a darabot.

Az évad első nagyszínpadi bemutatója december 21-én lesz, Neil Simon, Burt Bacharach és Hal David Legénylakás című zenés játékát Puskás Tamás rendezi. A filmforgatókönyvből készült színdarab magyarországi ősbemutatója 2005 végén volt a Centrál Színházban (akkori nevén Vidám Színpadon), a nemrég elhunyt Radnai Annamária remek fordításában. A Legénylakás főszerepét Fehér Tibor alakítja, aki jövőre a Centrál Színház társulatát erősíti majd, a Nemzeti Színháztól szerződik a belvárosi játszóhelyre. A darab férfi főhőse egy ambiciózus biztosítási szakember, aki úgy próbál feljebb jutni a vállalati ranglétrán, hogy komfortos garzonját esetenként kölcsönadja főnökeinek.

Shirley MacLaine és Jack Lemmon a Legénylakás című filmben

A nős férfiakból álló vezetőség Chuck lakására szervezi légyottjait. A férfi, bár romlott játszmába kezd, valójában javíthatatlanul romantikus, aki plátóian imádja a cég büféjének pultoslányát, Frant (Tompos Kátya). A vállalat feje (Stohl András) is igénybe venné Chuck „szolgáltatását”, és a lakásba vinné kiszemeltjét, Chuck azonban nem is sejti, hogy a főnök szeretője pont az ő imádottja, Fran. Az édesbús szerelmi háromszög-történet remek szórakozás minden korosztálynak, ugyanakkor felemelő tanmese egy fiúról, aki fellázad a korrupt rendszer ellen, és önzés helyett az önzetlenséget, a karrier helyett pedig a szerelmet választja.

A 2019/20-as színházi idény utolsó bemutatója a Centrál Színházban a Mary Page Marlowe lesz. Tracy Letts, az Augusztus Oklahomában szerzőjének műve 2016-ban jelent meg, és tizenegy képben, tizenegy életkori pillanatban villantja fel a címszereplő életét, fájdalmas történetét és megmutatja a sors láthatatlan bilincseit. Mary Page Marlowe-t Básti Juli és a Katona József Színház művésze, Borbély Alexandra játsszák, előbbi az idősebb, utóbbi a fiatalabb Maryt a nem időrendben felvonuló jelenetek során. A további szerepekben Borbás Gabi, Pokorny Lia és Stohl András lesz látható. A premierre március 7-én kerül sor, a rendező itt is a teátrum igazgatója, Puskás Tamás lesz.

Kiemelt kép: Centrál Színház