Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

69. évadát zárta a Budapest Bábszínház. A társulati ülésen Meczner János, a teátrum igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszak 456 előadását 105 ezer néző látta, ami 100 százalékos látogatottságot jelent, továbbá ismertette 2019/20-as évad új bemutatóit és főbb programjait.

„A báb nem korosztály, hanem műfaj” – a Budapest Bábszínház az elmúlt években választotta szlogenjének ezt a mondatot, utalva arra, hogy a bábszínház éppúgy szólhat kicsikhez, mint nagyokhoz. Ezen mottó alapján állították össze a teátrum következő, jubileumi évadát is, az új bemutatók között egészen kicsiknek, valamint középiskolásoknak és felnőtteknek szólót is találunk.

A színház októberben egyhetes fesztivállal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, melynek nyitóelőadása Weöres Sándor Holdbeli csónakos című mesés története lesz. A Nagyszínpadon bemutatásra kerülő, 8 éven felülieknek szóló produkciót Hoffer Károly rendezi, a darab a vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel. Decemberben, a Kemény Henrik Terem ad majd otthont Kosztolányi Dezső Esti Kornéljának, melyet Szilágyi Bálint rendez.

2020 januárjában lesz látható a John Boyne regénye alapján készült Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl. Az ausztrál kisfiú történetét, aki születésétől fogva más, mint bárki a környezetében Lázár Helga rendező 10 éven felülieknek ajánlja. Barnaby különleges utazását az Ország Lili Stúdió színpadán követhetjük majd figyelemmel. Februárban Schneider Jankó rendezi a Nagyszínpadon Václav Ctvrtek Rumcájsz című meséjét, melynek célközönsége a kisiskolás korosztály. A cseh ifjúsági író történetei világszerte népszerűek, Hoffer Károly látványvilágával várhatóan a magyar gyerekek is hamar megszeretik a bábos verziót. Az évad utolsó bemutatójára áprilisban kerül sor: a 3 év alattiakat és szüleiket a Kemény Henrik Teremben Markó-Valentyik Anna Rügyek és gyökerek című előadása várja, A darab egész kicsi kortól azt tudatosítja a gyerekekben, mennyire fontos a környezetünk védelme, éppen ezért az alkotók újrahasznosított elemekből álló díszlettel és bábokkal dolgoznak, hogy a próbafolyamat során a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

A Budapest Bábszínház 2019/20-as évad bemutatói:

Weöres Sándor: Holdbeli csónakos (rendező: Hoffer Károly, bemutató: 2019. október)
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél (rendező: Szilágyi Bálint, 2019. december)
John Boyne: Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl (rendező: Lázár Helga, bemutató: 2020 január)
Václav Ctvrtek: Rumcájsz (rendező: Schneider Jankó, bemutató: 2020. február)
Markó-Valentyik Anna: Rügyek és gyökerek (rendező: Markó-Valentyik Anna, 2020. április)

Kiemelt kép: A Budapest Bábszínház társulata (Fotó: Éder Vera)