Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A Békéscsabai Jókai Színház a 2019/20-as évadban hat felnőtteknek szóló, és további négy gyermek és/vagy ifjúsági előadást mutat be. Klasszikus dráma, népszerű vígjáték, musicalek, rockopera és ősbemutatók – ezek jellemzik az új évadot.

A Nagyszínpad első bemutatója Molnár Ferenc legjobbnak titulált, világhírű műve, a Liliom lesz. A külvárosi legenda főszereplője Liliom, a körhinta kikiáltója, aki beleszeret Julikába, a cselédlányba. Hamarosan összekötik az életüket, ám címszereplőnk nehezen tud megbirkózni a magatehetetlenséggel, így egy nap megüti a feleségét. Amikor kiderül, hogy Julika gyermeket vár, elhatározza, hogy mindenáron előteremti a családi élethez szükséges anyagi forrásokat. A feltétel nélküli és ki nem mondott szerelemről szóló édes-bús történetet Köllő Miklós állítja színpadra.

A következő előadás a Tanulmány a nőkről című, a színház által „zenés válóokként” megjelölt darab lesz. Gyárfás Miklós az egyik legtermékenyebb drámaírónk volt, aktív időszakában évente 5-6 művet is publikált. Az 1967-ben bemutatott Tanulmány a nőkről című film az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb alkotásává vált, amelynek színpadi változatát többször is műsorra tűzték a hazai teátrumok. A film forgatókönyvét Szabó Tamás dolgozta át, a vígjáték rendezője a Jászai Mari-díjas Halasi Imre lesz.

Seregi Zoltán, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója (fotó:: Lehoczky Péter)

Krúdy Gyula 1913-as regényének, A vörös postakocsinak színpadi változata a Jászai Mari- és Kossuth-díjas Csiszár Imre rendezésében lesz látható, szintén a Nagyszínpadon. A történet kezdetben a Hét című folyóiratban jelent meg folytatásokban, valójában inkább novellafüzér vagy prózai költemények sorozata. Regénnyé a közös hősök személye teszi: a híres kártyás, lóversenyző Szemere Miklósról mintázott Alvinczi Eduárd, az író saját alteregójának tekinthető Rezeda Kázmér hírlapíró, a szintén valóságos személyekről mintázott két Pattantyús utcai hölgy, Horváth Klára drámai- és Fátyol Szilvia operettszínésznő. A történetek a századforduló Budapestjén játszódnak, „abban a nagyvárosban…, ahol szeretni és dalolni csupán az alantas néposztályban szokás”.

A felnőtteknek szóló előadás sorozatot a Nagyszínpadon Koltay Gergely és Szűts István rockoperája, A Megfeszített zárja, melynek zenéjét a Kormorán együttes szerezte. A zenés darab ősbemutatóját 2000-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartották, a 2005-ös csíksomlyói előadásról tévéfelvétel is készült. A rockopera mai világunkba helyezi az evangéliumi történetet, amelyben a Vezér boldogság-pótlékként a pusztító szert kínálja a népnek, míg vele szemben a Mester a szeretet hatalmát szegezi szembe Mammon hatalmával, s az életet teremtő testvériséget és megbékélést hirdeti. A rendező szavaival élve a darab azt fejezi ki, hogy a kegyetlen árulás és az elviselhetetlen testi és lelki gyötrelmek ellenére a Rossz sohasem győzheti le a Jót, az igazságtalanság az igazságot. A Mester keresztfája előtt megidézik a magyar történelem nagyjait, akik a „Jót képviselték és ezért az életüket áldozták.” A rockoperát a Balázs Béla-díjas Koltay Gábor rendezi.

A Nagyszínpad a fenti előadásokon túl, további négy gyermek- és ifjúsági bemutatónak ad otthon. Udo Herbster Sárkány a szekrényben című meséjéhez Gulyás Levente szerez zenét, a mesejáték Szalma Dorotty rendezésében lesz látható. Ifj. Mlinár Pál rendezésében, ősbemutatóként érkezik a Holló Jankó című mese-tánc-játék. A Grimm testvérek elbeszéléséből Kocsák Tibor és Bozsó József írt mesemusicalt, a Rigócsőr királyfit a szerzőpáros egyik tagja, Bozsó József álmodja színre. Elsősorban tizenéveseket célozza meg Várkonyi Mátyás és Béres Attila történelmi musicalje az Egri csillagok. A Gárdonyi Géza regénye nyomán készült zenés darabot Katkó Ferenc állítja színpadra.

Pillanatkép A tündérlaki lányok olvasópróbájáról (fotó: Ignácz Bence)

A Sík Ferenc Kamaraszínházban Heltai Jenő klasszikusát, A tündérlaki lányokat láthatja majd a közönség. A történet főszereplője Boriska, aki apjuk halála után három lánytestvére, a tündérlaki lányok és édesanyjuk eltartója lesz. A lány egy gazdag báró kitartottjaként mindent megtesz családjának boldogulásáért, akik ezt gondolkodás nélkül elvárják és elfogadják tőle. Egy napon azonban Boriska szerelmes lesz. Döntenie kell, mi a fontosabb számára, a saját vagy szeretteinek boldogsága. Eközben a legkisebb lány, Sári furcsa megoldást eszel ki. Az előadás rendezője Tege Antal.

Ősbemutatóként érkezik a Tizenhárom almafa című darab, Wass Albert regényét a rendező, Kiss József adaptálta színpadra. Az 1953-ban írt történet a klasszikus történelmi regény hagyományai szerint a nagypolitika történései helyett inkább arra összpontosít, hogy e történések hatása miképpen jelenik meg a kisemberek életében, ez esetben a kommandói vadőr, Tánczos Csuda Mózsi és családja mindennapjaiban. Az újonnan kijelölt magyar-román határ éppen Mózsiék háza alatt szeli ketté Erdélyországot. Mózsi annak idején húsz almafát ültetett a ház mellé, melyekből Észak-Erdély hazatérésekor már csupán tizenhárom fácska növekszik a kommandói hegyoldalban. A remek humorral fűszerezett szatirikus mű visszatérő motívumaként szerepeltetett almafák így válnak a székely megmaradás jelképévé: a csonkokból életrevaló vesszők sarjadnak, azt bizonyítva, hogy „Isten, aki a kivágott csonkból termőfát tud növeszteni újra, nem hagyja elveszni a népeket sem, akik benne hisznek.”

A 2019/20-as évad bérletes bemutatói a Békéscsabai Jókai Színházban:

Nagyszínpad:

Molnár Ferenc: Liliom (r: Köllő Miklós)
Gyárfás Miklós: Tanulmány a nőkről (r: Halasi Imre)
Krúdy Gyula: A vörös postakocsi (r: Csiszár Imre)
Koltay Gergely – Szűts István – Kormorán: A Megfeszített (r: Koltay Gábor)
Udo Herbster – Gulyás Levente: Sárkány a szekrényben (r: Szalma Dorotty)
Holló Jankó (r: ifj. Mlinár Pál)
Grimm – Kocsák Tibor – Bozsó József: Rigócsőr királyfi (r: Bozsó József)

Sík Ferenc Kamaraszínház:

Heltai Jenő: A tündérlaki lányok (r: Tege Antal)
Wass Albert: Tizenhárom almafa (r: Kiss József)

Kiemelt kép: Pillanatkép A tündérlaki lányok olvasópróbájáról (fotó: Ignácz Bence)