A József Attila Színház igazi sikerdarabokkal várja közönségét az új évadban is, biztonságos körülmények között, úgyhogy nagyon is megéri majd ellátogatni a teátrumba.

A színház idei évadának mottója a „szerelem, szenvedély” lett, ami tökéletesen tükrözi az év bemutatóinak témáját és üzenetét. A tegnapi nap folyamán tartott évadnyitó sajtótájékoztatón igazi exkluzív meglepetésben lehetett része a sajtó kollégáinak, ugyanis kezdésképpen betekintést engedtek a tavaly elmaradt 9-től 5-ig című Broadway musical első két jelenetébe. A Szente Vajk által rendezett előadásban Polyák Lilla, Szinetár Dóra és Korponay Zsófi lázadnak fel a férfi elnyomás ellen és küzdenek női társaik jogaiért. Mindezt a rendezőtől már megszokott precíz, profi és szórakoztató musical formájában élvezheti majd a közönség szeptember 19-étől.

A sajtóeseményen átadásra került még a múlt évad Legjobb előadásáért járó díj is, amit Szente Vajk vehetett át a Macskafogóért, illetve Bodrogi Gyula is átvehette a Legjobb színésznek járó elismerést.

Bodrogi Gyula a József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

Az évad hivatalos első bemutatója Peter Shaffer nagysikerű és méltán híres Amadeus című darabja. Az előadást Koltai M. Gábor rendezi, akinek ez lesz az első munkája a teátrumban. A darab kapcsán egy az ősbemutatóhoz köthető történetet mesélt el, amit az első olvasópróbán is elmondott a színészeknek: Margaret Thatcher, aki nem éppen arról volt híres, hogy érdeklődne a színház műfaja iránt, elment megtekinteni az Amadeus premierjét a Broadwayn, az előadás után pedig komoran felkereste a rendezőt, és azt mondta neki, hogy alig hihető, hogy valaki, aki ennyire finom és elegáns zenét komponál, ilyen vulgáris és infantilis életet élt. Peter Hall, a rendező pedig hiába támasztotta alá a történet igazságát, az Egyesült Angol Királyság akkori miniszterelnöknője, csak annyit válaszolt, hogy „Attól tartok nem értette meg, amit mondtam. Azt mondtam, nem lehetett ilyen.”

A rendező ezután a felvezető történet után elmondta, hogy az előadás során egy vonósnégyes zenekarral és egy szopránénekesnővel is együtt fognak dolgozni, amely a Mozart idejében kiforrott bécsi klasszika szimbólumaként is lesz jelen a színpadon. Ezen kívül megjegyezte még, hogy Budapesten most először kerül megrendezésre a Shaffer által 2000-ben megírt új befejezése a darabnak, amelyről bár nem árult el sokat, de azt elmondta, hogy izgalmas és meglepő lesz a nézők számára. Az Amadeus című előadás október 10-én kerül bemutatásra, főbb szerepekben Tasnádi Bencével, Fila Balázzsal és Kónya Merlin Renátával.

Tasnádi Bence a József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

Az évad a Szibériai csárdás című zenés játékkal folytatódik, melyben a tavaly rendezőként debütált Simon Kornél játssza majd a főszerepet. A 2021-es évet Spiró György Az imposztor című komédiája nyitja majd, az évadot pedig a Bodrogi Gyula által rendezett Egy szoknya, egy nadrág zárja le, biztosítva a boldog búcsúzást a nyár előtt. A József Attila Színház 2020/21-es évadáról minden részlet megtalálható előző cikkünkben.

A teátrum mindig is kiemelten nagy figyelmet szentelt a színházi nevelésre, az ifjúsági programokra és a beavató színházi eseményekre. Ennek keretein kerül idén bemutatásra kerül A Hang-villa titka című gyerekdarab, amit az egykor pályáját meseszínészként kezdő Simon Kornél rendez. „Misszióm a gyermek- és az ifjúsági színház. Azt gondolom, hogy van tapasztalatom a mesejátékban, és abban, hogy mi imponál a gyerekeknek és mi köti le a figyelmüket. És azért misszióm, mert hiszem és vallom, hogy gyerekek a jövő közönsége, és nagyon fontos, hogy milyen magot ültetünk el bennük, hogy mifajta kíváncsiság, szórakozni vágyás és érdeklődés alakul ki bennünk egy jól sikerült gyerekelőadás következményeként.” A színház a gyerekbemutatón kívül Ifjúsági Teátrum Vizit Programmal is készül az iskolások számára, amely során minimum 20 fős csoportok a kiválasztott előadás előtt egy kulisszajárással egybekötött beszélgetésen vehetnek részt a színház dramaturgjával, Szokolai Brigittával, akivel a darabban felmerülő kérdéseket és problémákat beszélhetik át.

Simon Kornél a József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

A sajtóeseményen továbbá szó esett a vírusvédelemről is, aminek értelmében a színház előadásaira csak maszkban lehet majd bemenni, illetve belépés előtt mindenkinek kötelező lesz a kézfertőtlenítés és a lázmérés.

Kiemelt kép: A József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó: Zsigmond László)