Idén karácsonykor a Libri a könyvek közösségalkotó erejét bemutatva elkészítette Magyarország Könyvtérképét, ahová az olvasók november közepétől tölthették fel azokat a könyveket, amiket a legjobban szerettek, amik a legfontosabb szerepet játszották az életükben. A több mint tízezer olvasó negyvenhatezer könyvéből már látható, mik a magyar olvasók legkedvesebb könyvei.

A november 23-án indult országos kampány segítségével kiderült, hogy melyik könyvet tették fel a legtöbben személyes könyvespolcukra Magyarországon. A legaktívabbak a budapesti és Pest megyei olvasók voltak, de sokan töltötték fel könyvespolcukat Csongrád-Csanád megyéből és Győr-Moson-Sopron megyéből is. Sőt külföldről is érkeztek ajánlások a kedvenc könyvekre, több európai országból és Észak-Amerikából is jelentkeztek olvasók a legkedvesebb olvasmányélményeikkel.

A Könyvtérkép segítségével ráadásul egy olyan közösségi térben találhatták magukat, ahová kedvenc könyveiket feltöltve felfedezhették azokat az ismeretlen könyvrajongókat is, akikkel hasonló az ízlésük, akiknek ugyanazok a könyvek voltak kedvesek. A böngészés mellett a többi olvasó virtuális könyvespolcán megjelenő könyvekre is rá lehetett keresni, és így megtalálni, hogy kikkel vannak közös könyvélményeink. A látogatók böngészhetik továbbá a Csillagtérképet is, ahol 57 közéleti személyiség kedvenc olvasmányait ismerhetik meg, mint például Farkasházi Réka, Grecsó Krisztián, Kemény Zsófi, Király Júlia, Szabados Ágnes, Rúzsa Magdolna vagy Vecsei H. Miklós.

A legkedvesebb könyvek listája így alakult:

 1. J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat
 2. Szerb Antal: Utas és holdvilág
 3. Jane Austen: Büszkeség és balítélet
 4. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
 5. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
 6. Szabó Magda: Abigél
 7. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I-III.
 8. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
 9. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
 10. Szabó Magda: Az ajtó
 11. Gabriel García Márquez: Száz év magány
 12. Ken Follett: A katedrális
 13. Agatha Christie: Tíz kicsi néger
 14. Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
 15. Michelle Obama: Így lettem

Kiemet kép: Libri Könyvtérkép (Fotó: Libri)