Tavaly ünnepelte 75. születésnapját az Andersen-díjas svéd szerző, Astrid Lindgren kitalált karaktere, Harisnyás Pippi, aki felbukkanása óta gyermekek millióinak arcára csalt már mosolyt rakoncátlanságával, elevenségével és szerethetőségével. Lindgren 1945-ben jelentette meg első Harisnyás Pippi-regényét, amelyet a későbbiekben két folytatás, valamint néhány képeskönyv követett. A trilógiát azóta már közel száz nyelvre lefordították és számos adaptáció készült belőle: láthattuk mozifilmekben, tévéfilmben, sorozatban, hallhattuk rádiójátékban és természetesen nem maradhatott ki a színházi feldolgozás sem (még balett is készült belőle!), így generációk ismerték meg a vörös copfos, szeplős, felemás harisnyát és a méreténél jóval nagyobb cipőt viselő lányt.

A teljes nevén Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaórának hívott karakter a magyar családok számára sem ismeretlen, hiszen mindhárom kötet és két képeskönyv is megjelent az anyanyelvünkön. Pippi meghonosításáért sokat tett a Pesti Magyar Színház is, amely a mű megjelenésének hetvenedik évfordulójakor, 2015-ben bemutatott egy zenés játékot belőle a József Attila-díjas és sajnálatosan 2020-ban elhunyt Tótfalusi István fordítása alapján (aki többek között olyan világhírű szerzők legendás művein dolgozott pályafutása során, mint J.R.R. Tolkien, A. A. Milne és Arthur Conan Doyle). A hat éves kortól ajánlott darab a cseh-svéd komponista, George Riedel zenéjével, a Jászai Mari-díjas Zeke Edit színpompás díszlet- és jelmezvilágával és a Jászai Mari-díjas Novák Eszter rendezésében valósult meg a József Attila-díjas dramaturg, Kárpáti Péter közreműködésével. Az általuk létrehozott vidámságbomba éveken keresztül töltötte meg jókedvvel a teátrum nagytermét, és bár a koronavírus-járvány következményei miatt a színház falait most nem ostromolják gyermekkacajok, a képernyők előtt folytatódhat a móka a streamelésnek köszönhetően.

Jelenet a Harisnyás Pippi című előadásból (Fotó: Pesti Magyar Színház)

A viccesen megfogalmazva „csak gyermekfelügyelettel látogatható” előadás ezúttal az otthonunkba kalauzolja el a világ egyik legbátrabb és legerősebb kislányát, aki valaha született. Pippi (Soltész Bözse/Kovács Panka) képes fél kézzel felemelni egy lovat, elbánni a rablókkal és járt már mindenhol a világon – kivéve az iskolát. Kifogyhatatlan energiájú csintalanság, de mindig helyén van az esze és a szíve, a barátaiért pedig bármit megtenne. Egyedül él otthonában, a Villekulla villában, csakhogy mégsem magányos: vele él a pöttyös lova és Nilsson úr, a majom is. Kis hősünkkel mindig történik valami, pedig még a tizedik életévét sem töltötte be, de kalandos életének hála a világ fiataljai nem csupán kellemes perceket kapnak, de olyan fogalmakat is magukévá tesznek, mint a barátság vagy a szeretet. „De Pippitől elleshetünk mást is: derűlátást és optimizmust. Ő képes arra, hogy minden nehéz, szomorú vagy rossz történést a jó oldaláról lásson, és jóra változtasson.” – mondta el a rendező korábban, és egy ilyen karakter nem is toppanhatna be jobbkor az életünkbe, mint egy ingerszegény időszak után, amikor kicsik és nagyok lelkének egyaránt szüksége van az erőlevesre.

A főszerepben lubickoló Jászai Mari-díjas színésznő, Soltész Bözse is imádja a karakterét, pár éve a következőképpen nyilatkozott róla a teátrumnak: „Nagyon szabadelvű és bátor, ebben valószínűleg hasonlítunk. Mintha sohasem fáradna el: rengeteget ugrál egy trambulinon, és örülök, hogy meg tudom oldani ezt a feladatot. Gyerekdarabban játszani mindig sokkal nehezebb: ők hamar észreveszik, ha valaki nem őszinte velük.  A fiam is megnézett engem, és annyira tetszett neki az egész, hogy otthon is a színházban hallott dalokat énekelte. Az biztos, annyira még sohasem izgultam előadás előtt, mint amikor tudtam, hogy ő is ott lesz.” A színművész igyekezett tisztázni azt is, hogy pontosan mit ért a Pesti Magyar Színház azalatt, hogy szülők csak gyerekfelügyelettel látogathatják: „Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a szülők, ha tehetik, minél több minőségi időt töltsenek a gyerekeikkel, hiszen ez az időszak hamar elrepül, és soha többé nem tér vissza. És fontos, hogy a gyerekeink érzelmi életére is kellőképpen odafigyeljünk.”

Jelenet a Harisnyás Pippi című előadásból (Fotó: Pesti Magyar Színház)

Nevetés, optimizmus, családdal töltött minőségi idő – a pozitív fogalmak együttállása nem is lehetne ennél tökéletesebb! Január 29-én délután ezért a derűs kompozícióért ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból azért, hogy Pippihez hasonló módon ugráljunk a szórakozás trambulinján, elég ellátogatni érte a jegyvásárlási felületre. Néha nincs szükségünk semmi másra, csakis az efféle színtiszta örömre. Meg talán egy harisnyára.

Kiemelt kép: Jelenet a Harisnyás Pippi című előadásból (Fotó: Pesti Magyar Színház)